Köpek dişi, köpeklerin dişlerine benzemesi nedeniyle bu ismi almışlardır. Ayrıca göz çukuru hizasında yer aldıkları içinde göz dişi olarak da adlandırılmaktadırlar. Bu dişler alt ve üst çenede yer alan dişlerin kapanmalarına ve yerlerine oturmalarına rehberlik ederler. Buna ek olarak alt çene hareket ettiğinde alt ve üst çenede yer alan dişlerin pozisyonlarına korumalarına yardımcı olurlar. Ayrıca sivri ve keskin oldukları için ısırma ve çiğnemede önemli rol üstlenirler.
Köpek dişi hem alt hem de üst çenede iki olmak üzere toplamla dört adettirler. Ağzın tam köşelerinde yer almaları nedeniyle estetik açıdan oldukça önemlidirler. Bu nedenle bu dişlerin estetiği için insanlar diş hekimlerine sıklıkla başvururlar. Bu dişlerin uzatılması, kısaltılması gibi çeşitli estetik müdahaleler için yardım alarak ağız ve diş estetiklerini istedikleri gibi düzenleyebilirler.
Köpek Dişleri Ne İşe Yarar?
Kanin dişleri tüm dişlerde olduğu gibi yemek yeme, konuşma, dudakların şeklini koruma gibi görevleri vardır. Ayrıca kanin dişleri diğer dişlerin pozisyonlarını yönlendirmede ve koruma da rol alırlar. Yemek yerken ısırdığınız besinlerin bir lokma olarak kesilmesine ve parçalanmasına yardımcı olur. Konuşurken kelimeleri çıkartabilmek için kesici dişler ile birlikte göre alırlar.
Köpek Dişi Ne Zaman Çıkar?
Köpek dişi, genellikle ön kesiciler ve azı dişlerinden sonra çıkar. Diş hekimlerine göre ilk köpek dişleri üst çene de bebek 16 aylıkken çıkmaya başlamaktadır. Ayrıca 23 aylık olan bebeklerin neredeyse tamamında kanin dişleri çıkmaktadır.
Köpek Dişi Ne Zaman Düşer?
Bebekliğin 16 ayından sonra çıkmaya başlayan süt kanin dişleri genellikle 9 ila 12 yaş arasında düşerler ve yerini daimi dişlere bırakılar. Daimi köpek dişleri ise 11 ila 13 yaş arasında çıkar. Bu süreç içinde genel olarak diş etleri şişkin bir şekilde durur ve kanin dişleri diş etini delerek çıkarlar. Ancak diş etini delemeyen ve zamandı çıkmayan dişlere gömülü köpek dişleri denir.
Gömülü Köpek Dişi Nedir?
Köpek dişleri bazı durumlarda çeşitli nedenlerden dolayı çıkamazlar. Bu duruma da gömülü köpek dişi denir. Kanin dişleri, dişler arasında gelişimin en son tamamlayan dişlerdir. Bu nedenle daimi göz dişleri çıkacakları zaman kendilerine yeterli alan bulamayabilirler. Bu şekilde diş etlerinin içerisinde gömülü şekilde kalırlar.
Gömülü köpek dişlerinin ortaya çıkmansın bir başka nedeniyse süt dişlerinizin zamanından önce çekilmesidir. Buna ek olarak genetik etkenler, diğer dişlerde ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklar gibi nedenlerde köpek dişlerinin gömülü kalmasına yol açabilir.
Gömülü Köpek Dişi Çekimi
Gömülü kanin dişleri çocukluk döneminde fak edilirsi kolay ve sağlıklı şekilde tedavi edilebilir. Fakat yetişkinlerde ortaya çıkan bu problem kanin dişlerinin çekilmesiyle tedavi edilebilir. Bu dişlerin çekilmesinde amaç, gömülü olan dişlerin çıkan dişin yerini alması ve fonksiyonel işlemlerini yerine getirmesidir.
Gömülü göz dişlerinin çekilmesi için diş hekimleri ilk olarak lokal anestezi uygular. Daha sonra her iki dişinde çekimi gerçekleştirilir. Ancak bu diş çekimi sırasında gömülü dişlerin hiçbir şekilde zarar görmemesi gerekir. Aksi taktirde bu dişlerinde çekilmesi gerekir. Bu nedenle diş hekiminizi seçerken oldukça dikkat etmelisiniz. Ayrıca diş hekimlerinin diş çekimi sonrasında sizlere vermiş olduğu tavsiyelere kesinlikle uymalısınız. Sizlere kullanmanız için ilaç verdiyse önerilen şekilde bu ilaçları kullanmalısınız. Ağız ve dişlerinizin bakımını düzenli ve doğru şekilde gerçekleştirmelisiniz. Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklarınız varsa diş çekiminden sonraki birkaç günde bu zararlı alışkanlıklarınızı kullanmamalısınız.
Gömülü köpek dişleri tedavi edilmediğinde ağız içerisinde yer alan tüm dişlerin sağlığını tehlikeye sokar. Kendilerine komşu olan dişlerin köklerinin zarar görmesine, tam olarak gelişmemelerine ve zayıflamalarına yol açar. Bu şekilde diğer dişlerinizi de kaybetmenize neden olabilir. Ayrıca bu dişler tedavi edilmezse ya da çekilmezse ilerleyen süreçlerde kistleşerek daha ciddi rahatsızlıklara ya da problemlere yol açabilir. Tedavi edilmediğinde sürekli olarak ağrı, sızı gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açarak yaşam kalitenizi düşürebilir, görev ve sorumluluklarınızı yerine getirmenizi engelleyebilir. Tüm bu problemlere ek olarak dişlerinizin ve gülüşünüzün estetiğini de olumsuz yönde etkiler ve özgüven problemleri yaşamanıza, gülümsemenizi gizlemenize yol açabilir. Bu nedenle gömülü köpek dişleriniz varsa bu dişlerin tedavisi ya da çekilmesi için biran önce diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir.