Kumar, insanların daha değerli bir şeyler elde edebilmek için elindeki değerli şeyleri riske atmasına denir. Kumar bağımlılığı ise, kumarın bireyin yaşantısını olumsuz yönde etkilemesine rağmen kumar oynama devam etmesi, kumar oynama isteğini kontrol altına alamadığı bir dürtü bozukluğudur. Makalemizden kumar bağımlılığı neden olur, kumar bağımlılığı belirtileri, kumar bağımlılığı tedavisi, patolojik kumar bağımlılığı nedir gibi birçok farklı konu hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kumar, bireylerin daha fazla kazanç ya da değerli şeyler kazanmak umuduyla elindeki paraları ya da değerli şeyleri riske atma eylemedir. Kumar bağımlılığı, bireyin işlevselliğinde bozulmalara neden olacak şekilde ve sürekli olarak kumar oynama devam etmesi olarak tanımlanabilir. Kumar oynama hastalığı hem bireyin kendisini hem ailesini hem de yakınındaki kişileri oldukça fazla etkiler. Ciddi maddi kayıplarına yol açabilir ve bu kayıplar sonucunda sinir, öfke krizlerine yol açabilir. Bireyin kendinize ve çevresindekilere zarar vermesine neden olabilir. Bu nedenle bu hastalığın biran önce tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gerekir.
Kumar oynayan herkes kumar bağımlısı değildir. Kumar bağımlılığı, klinik tanı olarak 1980 yılında literatüre girmiştir. İnsanların çoğunluğu kumarı sadece sosyal bir eylem olarak oynarlar. Bu kişiler genellikle eğlence amaçlı oynarlar ve kendi sınırlarına göre hareket ederler. Ancak bazı insanlar kumar oynarken kendilerini kontrol edemez ve sürekli olarak kumar oynamak ister. Bu insanlar kazandıkça kendilerini bu oyuna karşı yetenekli görürler ve kaybettiklerinde şanslarının olmadığı için kaybettiklerini savunurlar. Bu durumlar birerin kumar oynama hastalığıyla karşı karşıya olduğunu ifade eder.
Kumar sadece kumarhanelerde oynana oyunlar değildir. Kumar denildiğinde at yarışları, şans oyunları, bahis oyunları, kart veya taş oyunları, maç tahminleri gibi oyunlarda göz önüne alınır. Artık günümüzde sanal kumar bağımlılığı da oldukça sık rastlanan durumlardan bir tanesidir. Kumar oynamaya bireyler ne kadar erken yaşta başlamışsa kumar oynama hastalığıyla karşılaşma durumları da o kadar yüksektir.
Patolojik Kumar Bağımlılığı Nedir?
Patolojik Kumar Bağımlılığı, insanların aile, kişisel ya da çevresel sorunlarından kurtulmak ya da bu problemleri unutmak için kumar oynama dürtüsüne karşı koyamama durumudur. Bu rahatsızlığa rastlanma olasılığı %3’tür. Genellikle 40 ila 50 arasındaki bireylerde ortaya çıkmasına rağmen, günümüzde gençler arasında da görülmektedir. Her gelir grubundaki bireylerde ortaya çıkabilecek olan bu rahatsızlık, erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanmaktadır.
Kumar Bağımlılığı Neden Olur?
Kumar oynama genellikle ilk başlarda bir hevesle ve heyecan yaşamak için başlar. Fakat bu heves zamanla yerini daha çok kazanma hırsınız bırakır. Birey daha çok kazanmak için sürekli olarak kumar oynar. Kaybettiğinde, kaybettiklerini geri kazanacağım diye, kazandığında da daha çok kazanacağım diye kumar oynamaya devam eder. Sonuç olarak birey kumar oynamaya devam ettikçe ve oynama dürtüsünü kontrol altına alamadıkça Kumar Bağımlılığı hastalığı ile karşı karşıya kalır.
Birey kumar oynama, başındaki dertlerden ya da sıkıntılardan uzaklaşmak ya da bu sıkıntıları unutmak içinde başvurabilir. Daha sonra birey kazanç elde ettikçe ya da oyun oynadığında sıkıntılarını dertlerini unuttuğunu görünce sürekli olarak oynamak ister. Birey bu aşamada kontrolünü kaybederek bağımlı hale gelir.
