Diş kayması, ağız ve diş rahatsızlıkları arasında sık rastlanan ve genellikle alt dişlerde meydana gelen bir durumdur. Dişler yapısı gereğince kişinin görüntüsünü büyük ölçüde etkilemektedir. Kişinin estetik açıdan iyi görünmesini bile etkileyebilir. Bu durumun ortaya çıkmasında çeşitli ağız ve diş hastalıkları yer almaktadır. Diş etlerinde çekilmeler, herhangi bir nedenden dolayı çekilen dişler gibi sorunlar diş diziliminde boşluklar oluşmasına yol açar ve zaman içinde bu boşluklara komşu olan diğer dişlerde kaymalar meydana gelebilir. Bu nedenle kaymaları önlemek için boşlukların doldurulması gerekir.

Uzman diş hekimleri çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarında diş çekilmesini en son çare olarak düşünürler. Çünkü çekilen dişin yeri doldurulmadığında diş kayması oluşabilir. Ancak dişin çekilmesinden başka çare kalmadıysa diş çekildikten sonra ne kadar erken bu boşlukları doldurursanız hem diş kaymalarını hem de genel olarak ağız ve diş sağlığınızı koruma altına olursunuz.

Diş Kayması Neden Olur?

Diş Kayması

Dişler çene kemiğine periodontal ligament ve kolajenden oluşan dişin dış tabakası olan sement ile de bağlanmaktadır. Periodontal ligament, sıkıca sarılmış bağ dokusu, buna ek olarak kolajenden ortaya gelir. Bu durumda dişleri sağlam bir şekilde tutmaya yardımcı olur. Bu doku sağlam olduğa kadar esnek bir yapıya da sahiptir. Bu özelliği dokuyu hareket etmeye meyilli bir hale getirebilir. Bu dokuda hareketler gerçekleştikçe de diş kayması ortaya çıkabilir.

Dişlerdeki kaymalar birçok sebepten dolayı oluşabilir. Ağız ve diş rahatsızlıklarından bazılarında dişlerin çekilmesinden başka çare olmaz ve dişler çekilir. Bu durumda çekilen dişin oluşturduğu bir boşluk ortaya çıkar. Bu boşluklar çeşitli tedavi yöntemleriyle tedavi doldurulmazsa zamanla komşu dişlerin kaymasına yol açabilir. Bu kaymalarda zamanla çene yapısının da zarar görmesine yol açacaktır.

İnsanların genelinde dişlerinde zamanla kaymalar meydana gelmektedir. Bu vücudun genel gelişiminden kaynaklanmaktadır ve bu durum normaldir. Ancak bu kaymaların çok ya da az olması insanların kendilerine bağlıdır. Günlük yaşamlarında yaşadıkları stres, sıkıntı gibi etkenler bu durumu artırabilir. Bu durumlardan uzak durmak ve düzenli şekilde ağız bakımını gerçekleştirmek ise bu durumu azaltabilir.

Diş minesindeki aşınmalar, travmalar, bruksizm gibi çeşitli durumlar ve hastalıklarda dişlerde kaymalar meydana getirebilir. Ancak bu durum ve hastalıkları tedavi ettirdiğinizde dişlerde kaymalar oluşmayacaktır. Dişlerde meydana gelen kaymaların diğer bir sebebi de midenizin üzerine yatarak uyumaktır. Bunun neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ayrıca ağız ve diş tedavilerinden sonrada dişlerde kayma meydana gelebilir.

Diş Kayması Nasıl Düzeltilir?

Herhangi bir nedenden oluşan diş kaymaları için uzman diş hekimlerine başvurarak tedavi olabilirsiniz. Uzman hekimler diş kayması tedavisi için ilk olarak hangi nedenin dişlerin kaymasına yol açtığını belirleyerek hastalığın teşhisini gerçekleştirir. Daha sonra teşhis edilen rahatsızlık için uygun bir tedavi süreci planlanır. Tedavi sonucunda dişlerde oluşan kaymalar duracaktır.

Dişlerde meydana gelen kaymaların nedeni genellikle çekilen dişlerdir. Bu nedenle çekilen dişlerin yerini doldurabilmek için İmplant y a da protez tedavilerini başvurulur. Diş etlerindeki çekilmeler sonucunda kaymalar ortaya çıkıyorsa diş eti tedavilerine başvurulur.

Diş Kaymasını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Diş kaymasını önlemek

Ağız ve diş sağlığında problem olmayan insanlarda, vücudun genel yapısı nedeniyle dişlerinde kaymalar oluşabilir. Bu durum normaldir ve bir sorun teşkil etmez. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı dişlerde kaymalar oluşuyorsa bu durumların biran önce tedavi edilmesi gerekir. Diş kaymasını önlemek için aşağıdaki rahatsızlıkların biran önce tedavi edilmesi gerekir.

  • Yüz ve çene yapısındaki problemler
  • Süt dişlerinin zamanından önce ya da sonra kaybedilmesi
  • Ağızdan nefes alıp verme durumu
  • Alt ve üst dişlerin birbirlerine tam oturmaması ya da alt dişlerin veya üst dişlerin diğerini tam olarak içine alması
  • Uzun süre emzik kullanımı
  • Ortodontik problemler
  • Diş kayıpları
  • Diş dizilimindeki çapraşıklıklar ya da sıkışıklıklar
  • Diş etlerinin çekilmesi

Dişlerde meydana gelen kaymaların nedeni daha önceden yaptırmış olabileceğini ortodonti gibi tedaviler de olabilir. Bu tedavilerden sonra dişlerinizde kaymalar oluşmamasını istiyorsanız önleyici tedbirler almanız gerekir. Bu önlemler arasında aitseli ve gazlı gıdaları tüketimini sınırlandırmak, ağız ve diş bakımına gereken önemi vermek, diş ipi kullanmak ve diş hekimlerine rutin olarak muayene olmak gibi durumlar yer almaktadır.

BeynSoft
zline

Would you like to share your thoughts?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir