Diş Kırılması Neden Olur?

Vücuttaki en sağlam ve sert yapılardan biri diş minesidir. Ancak diş minesinde de kırılmalar meydana gelebilir. Sıklıkla rastlanılan bu durum birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Diş kırılması nedenleri, tedavisi gibi konular hakkındaki ayrıntılı bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 24 Haziran 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Diş kırılması, insanların estetik görünümlerde olumsuz bir durum oluşturan ve ilerleyen süreçlerde ağız ve diş sağlığında çeşitli problemlere yol açan bir durumdur. Bu nedenle dişinizde hangi nedenden olursa olsun biran önce diş hekimine başvurarak yardım almanız gerekmektedir. Diş hekimleri kırık diş parçasının boyutuna ve dişin kırılmasına neyin neden olduğuna göre çeşitli tedavi yöntemleriyle dişi onarabilir.

    Diş Kırılması Neden Olur?

    Diş kırılması genellikle travmalar sonucunda ortaya çıksa da, ağız ve dişlerde meydana gelen çeşitli sorunlarda diş kırılmalarına yol açabilir. Diş kırılmasına neden olan durumları şu ana başlıklar altında toplayabiliriz.

    Zayıflamış Dişler

    Diş minesinde zamanla ve çeşitli nedenlerden dolayı zayıflamalar meydana gelebilir. Ağız ve diş hijyenine dikkat edilmemesi, çürük dişler, tam oturmayan büyük dolgular, asitli ve gazlı besinlerin çok fazla tüketilmesi gibi durumlar diş minesinin zayıflamasına nende olur. Ayrıca ağız kuruluğu, reflü, kronik mide sorunları ve alkol kullanımı gibi durumlar da diş minesinin zayıflamasına neden olabilir. Bu durumlar sonucunda diş minesi zayıflarsa diş minesinde kırılmalar oluşabilir.

    Travmalar ve Çeşitli Yaralanmalar

    Vücudunuzun herhangi bir bölgesi travmalar ve yaralanmalar sonucunda kırılabilir. Ağız ve yüzüne alacağınız darbeler sonucunda dişleriniz kırılabilir. Spor yaparken ağızlık takmamak, otomobil kazaları, herhangi bir yerden düşme, buz gibi sert cisimleri ısırmak sonucunda dişlerinizde kırılmalar oluşabilir.

    Diş Dizilimde Boşluklar Olması

    Herhangi bir nedenden dolayı dişlerinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Bu dişlerinizin oluşturduğu boşlukları çeşitli tedavi yöntemleriyle doldurmazsanız, ilerleyen zamanlarda dişlerinizin kırılmasına yol açabilir. Diş diziliminde boşluklar olması ısırma, çiğneme gibi ağız hareketleri sırasında uygulanacak olan baskının eşit olarak dağılmamasına yol açacaktır. Daha fazla baskı uygulayan dişlerde de kırıklar oluşabilir. Ayrıca eksik dişler zaman içinde çeşitli çene ve diş eti rahatsızlıklarına da yol açacaktır.

    Gıdaların Isırılması Sırasındaki Yanlışlıklar

    Dişlerde kırılmalar oluşmasının bir başka nedeni tüketilecek besinlerin yanlış ya da dengesiz şekilde ısırılmasıdır. Üst ya da alt çenenizde yer alan dişleriniz düzgün bir şekilde üst üste gelmiyorsa ya da dişlerinizin dizilimde kaymalar meydana geldiyse, ısıracağınız gıdalara dişlerinizden bazıları daha fazla kuvvet uygulayacaktır. Bu baskıya dayanamayan dişlerde kırıklar meydana gelebilir.

    Diş Kırılması Esnasında Neler Yapılmalı?

    Diş kırılması esnasında yapacağınız bazı uygulamalar dişinizin sağlıklı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olacaktır. Diş kırıldığında uygulayacağınız adımlar şunlardır.

    Diş Kırılması Tedavisi Nasıl Olur?

    Diş kırılması tedavisi için en önemli durum kırılan dişte oluşan hasarın büyüklüğüdür. Harasın büyüklüğüne göre kırık diş tedavi edilir. Bu tedavi yöntemleri arasında Estetik Dolgu, Bonding, Kuron, Kaplama ve kanal tedavisi yer almaktadır.

    Estetik Dolgu ya da Bonding Tedavisi

    Ön dişlerde meydana gelen kırılmalarındaki hasar küçükse ve dişin küçük bir parçası kırıldıysa estetik dolgu tedavisine ya da bonding tedavisine başvurulabilir.

    Kuron Tedavisi

    Dişin bir parçasının kırılması durumunda kuron tedavisine başvurulabilir. Diş hekimi dişin belirli kısmını yontarak dişe kaplama geçirebilir. Bu şekilde kırık diş tedavi edilmiş olur.

    Laminate Veneer Kaplama Tedavisi

    Ön dişlerde meydana gelen kırıklarda başvurulan bir yöntemdir. Doğal diş görünümüne en yakın olan kaplama çeşidi olduğu için ön dişlerdeki kırıkların tedavisi için başvurulabilir.

    Kanal Tedavisi

    Diş kırıldıktan sonra enfekte olursa, tedavi için kanal tedavisine başvurulur. Ayrıca kırıklar dişin köküne kadar ulaşıyorsa da kanal tedavisi uygulanmalıdır. Kanal tedavisinde kırık diş tedavi edilmez, diş kırılması sonucunda ortaya çıkan enfeksiyon tedavi edilir. Daha sonra yukarıdaki kırık diş tedavilerinden herhangi biri ile de dişteki kırık tedavi edilir.

    Diş Kırılmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

    Dişlerinizin kırılmamasını istiyorsanız bunu için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu önlemler şunlardır.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?