Sabahları erken kalkmak ve katlıktan sonraki bir saat içinde kahvaltımızı yapmamız, metabolizmamızın hızlı çalışmasına yardımcı olur. Kahvaltıdan sonra öğle ve akşam öğünlerinizi en fazla 6 saat aralıklarla gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu saatler bireylerin ritmine, biyoritmine, günlük hareketliliğine ve uyku düzenlerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak gece yeme sendromu ile karşı karşıya olan bireyler gün içerisinde yemek yeme düzenlerine çok fazla uyum sağlayamazlar. Çünkü bu bireyler sabahları tok uyanacaklarından kahvaltı ve öğle yemeklerinin öğünlerini geçirebilirler.
Gece yeme sendromu, günlük alınan kalorinin en az %50’sinin akşam yemeğinden sonra alınması, haftada en az 3 gece uyanarak bir şeyler atıştırılmasıyla ve bu durumun en azından 3 aydır devam etmesiyle görülür. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya olan bireyler geceleri yemek yedikten sonra sıkıntı, gerginlik, karamsarlık ve suçluk gibi duygusal durumlarla karşı karşıya kalabilirler.
Gece Yeme Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Gece Yeme Sendromu, akşam yemeğinden sonra tüm gün içinde alınan kalorinin %50’sinin alınmasıyla karakterize bir durumdur. Bu durumun haftada en az güç gerçekleşmesi gerekir ve bu durumun en az 3 aydır gerçekleşiyor olması gerekir. Bu şekilde bireyin gece yeme bozukluğu ile karşı karşıya olduğunu anlamına gelir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında genellikle fizyolojik ve psikolojik nedenler yer almaktadır. Kontrol altına alınamayan kilo artışlarının en önemli nedenlerinden biri olan Gece Yeme Sendromu nedenleri arasında aşağıdaki durumlarda yer almaktadır.
- Uykusuzluk, uykuya geç dalma gibi birçok farklı uyku problemi
- İnsomnia bozukluğu
- Depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklar
- Diyabet
- Düzensiz ve sağlıksız beslenme
- Obezite
- Hormonlarda çeşitli değişmeler ya da anormallikler
Gece Yeme Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Gece Yeme sendromu tanısı için ilk olarak bir dahiliye hekimlerine başvurarak hastalığın hormonlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır. Daha sonra gece yeme bozukluğunun ortaya çıkmasında psikolojik durumların neden olup olmadığının araştırılması için psikologlara başvurulması gerekir.
Gece yemek yeme bozukluğunun tanısı için uzman hekimlere başvurduğunuzda hangi durumlarda ya da geceleri hangi nedenlerden dolayı yemek yediğinizi açık bir şekilde anlatmalısınız. Uzman hekimler sizlerden çeşitli testler isteyebilir. Ayrıca sizlerin hastalık geçmişinizi inceleyerek hastalığın tasını kesin olarak koyabilir.
Gece Yeme Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?
Gece yeme sendromu genellikle stres, depresyon, özgüven düşüklüğü ile yakından ilgilidir. Şişman bireylerde bu rahatsızlığın ortaya çıkma oranı diğer insanlara göre daha yüksektir. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya olan bireyler yetersiz ve kalitesiz bir şekilde uyuduklarından dolayı geceleri uyanıp bir şeyler yiyebilirler. Bu durumda sabahları uyandıklarında tok olurlar ve yeme istekleri olmayabilir. Tüm gün boyunca tokluk hissi devam edebilir. Ancak akşam olduğunda birey tekrar acıkır ve enerji ihtiyacı artamaya başlar. Bu durumda birey gün boyunca alması gereken kaloriye akşam almaya çalışır. Bu durumda bireyin daha da kilo almasına ve birçok farklı rahatsızlıkla karşı karşıya kalmasına neden olur. Bu nedenle bireyin ilk olarak bu durumun bir hastalık olduğunu kabul etmesi ve tedavi için yardım alması gerekir.
Gece Yeme Sendromu tedavisi için ilk olarak bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında nelerin etkili olduğunun araştırılması gerekir. Bu durumun ortaya çıkmasında etkili olan nedenler genellikle hormonsal ya da psikolojiktir. Hasta bireyin gece yemek yemesine neden olan durum belirlendikten sonra doğru ve düzgün bir tedavi süreci planlanarak hastalık kontrol altına alınabilir.
Gece Yeme Sendromu İle Başa Çıkabilmek İçin Neler Yapılabilir?
Akşam saatleri insanların artık dinlenmeye geçtiği günün en hareketsiz zamanlarıdır. Bu saatlerde metabolizmamızda yavaşlamaktadır. Bu saatler arasında fazladan bir şeyler yemek ve içmek, gün içerisinde hiçbir şey tüketilmese bile bireyin kilo almasına yol açar. Bu nedenle gece yeme bozukluğunun tedavisinde öncelikli hedefin bireyin gün içinde dengeli şekilde beslenmesini sağlamak olmalıdır. Bu nedenle bireyin gece yemek yemesine neden olan stres ve çeşitli faktörlerin minimuma düşürülmesi gerekir. Ayrıca akşamları fazla yemek yemeye neden olan besinlerin sınırlı miktarlarda sofraya konulması ve bu sınırların aşılmamasına dikkat edilmelidir.
Gece yeme bozukluğu ile karşı karşıya olan bireyler genellikle geceleri yüksek şekerli ve yağlı gıdaları tüketirler. Bu besinler hacimce küçük olsa da kalorice oldukça yüksektir. Bu nedenle bu ürünlerden siz az miktarda tükettiğinizi düşünebilirsiniz. Ancak az miktarda tükettiğiniz gıdaların kalorice yüksek olması kilo almanıza yol açacaktır.
Akşam yemeğinizi düzene soktuktan sonra gece yatmadan birkaç saat önce ara öğünler yapmanız sizin için iyi olabilir. Çünkü ara öğün uyku esnasında kan şekerinizin dengelenmesine yol açacaktır. Bu durumda daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır. Bu şekilde gece uyanmayacak ve yemek yeme ihtiyacı duymayacaksınız. Tüm gün boyunca kan şekerinizin denge de kalabilmesi için ara öğünlerinizi gün içine serpiştirmeniz gerekir. Bu ara öğünlerde meyve, süt, yoğurt ve galeta gibi gıdalar tüketilebilir. Ara öğünlerde bu gıdalar yeterli gelmiyorsa aşırıya kaçmadan domates, salatalık ya da mevsim yeşillikleri tüketilebilir.