Diş Sızlaması, bireylerin sıcak, soğuk, ekşi veya tatlı gıdaları tüketirken karşılaştıkları ağrılara verilen isimdir. Bu sızlamalar dişlerde, diş etlerinde meydana gelebilir. Ağız ve dişlerinde herhangi bir sorun olan bireyler diş sızlamalarıyla karşı karşıya kalabilir. Bu durum bireylerin günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkiler, yaşam kalitelerini düşürür ve sorumluluklarını yerine getirmeye engel olur. Bu nedenle sızlamaların neyden kaynaklandığının tespit edilmesi ve tedavi edilmesi için uzman diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir.

Diş Sızlaması Neden Olur?

Diş Sızlaması Neden Olur?

Diş sızlamasına neden olan birçok farklı etken yer almaktadır. Ancak genel olarak Diş sızlaması nedenleri şunlardır.

  • Pulpa ve dentin tabakasında yer alan sinir hücrelerinin herhangi bir nedenden dolayı zarar görmesi
  • Çeşitli diş etli problemleri
  • Dişlerde ya da diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar
  • Dişlerimizdeki çürükler
  • Dişlerimizde herhangi bir nedenden dolayı ortaya çıkan hassasiyet
  • Dişlerdeki çatlaklar ya da kırıklar
  • Yüz, ağız ve dişlerde ortaya çıkan apseler
  • Diş sıkma ya da diş gıcırdatma olarak da bilinen Bruksizm
  • Dolgu olan dişlerde, dolgunun herhangi bir nedenden dolayı zarar görmesi
  • 20 yaş dişlerinin diş etlerini delerek çıkmaya çalışması
  • Çene kemiği ve eklemlerinde meydana gelen çeşitli problemler
  • Kulak enfeksiyonları gibi çeşitli kulak rahatsızlıkları
  • Doğru ve düzenli şekilde yapılmayan ağız ve diş bakımı
  • Sinüzit rahatsızlığı

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz nedenlerin herhangi biri dişlerinizin sızlamasına neden olabilir. Diş hekimlerine başvurarak bu nedenlerden hangisinin sızlamalara neden olduğunu öğrenebilir ve uygun tedavilerle de bu sorunlardan kurtulabilirsiniz. Diş sızlaması tedavisi için diş hekimlerine başvurmazsanız ilerleyen süreçte daha ciddi ağız ve diş rahatsızlıklarıyla hatta diş kayıplarıyla bile karşı karşıya kalabilirsiniz

Diş Sızlaması Tedavisi Nasıl Olur?

Diş Sızlaması Tedavisi

Diş sızlaması tedavisi için diş hekimlerine başvurduğunuz diş hekimleri ilk olarak sızlamaların nedeni araştırır. Bunun için sizlerden birkaç test isteyebilir. Diş hekimleri sızlamaların nedenini belirledikten sonra nedeni ortadan kaldırmak için çeşitli tedavi yöntemleriyle sizleri bu durumdan kurtarabilirler.

Dişlerinizdeki sızlamaların nedeni diş çürükleri ya da dentin tabakasındaki herhangi bir nedenden kaynaklanıyorsa diş hekimleri kanal tedavisi ve dolgu tedavileriyle sizlere yardımcı olabilir. Dişlerinizdeki sızlamalar Bruksizm kaynaklı ise bu problemin gece plağı kullanımı ile önüne geçilebilir. Bahsetmiş olduğumuz tedaviler gibi birçok farklı tedaviyle diş hekimleri sizlere yardımcı olabilir. Ancak dişlerinizdeki problem ciddi boyutlardaysa ve tedavi edilemeyecek düzeydeyse son çare olarak diş çekimine başvurulabilir.

Diş sızlaması gibi birçok farklı diş problemleriyle karşı karşıya kalmamak için doğru ve düzenli olarak ağız ve diş bakımınızı gerçekleştirmelisiniz. Bunun için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi ve ağız gargaraları kullanmalısınız. Ayrıca düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere giderek ağız ve dişlerinizde herhangi bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir?

Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir?

Dişlerimizde meydana gelen ağrı ve sızı gibi çeşitli problemler günlük yaşantımızı çok fazla etkiler. Sorumluluklarımızı yerine getirmemizi engelleyerek yaşam kalitemizi düşürür ve rahatımızı engeller. Bu nedenle ağız ve dişlerimizdeki problemlerin biran önce tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca bu rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmamak içinde ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesi gerekir.

Ağız ve diş hijyenine ne kadar dikkat ederseniz edin yine de diş ağrısı, sızlaması gibi çeşitli problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu problemlerin tedavisi için biran önce diş hekimlerine başvurmalısınız. Ancak diş hekimlerine gidene kadar bu problemlerin neden olduğu ağrı ve sızıyı azaltmak için bazı uygulamalara başvurabilirsiniz. Diş Sızlaması Evde doğal yöntemlerle geçirebilmek için aşağıdaki seçenekleri uygulayabilirsiniz.

  • Ağız ve dişlerinizi iyi bir şekilde temizlemek sızınızı dindirebilir. Bunun için tuzlu – su karışımıyla gargara yapabilirsiniz.
  • Dişlerde oluşan sızıların şiddetini azaltabilmek için karanfil yağı kullanabilirsiniz. Sızlayan dişinizin olduğu bölgeye karanfil yağını sürebilirsiniz.
  • Dişlerinizde oluşan ağrıları ve sızıları hafifletebilmek için biber, tuz ve sarımsak kullanabilirsiniz. Çünkü bu besinlerin tamamının ağrı kesici özellikleri vardır.
  • Dişlerinizin arasına kaçan ve dişlerinizi fırçalamanıza rağmen temizlenmeyen yemek parçacıkları ağrıya ya da sızıya yol açabilir. Bu parçacıkları temizlemek için diş ipi kullanabilirsiniz.
  • Dişlerinizdeki ağrı ya da sızıyı dindirmek için soğuk ya da buz kompresi uygulayabilirsiniz. Bu şekilde dişlerinizdeki sinirler uyuşacağından çektiğiniz acı bir nebzede olsa hafifleyecektir.
  • Dişlerinizdeki sızı dayanılamayacak kadar şiddetli ise çeşitli ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Would you like to share your thoughts?