Diş Teli Nedir?

Ortodonti tedavisi dişlerin görünüşlerinin ideal durumda olmasını sağlayan, bunun içinde dişlerin sıralanması, aralarındaki boşluklar veya dişlerin üst üste binmesi, çarpıklıklar, çene arasındaki kapanış bozuklukları gibi rahatsızlıkları tedavi eden diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Bu tedavileri ortodontist diş hekimleri yapmaktadır.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 15 Kasım 2020 Ağız & Diş Yorum (0)

    Ortodonti tedavisinde çeneye baskı uygulanarak tedavi yapılmaktadır. Hastanın durumuna göre ortodontist tedavinin türünü, nasıl olacağını hangi tekniklerin uygulanacağına karar vermesi gerekir. Ortodonti tedavilerinde bazı aparatlar kullanılmaktadır. Bunlar; Diş telleridir. Diş telleri de kendi içinde çeşitlidir;

    Diş telleri nasıl takılır?

    Diş teli dişlerin kesici ve küçük azı dişlerinin yüzeylerine yapıştırılarak uygulanır. Eğer ortodonti tedavisi kararı verilmişse bu teller dişlerin dış kısımlarına yapıştırılır. Takılan braketler telin kuvveti ile dişe iletir, dişlerin yüzeyine yapıştırılan braketler tedavi bitene kadar hiç değiştirilmeden ağızda kalmak zorundadır. Bu durumda hastanın diş tellerine çok özenle bakması gerekmektedir. Yanlış kullanan hastalarda braketler düşmektedir ve bu durumda da tedavi aksamakta ve hasta açısından sıkıntılı sonuçları olabilmektedir. Diş telleri azı dişlerine yüzük gibi geçirilir, bazı durumlarda ise bantlarla yapıştırılır. Lingual tedavi uygulanacaksa, bu tüpler dişin iç kısmına yani dilin bulunduğu tarafa yapıştırılır. Ortodonti tedavisinde dişlere uygulanan kuvvetle tedavi gerçekleştirilir. Diş telleri özel alaşım maddelerden yapılmışlardır. Bu teller braketlerin iç kısmından geçirilerek oradan bantlara ve tüplere bağlanarak takılır. Bu alaşımlı aparatlar dişlere zarar vermez, ancak dişlere bir kuvvet uygular. Bu kuvvet sonucunda diş biçimi ve çene düzeltilmiş olur.

    2021 yılı güncel fiyatları ve ortalama tedavi ücretleri hakkında bilgiler alabileceğiniz, fiyat hesaplamaları yapabileceğiniz Diş Teli Fiyatları makalemize bir göz atmak ister misiniz?

    Diş teli çeşitleri

    Tedavinin aynı olmasına rağmen uygulanan farklı aparatlar bulunmaktadır. 3 farklı diş teli çeşidi vardır.

    Metal diş teli nedir?

    Metal tellerin uygulaması estetik açıdan çok tercih edilmemektedir. Ancak en fazla diş hekimlerinin kullandığı modellerden biridir. Metal diş teli diğer tellere göre daha dayanıklıdır. Uzun bir tedavi olduğu düşünüldüğünde metal diş tellerinin tercih edilmesi daha mantıklıdır. Metal diş telleri tedaviye göre dişlerin iç veya dış tarafına takılabilmektedir. Dişlerdeki bozukluğun durumuna ve yapısına bağlı olarak bu tedavi, maksimum 3 yıl devam eden bir tedavidir. Diş telinin ilk takıldığı günlerde hasta belli zorluklar ve alışma da sıkıntı yaşayabilir. Ancak bu durum çok kısa bir sürede geçerek hastanın hayatını olumsuz yönde etkilemez.

    Lingual diş teli tedavisi

    Lingual tedavide uygulanan diş tellerinin diğerine göre birtakım avantajları vardır. Bu avantajın en önemlisi estetik açıdan diş tellerinin ağzın iç kısmına, dişlerin arka tarafına yapıştırılıyor olmasıdır. Bu braketler takıldıktan sonra dişin ön tarafından görülmemektedir. Bundan dolayı bir estetik avantaj taşımaktadır ve daha çok tercih edilen Ortodonti tedavisidir. Bu diş telleri yani Lingual tedavide uygulanan teller yaşa bağlı olmaksızın çocuklarda ve yetişkinlerde tercih kullanılmaktadır.

    Porselen şeffaf diş teli nedir?

    Şeffaf porselen diş telleri diğerleri içinde en estetik olan diş tellidir. Estetik olması sebebiyle diğerlerinden daha fazla tercih edilmektedir. Ancak porselen şeffaf diş telinin bakımı diğerlerine göre daha zordur. Şeffaf diş teli tedavisinde çene yapısında bir bozukluk varsa bunu düzeltmek için, ayrıca bir plak kullanılmaktadır. Bu plak şeffaf görüntüye sahip estetik bir plaktır.

    Ağız ve diş sağlığı tedavilerinde aynı zamanda ortodonti tedavilerinde genel anlamda estetik görüntü ön plana çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda diş hekimleri bu konuda tedavi yöntemlerini geliştirmiştir. Uygulanan tedaviler hem sağlık açısından, hem de estetik kaygılar gözetilerek yapılmaktadır. Hatta estetik diş hekimliği gibi bir tedavi alanı oluşmuştur.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?