İnsanlar dişlerindeki çarpıklık, yamukluk gibi çeşitli dizilim problemlerini, çene problemlerini tedavi ettirmek için ve estetik bir gülüş tasarımına sahip olabilmek için diş teli tedavilerine başvururlar. Diş hekimlerine başvurarak diş teli taktırdığınız ilk zamanlarda Diş Teli Ağrısı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun nedeniyse diş teli ve braketlerin dudak, dil ve damaklara temas etmesidir. Bu durum bireyin diş teli ve braketlere alışına kadar devam edecektir. Genellikle bu ağrı birkaç hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Ayrıca bu ağrılar sanıldığı kadar şiddetli ağrılar değildir.
Diş teli tedavisi süreci boyunca bireyin Diş Teli Ağrısı ile karşılaşabilir. Çünkü diş teli tedavisine belirli aralıklarla diş hekimlerine başvurarak hem dişlerin durumunu kontrol ettirmek gerekir. Hem de dişlerin istenilen dizilime ve şekle gelebilmesi için diş tellerinin sıkılması gerekir. Diş telleri sıkıldığında braket ve teller hareket edeceğinden, sonraki birkaç gün içinde diş telinin hareket etmesinden kaynaklı ağrılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bu ağrılar tedavinin ilk başlarında hissettiğiniz acılar kadar şiddetli değildir ve daha kısa zamanda geçecektir.
Diş Teli Ağrısı Neden Olur?
Ortodonti tedavilerinin ilk başlarında diş teli ve braketlerden kaynaklanan ağrılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumun en önemli sebebi dişlerde yabancı bir maddenin olması ve damak, dil ya da dudakların bu yabancı maddeye alışık olmamasıdır. Bu nedenle de ilk zamanlarda ağrı ve sızılarla karşılaşmanız normal ve doğal bir durumdur. Ayrıca diğer Diş teli ağrısı nedenleri şu şekilde açıklanabilir.
- Isırma, çiğneme hatta konuşma gibi çeşitli ağız hareketleri sırasında diş telleri, dişe ve diş etlerine baskı yapacağından alışana kadar ağrı ve sızıya yol açar.
- Diş telleri yanak, damak, dil ve dudaklara temas edeceğinden bu bölgelere zarar vererek ağrı oluşumuna yol açar.
- Diş teli ve braketler bahsedilen bölgelerde küçük kesikler de oluşturabilir. Bu kesiklerde ağrı ve sızılara neden olabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz durumlar, ortodonti tedavisi alan tüm bireylerde ortaya çıkabilir. Bu durum geçici bir süredir ve diş hekimlerine başvurmaya gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda ortodonti tedavisinden sonra diş hekimlerine geri başvurmak gerekebilir. Bu durumlar şu şekilde özetleyebiliriz.
- Diş etlerine aniden lekelenmeler meydana gelmişse
- Diş telinde ya da braketlerde herhangi bir çıkıntı ya da kopukluk oluştuysa
- Braketlerde gevşeme ya da düşmeler yaşandıysa
- Diş teli tedavisinin rutin kontrollerinden sonra oluşan ağrıların bir haftadan daha uzun süredir devam ediyor olması
- Sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyet meydana gelmişse
Diş Teli Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş teli tedavisi sonrasındaki ilk birkaç haftada diş teli ağrısı ile karşı karşıya kalmak olağan bir durumdur. Bu ağrılar bazı insanlarda normal hafif seviyelerde seyrederken bazılarında şiddetli şekilde seyredebilir. Ancak bu ağrılar genellikle birkaç hata içinde kendiliğinden geçere ve diş hekimlerine başvurmaya gerek yoktur. Fakat ağrılarınız çok fazla olmaya başladıysa ve günlük yaşantınızın gerektirdiği sorumlulukları yerine getirmenizi engelliyorsa diş hekimlerine başvurarak yardım alabilirsiniz.
Diş Teli Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş teli tedavisinin ilk zamanlarında ortaya çıkan diş teli ağrılarının hafifletmek ve kendinizi rahat hissedebilmeniz için sizlere bazı tavsiyelerde bulanabiliriz. Diş Teli Ağrısına Ne İyi Gelir? Sorusuna şu cevapları verebiliriz.
- Uzman diş hekiminiz, diş teli tedavisinin ilk başlarında kullanmanız için sizlere reçeteli ağrı kesiciler verecektir. Bu ağrı kesicileri önerilen zamanlarda ve miktarlarda kullanarak ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
- Çok şiddetli ağrıları olan bireylere diş hekimleri oral anestezikler verebilir. Bu şekilde diş ve diş etleri duyarsızlaştırılarak ağrılar ortadan kaldırılır.
- Diş teli tedavisinden sonraki birkaç gün içinde buz kompresi uygulayarak dişler ve diş etleri uyuşturulabilir ve bu şekilde ağrı hissedilmez.
- Ağrınız biraz şiddetlendiğinde buzlu su içerek dişlerinizi uyuşturabilirsiniz.
- Diş teli ve braketler takıldıktan sonra sert gıdalar tüketirseniz dişlerinizde oluşan ağrılar daha da artar. Bu nedenle belirli bir süre boyunca yumuşak gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Diş hekimleri diş teli tedavisine yeni başlayanlara tüm tedavi süreci boyunca kullanabileceği diş teli mumunu önerebilir. Diş teli mumu sayesinde dil, dudak ve damaklarınızda ortaya çıkan sıkıntıları giderebilir ve ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Vermiş olduğumuz linkten daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Tuzlu su ile gargara yapmak dişlerinizi ve diş etlerinizi ferahlatacaktır.
- Diş etlerinizi dairesel şekilde hafif masajlar yaparak diş etlerinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
- Ağız ve diş hijyeninizi düzenli ve doğru şekilde yaparak, ağrı ve sızıları en aza indirebilirsiniz.
16 yaşındaki kardeşimin kanal tedavisini yaptırdıktan sonra dişlerindeki eğrilik yüzünden tel takılmasının faydalı olacağı söylendi. Diş teli fiyatlarını araştırdık herkesten farklı fiyatlar aldık. En doğru tedaviyi ve diş teli fiyatı veren doktoru bulana kadar araştırmaya devam 🙂