Motivasyonu yüksek olan insanlar bir işe başlarken ve bu işi yaparken aşırı istek duyarlar. Motivasyonu yüksek olan bireyler okulda, işte ya da herhangi bir durumda başarılı olabilirler. Ancak motivasyon eksikliği yaşayan bireylerin okul ya da iş hayatlarında başarısızlıklar gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise bireylerin yapacakları işe karşı ya da girdikleri derslere odaklanamama ve aşırı derecede isteksiz olmasından kaynaklanmaktadır.

Motivasyon eksikliği insanların yapacakları işleri ya da günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir sorundur. Bazı insanlar yeni bir işe başlarken ya da ders çalışırken hiçbir şekilde kendilerinde o isteği ve azmi bulamazlar. Bu durumda insanlarda motivasyon düşüklüğü olduğu anlamına gelebilir. İnsanların günlük yaşamlarını sürdürebilmesi, okullarında ya da işlerinde başarılı olabilmeleri için motivasyonlarının yüksek olması gerekir. Bu nedenle motivasyon problemleri olanlar uzman hekimlere başvurarak yardım almaları gerekmektedir.

Motivasyon Eksikliği Nedenleri

Motivasyon Eksikliği

İnsanların okullarında ya da iş hayatlarında başarısız veya isteksiz olmalarına neden olan motivasyon eksikliği birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bazen de bu duruma neyin neden olduğu hiçbir şekilde belirlenemez. Bazı durumlarda ise bu durum farklı kişilerde farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ama genel olarak bu durumun nedenleri şunlardır.

  • İnsanlar okul ya da iş hayatlarında elde edecekleri başarılara layık olmadıklarını düşünebilir. Bu durumda insanların yapacakları işe karşı isteksiz ve alakasız olmalarına yol açabilir.
  • İnsanlar yaptıkları işin kendi kapasitelerinden daha fazla olduğunu düşünmeleri, yani bu işi beceremeyeceklerini düşünmeleri motivasyonlarının düşmesine yol açabilir. Bu durumda insanların yapacakları işlerde karşılaşacakları en ufak bir sorunda pes etmelerine ve işi yapmamalarına yol açabilir.
  • Çeşitli bedensel ihtiyaçlar, psikolojik durumlar ve ortamın durumu motivasyonda eksiklik oluşmasına neden olabilir.
  • Yanlış beslenme ve uyku problemleri de motivasyonu etkilemektedir.
  • İnsanlar işlerini yaparken ya da derslerini çalışırken bazı durumlarda yardım almaları gerekir. Ancak yardım almaktan korkarlar ya da gurur meselesi haline getirebilirler. Bu durumda işi yapamazlar ve motivasyonları düşer.

Motivasyon eksikliğinin nedenleri yukarından herhangi biriyse tedavi edilmesi daha kolaydır. Çünkü eksikliğin nedeni bazı durumlarda belirlenemez ve tedavi süreci zorlaşabilir. Ancak bu durumda da çeşitli terapi ile bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Motivasyon Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Motivasyon Eksikliği Belirtileri

Motivasyonun eksik olması durumunda insanlar çeşitli belirtiler gösterebilir. Motivasyon eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

  • Bazı durumlara ya da işe karşı ilgi duymama
  • Duygusal uyuşukluk ya da durgun hissetme
  • Yapılacak işlere karşı ilgisiz olma, işi yapma istememe, yarıda bırakma ya da işi yarım yamalak tamamlama
  • Herhangi bir işi yaparken karşılaşılan en ufak bir olumsuzlukta işi bırakma ya da yapmaktan vazgeçme
  • Yaptıkları işte yardıma ihtiyaçları olmasına rağmen yardım istememe
  • İş hayatlarında ya da okulda başarısız olunacağının düşünülmesi
  • Yapacakları işi zamanında yetiştirememek ya da istenilen şekilde yapmamak

Yukarıdaki belirtiler sizde ya da çevrenizdeki bir bireyde mevcutsa motivasyon eksikliğinin olduğu anlamına gelir. Bu durumdan kurtulabilmek için uzman hekimlere ya da terapistlere başvurarak yardım alabilirsiniz.

Motivasyon Eksikliği Tedavisi

Motivasyon Eksikliği Tedavisi

Çocuklarda sıklıkla rastlanan bu psikiyatrik rahatsızlık yetişkin bireylerde de görülebilir. Çocukların okul hayatlarını ve gelişimlerini olumsuz yönde etkilerken, yetişkinlerin ise iş hayatını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle de tedavi edilmesi gerekir. Motivasyon eksikliği ilaç ya da çeşitli terapilerle veya ikisi birlikte uygulanarak tedavi edilmektedir.

İlk olarak uzman hekimler bu durumun nedeni belirlemeye çalışır daha sonrada, nedene göre tedavi süreci planlanır. Tedavi sürecinde çeşitli terapiler ve ilaçlardan yararlanılır. Bu hastalığın tedavisi için psikologlara ya da psikoterapistlere başvurabilirsiniz.

Motivasyon Eksikliği Nasıl Giderilir?

Motivasyon eksikliği tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığı tedavi ettirmek için uzman psikologlara ya da terapistlere başvurabilirsiniz. Ayrıca bu durumu giderebilmek için kendinizde bazı adımları uygulayabilirsiniz. Motivasyon eksikliği nasıl giderilir? Soruna cevap olarak aşağıdaki adımları verebilir.

  • Motivasyonunu yükseltmek için ilk olarak kendinizin özel bir insan olduğuna, hayattaki birçok güzelliği hak ettiğinize ve azimli olmanız gerektiğine inanmanız gerekmektedir.
  • Uyuduğunuz ve katlığınız saatleri düzene sokarak, uyku düzeninizi sağlamalısınız.
  • Sağlıklı ve düzenli şekilde beslenmelisiniz.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri ve vitaminleri gerekli miktarlarda almaya özen göstermelisiniz.
  • Spor yaparak ve düzenli beslenerek sağlığınızı dikkat etmelisiniz.
  • Motivasyonunu yükseltmek için müzik dinleyebilirsiniz, spor yapabilirsiniz, film ya da dizi izleyebilirsiniz. Yani kendinizi iyi hissedeceğiniz ve mutlu olacağınız aktiviteleri yapabilirsiniz.
  • Ailenizle ve arkadaşlarınızla iletişim kurmayı aksatmayın, sürekli olarak dertlerinizi ve sevinçlerinizi paylaşın ya da diğer insanların dertlerini dinleyin ve sevinçlerine ortak olun.

Would you like to share your thoughts?