İnsanlar yakın ilişkilerinde ya da çevresindeki insanlarla kuracakları iletişimlerde sorun yaşamaları, insanları yalnızlaştırabilir, üzgün ve değersiz hissetmelerine yol açabilir. Çünkü çevremizdeki insanlarla kuracağımız iletişimlerdeki problemler, bizleri strese sokabilir. İnsanlar stres altındayken, kuracakları ilişkilerde problemler olabilir. İletişim problemleri de bu durumlarda ortaya çıkabilir.
Bireyler aile fertleriyle ya da yakınlarındaki kişilerle kuracakları iletişimlerde beklentiler karşılanmazsa iletişim problemleri ortaya çıkar. Bu problemler genellikle ilişkileri ve iletişimi uçuruma sürükleyen sorunların başında gelmektedir. Bu sorunlar bazı durumlarda iletişimin bozulmasına bazen de iletişimin tamamen kopmasına yol açabilir.
İletişim Problemleri Nereden Başlar?
Bağlanma teorisi, insanların aşık oldukları kişinin hayattaki sığınakları olduğunu ifade eder. Aşık olunan insan bireye duygusal olarak bir karşılık ya da yanıt veremediğinde bağlantının kaybedilmesiyle karşı karşıya kalınır. İnsanlar, partnerlerinden bu bağlamda bir yanıt alamadıklarında karşılarına iki yol çıkar. Birinci yol ihtiyaçların ve duyguların bastırmasıdır. İkinci yol ise yanıtları alabilmek için savaşmaktır. Bu savaşlar insanları ilişkilerinde bireyleri haklı olup olmadıklarını sorgulamaya iter. İlişkilerdeki iletişim problemleri bu durumlar sonucunda ortaya çıkar.
İnsanlar ilişkilerindeki suçluyu ya da sorumluyu belirlemede veya tespit etmede haklı haksız savaşına dahil olduklarında, artık bir taraf haline gelirler. Ancak ilişki ya da aşk taraflılıkla olabilecek bir şey değildir. Çünkü aşk bir olmayı gerektirir. Aynı yolda yürüyen insanların farklı düşünce ve tarzları olabilir ama herhangi bir şeyin karşıt tarafları olamazlar. Bu nedenle ilişkilerde partnerler arasında ya da aile fertleri arasında bir mücadeleye gerek yoktur.
İnsanlar ideal bir iletişim kurmak istiyorlarsa, kendilerine güvenli bir alan oluşturmaları gerekir. İnce ipin üzerinde yürüyen insanların, her zaman düşme olasılığı vardır. Bu nedenlede tüm vücudumuz tetik durumundadır. İşte iletişim için kendinize oluşturacağınız güvenli alan, güvenli değilse vücudumuz yine tetik durumuna geçer.
İletişim kurarken güvenli alan, iletişim kurduğumuz bireyin bizi dinlemek ve anlamaya çalıştığını hissettiğimizde oluşur. Söyleyeceklerimiz yüzünden karşımızdakinin bizi yargılamayacağını, söylediklerimizi anlayacağını hissetmemiz bizde güvende olduğumuz hissini verir. İnsanlar genellikle bu aşamada sorun yaşarlar. İnsanlar iletişimi genellikle anlamak için değil, anlatmak için kurarlar. Bu durumda da iletişimlerde sorunlar çıkmaktadır.
İletişim Problemleri Nelerdir?
İnsanlar genellikle iletişim kurarken bazı hatalar yaptıkları için ilişkilerinde sorunlar yaşarlar. İletişim kurarken yapılan hatalar şu şekilde sıralanabilir.
Geçmişe Odaklanmak – Geçmişe Takılı Kalmak
İnsanlar iletişim kurduklarında, geçmişteki konulardan bahsetmek ve geçmişteki yanlışları dillendirmek, şimdiki zamanda kurulan iletişimin sonuca varmasını zora sokar. Geçmişteki sorunların şimdi konuşulması, taraflar arasındaki iletişimde sorunlar çıkmasına yol açar.
Küçümsemek ya da Önemsememek
İnsanlarla kurduğunuz iletişimde karşınızdaki bireyin duygu ve düşünceleri küçümserseniz, o kişinin duygularının incinmesine ve iletişimden kopmasına yol açar. Derdin bu muydu? Bunun için mi endişelendin, Abartma! gibi cümleler iletişimde karşınızdaki kişiyi küçümsemenizi ve karşınızdaki kişiyi önemsemediğiniz algısını yaratır. İletişim içinde olan bireyler karşılarındaki insanını duygu ve düşüncelerini anlayışla karşılamalı ve saygı duymalıdır.
Küsmek
İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı iletişim içinde oldukları insanlarla küsebilirler. Bu küsme, iletişim problemleri arasındaki en büyük problemlerden bir tanesidir. Taraflar herhangi bir konu üzerinden küstüklerinde, birbirlerine açıklama yapmazlar. Bu da sorunun daha da büyümesine ve küs durumun daha fazla uzamasına yol açar. Aralarındaki sorunları açıklamadıkları için çözümde bulamazlar.
Yargılamak ya da Suçlamak
İletişim esnasında fertlerin birbirlerini suçlayıcı cümleler kurması ya da ima etmesi, suçlanan bireyin iletişimde kopmasına ya da savunmak için iletişim kurmasına neden olur. O saatten sonra iki tarafında anlattıklarının bir anlamı yoktur. Çünkü suçlayan taraf karşısındaki suçlamaya, suçlananda tarafta savunmaya geçtiği için doğru bir iletişim kuramazlar.
Genellemeler Yapmak
Genelleme yapmak, iletişim kurarken genelleme yapılan tarafın kendini yetersiz hissetmesine yol açabilirler. İletişim kurarken genellemeler yapmak her iki tarafında yaptıklarını yok saymalarına neden olur Ayrıca genellemeler insanların birbirlerine karşı hiçbir zaman yetmediklerine ve hep eksik kalmalarına düşünmelerine yol açar.
Beyin Okumak
İnsanlar günlük yaşantılarında iletişim kurdukları kişilerin beyinlerini okumayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Örneğin karşınızdakinin aklına okumaya çalışarak “Kesin beni sevmiyorsun” gibi bir cümle kurarsanız, iletişiminizde sıkıntılar çıkacaktır. Beyin okumak iletişimi önyargılar içinde ilerlemesine yol açar.
Üzerine Örtmek
İlişkilerde insanlar genellikle ortadaki sorunları çözmek yerine üzerlerini örterler. Bunu da genellikle kavga etmek istemediklerinden, canlarının sıkılmasını istemediklerinden ya da iletişim kopukluğu olmasın diye yaparlar. Bu durum genellikle o anki zamanı kurtarabilir, ancak sorun çözüme ulaşmadığı için ileriki zamanlarda gün yüzüne çıkacaktır ve iletişim problemlerinin oluşmasına yol açacaktır.