Ergoterapi Nedir? Ergoterapi Uygulamaları Nelerdir?

Ergoterapi, günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan ve genellikle psikolojik rahatsızlıklar olmak üzere birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek, sosyal yaşantıya katılmalarına ve bağımsızlılarını kazanmalarına yardımcı olmak için uygulanan bir terapi yöntemidir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 27 Ağustos 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Ergoterapi, bireylerin günlük yaşantılarındaki rollerinin belirlenmesine, bağımsızlıklarını kazanmalarına, uğraş ve aktivite edinmelerine yardımcı olarak yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan bir terapidir. Bedensel ya da zihinsel engelli olan bireylerin bu rahatsızlıklar nedeniyle yeteneklerinde ve düşüncelerinde meydana gelen bozulmaların düzeltmek ve geliştirmek için bu terapi yöntemine başvurulmaktadır. Bu terapideki temel amaçlar bireylerin günlük yaşantılarını kolaylaştırmak, yaşam kalitelerini yükseltmek ve çeşitli aktivitelere katılmalarını sağlamaktır.

    Özel gereksinimleri olan bireylerin hayat standartlarını yükseltmek ve daha kaliteli bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilmek için ergoterapistlere başvurabilirsiniz. Doğuştan gelen rahatsızlıklar, nörolojik hastalıklar, travma, madde bağımlılığı gibi nedenlerden dolayı toplumda ve sosyal yaşantıdan uzaklaşan bireyler ergoterapistlere başvurarak yardım alabilirler.

    Ergoterapi Uygulamaları Nelerdir?

    Bireyler çeşitli rahatsızlıklarıyla başa çıkabilmek, yaşam kalitelerini yükseltmek, sosyal yaşantıya ayak uydurmak gibi birçok farklı nedenden dolayı Ergoterapistlere başvurarak terapi hizmeti alabilirler. Ergoterapi uygulamalarından bazıları şunlardır.

    Psikiyatrik Ergoterapi

    Hastanın rahatsızlıklarının tedavisi başvurulan ve bireyin psikolojik açıdan rahatlamasına, hastalığıyla başa çıkabilmesine yardımcı olan terapidir.

    Mesleki Ergoterapi

    Genellikle herhangi bir engelli olan bireylerin istihdam edilebilmesine yardımcı olan ve bu yönde bireylerin eğitilmesine sağlayan terapidir.

    Toplum Temelli Ergoterapi

    Özel durumları nedeniyle çeşitli hizmetlere ulaşmakta zorluklar yaşayan insanların topluma kazandırılması için gerçekleştirilen terapilerdir.

    Bilişsel Ergoterapi

    Beyin hücrelerinden kaynaklanan herhangi bir nörolojik rahatsızlıktan kaynaklanan sorunların etkisini azaltmaya yönelik uygulanmaktadır.

    Geriatrik Ergoterapi

    Genellikle yaşlanma ile ortaya çıkan fiziksel ya da zihinsel işlevlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar için uygulanan terapi yöntemidir. Bu terapi genellikle Demans, Alzheimer, Parkinson gibi beyin kaynaklı rahatsızlıklar için uygulanır.

    Pediatrik Ergoterapi

    Çocukların büyüme ve gelişmesine etkileyen çeşitli rahatsızlıkların oluşturduğu sorunları ortadan kaldırmak ve günlük yaşantılarına geri dönmelerine sağlamak için uygulanır. Bu çocuklar genellikle özel eğitim programlarına dahil edilir.

    Ergoterapinin Amaçları Nelerdir?

    Ergoterapinin birçok farklı amacı vardır. Bu amaçlardan bazıları şunlardır.

    Ergoterapi Yaklaşımı Örnekleri

    Bahsetmiş olduğumuz terapiler için aşağıdaki durumları örnek olarak verebiliriz.

    Ergoterapist Ne Demek?

    Ergoterapist, genel olarak kişilerin günlük yaşama ve çeşitli aktivitelere katımlarına yardımcı olabilmek için terapi hizmeti veren uzmanlardır. Genellikle herhangi bir hastalık nedeniyle sosyal yaşantıdan uzaklaşmış, genel sorumluluklarını yerine getiremeyen bireylerin tekrardan hayata kazandırılmaya çalışırlar. Ergoterapist olmak için üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerinde 4 yıllık ilgili bölümünden mezun olmak gerekir.

    Ergoterapistler Ne İş Yapar?

    Ergoterapistler iş ya da sosyal hayat konularında terapi veren bireylerdir. Kişilerin günlük yaşantılarındaki rollerinde problem varsa bu problemleri ortadan kaldırmak, çeşitli aktivite ve çalışmalarla da rollerini en üst seviyede icra etmelerine yardımcı olmaya çalışırlar. Ergoterapistler bireyleri aktif yaşama kazandırmaya, yaşam kalitelerini artırmaya, insanların çeşitli durumlarına bağımlılıklarını düşürmek için yardımcı olurlar. Tüm bu çerçeveler içerisinde ergoterapistler bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmeye çalışırlar.

    Ergoterapistler Nerelerde Çalışabilir?

    Ergoterapistler, terapilerin uygulanabileceği çalışma alanlarının bulunduğu her yer çalışabilirler. Bu nedenle oldukça geniş bir çalışma alanları vardır. İstihdam yerleri olarak hastane, özel klinikler, huzurevleri, yatılı ya da yatısız rehabilitasyon merkezleri, yatılı ya da yatısız bakım evleri gibi yerler yer almaktadır. Ayrıca halk sağlığı merkezleri, iş sağlığı merkezleri, özel okullar, adli kurumlar, sanayi şirketleri ya da özel şirketlerde de görev yapabilirler. Ancak ergoterapistlerin çoğunluğu özel muayenehanelerde eğitimci ya da danışman olarak hizmet vermektedirler.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?