Üst dudağımızı diş etine bağlayan yumuşak dokuya Frenulum adı verilmektedir. Bu doku sayesinde üst dudağımızın hareketleri kontrol altına alınır. Bu doku normalden daha sert ya da daha kalın olduğunda üst dudağımızın hareket kapasitesini sınırlandırabilir. Bu durumun yol açtığı rahatsızlığı da Dudak Bağı denir.

Dudak bağı üst dudağımızın öne ya da yukarı doğru yapmış olduğu hareketleri sınırlandırmaktadır. Bu rahatsızlık hayati ve sağlık açısından önemli sorunlara yol açmasa da, bebeklerin emmesini zorlaştırarak bebeğin gelişimini engelleyebilir. Aksi taktirde dudak bağı tedavi edilmediğinde ilerleyen zamanlarda estetik açıdan sıkıntılar oluşturabilir.

Dudak Bağı Neden Olur?

Dudak ya da dil bağı rahatsızlıklarına neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar bu rahatsızlığın genetik etkenlerden kaynaklandığını göstermektedir. Araştırmalardan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, aile bireylerinde bu rahatsızlık olan insanların çocuklarında da %70 oranında bu rahatsızlığa rastlanmıştır.

Dudak Bağı Belirtileri

Bebeklerin dudak bağının kalın ya da kısa olması durumunda, emerken meme ucunu tam olarak kavrayamazlar. Bunun sonucunda da süt emerken hava yutabilirler ve ağızlarına gaz dolabilir. Bu durumda bebeklerin huzursuzlaşmasına ve mızmızlanmasına neden olur. Diğer dudak bağı belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

  • Emzirme sonrasında bebeklerde meydana gelen mide ağrısı
  • Bebeklerin emmesinde güçlükler yaşanması
  • Emzirme sonucunda annenin meme ucunda düzleşme olması
  • Emzirme esnasında bebeğin meme ucunu tam olarak kavrayamamasından dolayı sürekli olarak bebeğin emmeyi bırakması
  • Sebepsiz yere bebeğin dudaklarında ortaya çıkan kabarcıklar

Bebek doğduktan sonra genel olarak bir sağlık kontrolünden geçmektedir ve bu kontroller esnasında bazı sağlık sorunları tam olarak gözlemlenemeyebilir. Bu sorunlardan bir tanesi de dudak bağıdır. Bu nedenle doğumdan sonraki süreçte bebeğinizde yukarıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Bu durumlarla karşı karşıya kalarak uzman hekimlere başvurarak yardım almalısınız.

Dudak Bağı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler dünyaya geldikten sonra genel sağlık muayenesine sokulur. Bu sağlık muayenesi esnasında genellikle ağız ve dudaklar tam olarak incelenemez. Bu nedenle bebeklerde dudak bağının oluş oluşmadığına dair bir teşhis konulamaz. Ancak ilerleyen süreçlerde bebeğinizi beslerken zorluklar yaşıyorsanız ya da yukarıda belirmiş olduğumuz belirtilerinden bir ya da birkaçıyla karşı karşıyaysanız bir uzmana başvurarak bu hastalığın teşhisi için yardım alabilirsiniz.

Çocuğunuzda bu rahatsızlığın olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız çocuk doktorlarına ya da diş hekimlerine başvurabilirsiniz. Çocuk doktorları dudak bağları konusunda çok tecrübeli olmadıklarından dolayı bu hastalığın teşhisi için uzman bir diş hekimine başvurmanızı tavsiye ederiz.

Uzman diş hekimleri bu rahatsızlığın teşhisini koyabilmek için bebeğin ağız, dil, dudak ve damaklarını ayrıntılı bir şekilde inceleyecektir. Buna ek olarak bebeğin emme esnasında meme ucunu tam kavrayıp kavramadığını gözlemleme için emzirme durumunu da inceleyebilir. Tüm bu tetkikler sonucunda dudak bağı teşhisi konulabilir.

Dudak bağları hafif ve şiddetli olarak ikiye ayrılabilir. Hafif dudak bağları genellikle tedavi gerektirmeden zaman içinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak şiddetli dudak bağları için kesinlikle tedavi şarttır. Çünkü şiddetli dudak bağları bebeklerin beslenmesini engelleyerek gelişimini tehlikeye atabilir. Buna ek olarak ilerleyen süreçlerde estetik açıdan, ağız ve diş sağlığı açısından ciddi problemlere yol açabilir.

Dudak Bağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dudak Bağı

Dudak bağı rahatsızlığı olan bebeklerde, beslenme ve konuşma gibi çeşitli sıkıntılar yoksa en az 10 yaşına gelene kadar takip edilmelidir. Çünkü 10 yaşına kadar çocukların üst köpek dişleri çıkacaktır. Üst köpek dişlerinin çıkmasına rağmen bağdaki sorun düzelmiyorsa ya da azalmadıysa tedavi için diş hekimlerine başvurulur.

Dudak bağının tedavi edilip edilmeyeceğinin kararının verilmesi için uzman diş hekimlerinin tavsiyesini almanızı öneririz. Diş hekimleri gerekli tetkikleri yaptıktan sonra dudak bağı ameliyatı için gerek olup olmadığının kararı verecektir. Dudak ya da dil bağı problemleri eski zamanlarda cerrahi müdahalelerle tedavi edilmekteydi. Ancak gelişen teknolojiler sayesinde günümüzde lazer işlemleriyle de kısa sürede tedavi edilebiliyor. Bu yöntem sayesinde hem anestezi almadan hem de hiçbir şekilde bıçak kesiği olmadan kansız ve ağrısız şekilde bağlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Uzman diş hekimleri sizlere operasyon sonrasındaki süreçte neler yapıp neler yapmayacağınızı anlatacaktır. Bebek iyileştiğini zaman için anne olarak sizlerde anlayabilirsiniz. Çünkü bebek tedaviden sonra meme emerken meme ucunuzu tam kavramaya başlayacaktır ve sizlerde bu durumu fark edebilir ya da gözlemleyebilirsiniz.

Would you like to share your thoughts?