Kumar Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Kumar bağımlısı olan bireyler genellikle kumar oynamaktan uzak duramayacaklarını ve bırakamayacaklarını düşünürler. Ayrıca bunlara ek olarak başka belirti ve semptomlarda gösterebilirler. Kumar bağımlılığı Belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
- Kumar oyunlarıyla takıntılı bir şekilde meşgul olmak
- Aynı heyecanı hissedebilmek için sürekli olarak ve artan miktarlarda parayla ya da değerli eşyalarla kumar oynamak
- Kumar oynamayı kontrol altına almak için ya da azaltmak için başarısız sonuçlanan girişimlerde bulunmak
- Kumar oynamadığı zamanlarda kendini sinirli ve huzursuz hissetmek
- Başındaki sorunlardan kaçmak ya da bu sorunları unutmak için kumar oynamak
- Depresyon, çaresizlik, suçluluk endişe gibi duyguları hafifletebilmek için kumar oynamak
- Kumar oynarken kaybettiği parayı geri kazanacağım diye sürekli olarak kumar oynamak
- Kumar oynamaktan dolayı okul, iş ve ikili ilişkilerinin zarar görmesi
- Kumar oynayacak parayı bulabilmek için hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlara yönelmek
- Kumar oynadığını gizlemek için çevrelerindeki insanlara, aile fertlerine ve hatta kendine bile yalan söylemek
Kumar Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Olur?
Kumar oynayan tüm bireyler bağımlı değillerdir. Bu nedenle kumar bağımlısı olup olmadığını anlamak için bireylerin uzman doktorlara başvurmaları gerekir. Bu durumda insanların aklına Kumar Bağımlılığı için hangi doktora gidilir? Sorusu gelmektedir. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya olan bireyler tüm bağımlılıklarda olduğu gibi psikologlara başvurmaları gerekir. Psikologlar ilk olarak sizlere çeşitli sorular soracak, çeşitli testler verecektir. Daha sonra Patolojik kumar bağımlılığı DSM 5 Tanı Ölçütlerini göz önüne alarak hastalığın tanısını koyabilir.
Tanı koyulduktan sonra psikologlar Kumar Bağımlılığı tedavisi için çeşitli terapilere başvurabilir. Terapilere ek olarak sizlere çeşitli ilaçlar önererek tedavi sürecini kolaylaştırabilir ve hızlandırabilir. Kumar bağımlılığı için kullanılan ilaçlar, psikologlar tarafından ya da çeşitli uzman hekimler tarafından kişiye özel reçetelerle verildiğini unutmayınız. İnternetten ya da çevrenizdeki insanlardan duyduğunu bilgilere göre bu ilaçları kullanmamalısınız.
Kumar Bağımlılığı İle Nasıl Başa Çıkılır?
Kumar bağımlılığı ile başa çıkabilmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- Kumar oynatan mekanlardan ya da internet sitelerinden uzak durmalısınız
- Aklınıza kumar oynamayı getirecek programları, reklamları ya da çeşitli şeyleri izlemeli ya da okumamalısınız
- Kumar oynayan ya da kumara ilgisi olan bireylerle görüşmemelisiniz
- Kumar oyunları üzerine yapılan tartışmalardan kaçınmalısınız
- Cebinizde ya da cüzdanınızda günlük ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar para taşımalısınız
- Banka hesap kartları ya da kredi kartlarını kullanmamaya özen göstermelisiniz
- Yaşam tarzınızı değiştirerek olumsuz alışkanlıklarınız yerine çeşitli hobiler edinerek uygulayabilirsiniz.
Kumar oynama dürtünüzü kendi kendinize kontrol altına alamayabilirsiniz. Bu olası bir durumdur. Kumar oynama dürtüsüyle baş edemediğinizde psikologlara başvurarak profesyonel yarım almanız gerekir. Tek başınıza psikologlara gitmekten çekiniyorsanız yanınıza en sevdiğiniz arkadaşınızı ya da aile fertlerinizi alabilirsiniz. Bu şekilde kendinizi daha güvende hissedebilir ve tedavi için gereken özgüveni kendinizde bulabilirsiniz.