Motivasyon Eksikliği Nedir?

Motivasyon eksikliği, herhangi bir işi yaparken, işe kaşı istek, ilgi, heves ve coşkunun olmaması durumuna denir. Bu durumda, başarıyı ve üretkenliğini düşüren en önemli faktörlerden biridir. Okul ya da iş yaşantısında başarı elde etmek isteyen tüm insanların performanslarını artırabilmek için motivasyonlarının olması gerekmektedir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 14 Haziran 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Motivasyonu yüksek olan insanlar bir işe başlarken ve bu işi yaparken aşırı istek duyarlar. Motivasyonu yüksek olan bireyler okulda, işte ya da herhangi bir durumda başarılı olabilirler. Ancak motivasyon eksikliği yaşayan bireylerin okul ya da iş hayatlarında başarısızlıklar gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise bireylerin yapacakları işe karşı ya da girdikleri derslere odaklanamama ve aşırı derecede isteksiz olmasından kaynaklanmaktadır.

    Motivasyon eksikliği insanların yapacakları işleri ya da günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir sorundur. Bazı insanlar yeni bir işe başlarken ya da ders çalışırken hiçbir şekilde kendilerinde o isteği ve azmi bulamazlar. Bu durumda insanlarda motivasyon düşüklüğü olduğu anlamına gelebilir. İnsanların günlük yaşamlarını sürdürebilmesi, okullarında ya da işlerinde başarılı olabilmeleri için motivasyonlarının yüksek olması gerekir. Bu nedenle motivasyon problemleri olanlar uzman hekimlere başvurarak yardım almaları gerekmektedir.

    Motivasyon Eksikliği Nedenleri

    İnsanların okullarında ya da iş hayatlarında başarısız veya isteksiz olmalarına neden olan motivasyon eksikliği birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bazen de bu duruma neyin neden olduğu hiçbir şekilde belirlenemez. Bazı durumlarda ise bu durum farklı kişilerde farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ama genel olarak bu durumun nedenleri şunlardır.

    Motivasyon eksikliğinin nedenleri yukarından herhangi biriyse tedavi edilmesi daha kolaydır. Çünkü eksikliğin nedeni bazı durumlarda belirlenemez ve tedavi süreci zorlaşabilir. Ancak bu durumda da çeşitli terapi ile bu sorundan kurtulabilirsiniz.

    Motivasyon Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

    Motivasyonun eksik olması durumunda insanlar çeşitli belirtiler gösterebilir. Motivasyon eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

    Yukarıdaki belirtiler sizde ya da çevrenizdeki bir bireyde mevcutsa motivasyon eksikliğinin olduğu anlamına gelir. Bu durumdan kurtulabilmek için uzman hekimlere ya da terapistlere başvurarak yardım alabilirsiniz.

    Motivasyon Eksikliği Tedavisi

    Çocuklarda sıklıkla rastlanan bu psikiyatrik rahatsızlık yetişkin bireylerde de görülebilir. Çocukların okul hayatlarını ve gelişimlerini olumsuz yönde etkilerken, yetişkinlerin ise iş hayatını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle de tedavi edilmesi gerekir. Motivasyon eksikliği ilaç ya da çeşitli terapilerle veya ikisi birlikte uygulanarak tedavi edilmektedir.

    İlk olarak uzman hekimler bu durumun nedeni belirlemeye çalışır daha sonrada, nedene göre tedavi süreci planlanır. Tedavi sürecinde çeşitli terapiler ve ilaçlardan yararlanılır. Bu hastalığın tedavisi için psikologlara ya da psikoterapistlere başvurabilirsiniz.

    Motivasyon Eksikliği Nasıl Giderilir?

    Motivasyon eksikliği tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığı tedavi ettirmek için uzman psikologlara ya da terapistlere başvurabilirsiniz. Ayrıca bu durumu giderebilmek için kendinizde bazı adımları uygulayabilirsiniz. Motivasyon eksikliği nasıl giderilir? Soruna cevap olarak aşağıdaki adımları verebilir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?