Genellikle çocuklarda meydana gelen diş travması hem çocuk için hem de ebeveynler için oldukça sıkıntılı durumlara yol açabilir. Özellikle 1 ila 3 yaşındaki çocukların yürümeye yeni başladıkları dönemde dengelerinden kaynaklı olarak sürekli düşebilir ve bir yerlere çarpabilirler. Ayrıca çocuklar oyun oynarken, koşarken ya da çeşitli aktiviteler yaparken de düşerek bir yerlere çarpabilirler. Bu çarpmaların şiddetine göre çocuklarda çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunlar arasında diş travmaları da yer almaktadır.

Çocukluk döneminde meydana gelen diş travmaları sırasında dişlerde sallanma, kayma, düşme gibi sıkıntılar oluşabilir. Süt dişlerde oluşan bu olaylar daimi dişlerin doğru ve sağlıklı şekilde çıkmalarını da engelleyebilir. Ayrıca travmanın şiddetine ve şekline göre daimi dişlerin çıkış şekillerinde, renklerinde ve yapısında bozukluklarda oluşabilir.

Diş travmalarıyla sadece çocukluk döneminde karşılaşılmaz. Daimi dişlerine kavuşan insanlarda bisiklet ve motosiklet kazalarıyla, spor yaparken, havuzda yüzerken ya da oyun oynarken travmalarla karşı karşıya kalabilirler. Bu travmalar sonucunda dişlerde kırılma, çene kemiğinde zedelenme ya da diş kayıpları yaşanabilir. Bu durumlarla karşı karşıya kaldığınızda neler yapmanız gerektiğiniz hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

Diş Travması Türleri Nelerdir?

Diş Travması

Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan diş kırıkları ve dişlerin yer değiştirmesi sorunları diş travmaları arasında yer almaktadır.

Diş Kırılması

Dişler çeşitli nedenlerden dolayı kırılabilir. Dişlerde meydana gelen kırılma, sadece diş yüzeyindeki dış kaplama ile sınırlıysa yüzeysel diş kırığı olarak ifade edilir. Bu kırıklar genellikle küçük çaplıdır ve ciddi problemler teşkil edilmediği için tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak hasta birey yine de tedavi edilmesini isterse uzman diş hekimleri çeşitli yöntemlerle bu kırık dişi tedavi edebilir.

Dişlerde meydana gelen kırıklar ciddi boyutlarda da olabilir. Bu tür kırıklar genellikle dişte hassasiyete neden olur. Kırıkların boyutu büyükse dişiniz dokunmaya, sıcak ve soğuk gıdalara karlı hassa duruma gelir. Bu durum ilerleyen süreçte daha ciddi ağız ve diş rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle bu tür bir kırıkla karşılaşırsanız biran önce diş hekimine başvurmalısınız.

Dişlerin Yer Değiştirmesi

Herhangi bir aktiviteyi gerçekleştirirken ya da herhangi bir işle uğraşırken dışarıdan bir darbe alabilirsiniz. Bu darbe sonucunda dişlerinizin yerlerinde değişiklikler meydana gelebilir. Aldığınız darbeye göre dişler gömülme ya da gevşemelerde meydana gelebilir. Diş travması şiddeti daha da fazla olursa dişler çatlayabilir ya da kırılabilir. Hata çene problemleriyle bile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Travma sonucunda dişlerinizin yerlerinde meydana gelen değişmeler kan damarlarının ve sinirlerin zarar görmesine neden olur ve diş ağrılarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle kanal tedavisi ya da çeşitli tedavi yöntemlerinden yardım almak için diş hekimlerine başvurmalısınız.

Diş Travması Neden Olur?

Diş travmaları kendiliğinden ya da durup dururken ortaya çıkmaz. Diş travması durumuyla karşı karşıya kalabilmeniz için ya darbe almanız ya da çeşitli durumlarla karşı karşıya kalmanız gerekir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Yakın temas halinde bulunulan sporlar esnasında alınabilecek darbeler
  • Bisiklet, motosiklet gibi motorlu taşıtların kullanılırken geçirilen kazalar
  • Çocukluk döneminde oynanan çeşitli oyunlar ve şakalaşmalar
  • Sokakta yapılan kavgalar
  • Sert cisimleri dişlerinizle ısırmak ya da kabuklu yiyeceklerin kabuklarınızı dişlerinizle kırmak
  • Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıdaları bir anda tüketmek

Diş Travması Tedavisi

Diş Travması Tedavisi

İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı diş travmalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu travmaların oluşturduğu sıkıntıları ortadan kaldırmak içinde tedavi olmak isterler. Diş travmalarının yol açtığı sıkıntıları ortadan kaldırmak ya da ilerleyen süreçte daha ciddi problemlere yol açmasını önlemek için diş hekimlerine başvururlar.

Diş travması sonucunda dişlerinizde kırılma ya da yer değiştirmeler meydana gelirse biran önce diş hekimlerine gitmelisiniz. Diş hekimine ne kadar erken giderseniz, dişinizin tedavi edilme olasılığı o kadar yükselecektir. Diş travmalarının tedavi edilip edilmeyeceği travmanın şiddetine ve oluşturduğu problemlere göre değişiklik gösterir.

Diş travmaları sonucunda ortaya çıkan problemlerin boyutu küçükse ve ilerleyen süreçlerde bir sıkıntıya neden olmayacaksa genellikle herhangi bir tedavi yöntemine başvurulmaz. Ancak travma sonucunda diş minesi ya da dentin zarar görmüşse çeşitli tedaviler başvurulması gerekir. Bazı durumlarda dişler travma sonucunda tedavi edilemeyecek kadar zarar görebilir. Bu durumlarda dişlerin çekilmesi gerekir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü kaybettiğiniz dişlerinizi İmplant tedavisi ile geri kazanabilirsiniz.

Diş Travmaları Nasıl Önlenir?

Diş travmalarından kaçınmak için aşağıdaki durumları uygulamanız gerekmektedir.

  • Araba kullanırken olası bir kaza için emniyet kemerini takmalısınız
  • Bisiklet ya da motosiklet kullanırken olası bir kaza esnasında darbe almamak için kask ve diğer koruma aparatlarını takmalısınız
  • Yürürken zeminin kaygan olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Yürümeye yeni başlayan çocuklarınızın dengelerini kaybedip düşebilecekleri için, çocuklarınızın çarpacağı yerler için önlem alabilirsiniz.

Would you like to share your thoughts?