Dişler ve diş etlerinde oluşabilecek çeşitli rahatsızlıkları önlemenin en etkili yolu ağız ve diş hijyenine gereken önemi vermektir. Ağız hijyeni için dişlerinizi doğru ve düzenli şekilde fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanmak gereklidir. İnsanlar dişlerini fırçalarken genellikle rastgele ve baştan savma yapmaktadırlar. Bu da ağız ve dişlerin hijyeninin tam olarak gerçekleştirilmemesine yol açar. Bu nedenle Diş Fırçalama doğru ve düzenli şekilde gerçekleştirilmelidir.
Ağız ve diş bakımınızı gerçekleştirirken, diş fırçalama şekliniz yanlışsa diş etlerinize ve dişlerinize zararlar verebilirsiniz. Diş fırçalama sırasında en yaygın olarak yapılan hata, dişleri temizlemek için daha agresif ve baskılı şekilde diş fırçasını hareket ettirmektir. Bu durum diş yüzeyinin zarar görmesine ve diş etlerinde deformasyonlar oluşmasına dolayısıyla da ağız ve diş hastalıklarına yol açacaktır. Bu nedenle ağız ve diş bakımını gerçekleştirmek isteyen tüm insanların dişlerin doğru şekilde nasıl fırçalanacağını öğrenmesi gerekir.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olur?
Dişlerinizi doğru şekilde fırçalamak istiyorsanız ilk olarak dişlerinizi fırçaladığınız süreye dikkat etmeniz gerekmektedir. Dişlerinizi en az 2 dakika boyunca fırçalamanız gerekmektedir. Dişlerinizi fırçalarken kısa ve nazik şekilde fırçayı hareket ettirmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken diş eti çizgisinin temizlenmesine, dişlerin arka kısımlarının atlanmamasına ve özellikle de kuron, dolgu, kaplama olan dişlerinizin fırçalanmasına özen göstermelisiniz. Dişlerinizi doğru şekilde fırçalayabilmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- İlk olarak üst çene kemiğinde yer alan dişlerinizin yüzeyini daha sonra alt çene kemiğinde yer alan dişlerinizin ön yüzeylerini fırçalayabilirsiniz.
- Dişlerinizin yüzeylerini temizledikten sonra aynı sırayla iç yüzeylerinizi fırçalamalısınız.
- Daha sonra da dişlerinin uç kısımlarını fırçalayınız. Son olarak dil temizliği için dilinizi fırçalamalısınız.
Yukarıdaki adımlarla dişlerinizi fırçalarken dişlerinizi fırçalarken diş fırçasını, diş eti çizgisine 45 derecelik açıyla gelecek şekilde tutmalısınız. Daha sonra diş yüzeyinden diş etlerine doğru hareket ettirmelisiniz.
Diş Fırçalama Esnasında Yapılan Hatalar
İnsanlar dişlerini fırçalarken bazı hatalar yapmaktadırlar. Bu hataları yapmalarındaki sebep ise hatanın doğru olduğunu düşünmelidir. Ancak dişleri fırçalarken yapılan bu hatalar dişlerin ve diş etlerinin tamamen temizlenmemesini ya da zarar görmesine yol açabilir. Diş fırçalama esnasında yapılan hatalar ve hataların çözümleri şu şekildedir.
- Dişler fırçalanırken, diş fırçasını diş etlerine temas ettirmemeye çalışmak
- Dişleri fırçalarken sadece ön yüzeyleri fırçalamak
- Mide bulantısı nedeniyle dişlerin iç yüzeylerinin ve dilin fırçalanmaması
- Dişleri fırçalarken aceleci ve üstün körü davranmak. İşe ya da okula giderken acele bir şekilde değil de en az iki dakika olacak şekilde dişlerinizi fırçalayınız.
- Diş fırçasının ucunun tamamını dolduracak şekilde diş macunu sıkmak. Diş macununun bir nohut tanesi kadar sıkılması yeterli olacaktır.
- Diş macunu ve gargaraların dişlerinizi tam olarak temizleyeceğini düşünmek yanlış bir durumdur. Çünkü mekanik şekilde dişlerinizi temizleyebilmek için dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımı gerekir.
- Çene kemiğinin iç kısımlarında yer alan 20 yaş dişlerinin olduğu bölgeleri temizlemekten kaçınmak
- Çarpık dişler fırçalanırken, diş fırçasının dişlerinin yönüne göre ayarlaması gerekir.
- Dişlerinizi gereğinden fazla sıklıkla ya da süreler boyunca fırçalamak yanlıştır. Dişlerinizi doğru şekilde fırçalamak için günde 2 sefer, 2 dakikalık süreler yeterli olacaktır.
- Diş etlerinde kanamalar meydana geldiği için diş fırçalamayı bırakmak.
- Dişlerin temizlenmediği düşünerek çok fazla baskı uygulayarak ya da sert hareketlerle fırçalamak
- 6 yaşından küçük çocukların ağız ve diş hijyeninde diş macunu kullanılması yanlış olmasa da gerekte yoktur.
Ağız ve Diş Bakımı İçin Kullanılacak Olan Diş Fırçası Nasıl Olmalıdır?
Uzman diş hekimleri, ağız ve diş sağlığınızı gerçekleştirirken kullanacağınız diş fırçalarının genellikle yumuşak kıllara sahip olması gerektiğini ifade ederler. İnsanlar genellikle yumuşak uçlu ve küçük başlı fırçaları tercih etmektedirler. Fırçaların küçük başlı olması arka tarafta yer alan dişlere ulaşabilmek için sizlere daha kolaylık sağlayacaktır. Şarjlı diş fırçası ya da normal diş fırçasından hangisini seçeceğiniz sizlerin taktirine kalmıştır.
Diş Fırçalarken Kullanılan Diş Macunu Önemli midir?
Ağız ve diş bakımı için kullanılan diş macunlarının sizlere uygun olması önemlidir. Diş macunlarının çoğunluğu çürüklere, diş etleri rahatsızlıklarıyla başa çıkabilmek için sizlere yardımcı olacaktır. Ancak diş hekimlerinize başvurarak da kullanacağınız diş macuna karar verebilirsiniz.
Diş Fırçası Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş fırçası normal şartlar altında 3 ayda bir değiştirilmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda diş fırçalarında yıpranmalar oluşabilir ve bu durumda daha erken zamanlarda değiştirilmelidir. Ayrıca çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarından sonrada fırçaların değiştirilmesi gerekebilir.