Estetik açıdan insanlarda çok ciddi problemlere yol açması, insanları psikolojik açıdan etkilemesi ve akut ya da kronik rahatsızlıklara yol açması nedeniyle Obezite hastalığı oldukça ciddi bir sorundur. Bu nedenle bu sorunla karşı karşıya kalan bireyler sağlıklarını korumak ve yaşam kalitelerini artırabilmek için diyetisyenler ve diğer uzman hekimler yardımıyla tedavi olmaları gerekmektedir.
Obezite, insan vücudundaki yağ miktarının, kemik, kas ve su gibi bileşenleri içeren yağsız kütleye göre çok fazla miktarda artmış olması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığı, kilonuzun boy uzunluğunuza olan oranının çok fazla olması olarak da tanımlayabiliriz. Yağ miktarındaki aşırı artışlar, insülin ve diyabet gibi hastalıklara ve daha ciddi problemlere yol açacağı için, insanların vücutlarındaki yağ miktarını azaltabilmek için yardım almaları gerekir.
İnsanlar bu problemlerinden diyetisyenler ve diğer uzman hekimler yardımıyla kurtulabilirler. İleri derecede kilo sorunları olan insanlar tüp mide, mide küçültme, gastrik bypass gibi gibi bariatrik cerrahi uygulamalarında da yardım alabilirler.
Obezite Nedenleri Nelerdir?
Obezite rahatsızlığına neden olan olaylar arasındaki en önemli sebep, vücuda alınan besinlerin, metabolizma ve fiziksel aktivitelerle harcanan enerjiden fazla olmasıdır. Alınan besinlerin getirdiği enerji fiziksel aktivite ve metabolizma çalışmalarıyla atılamadığında vücut içerisinde yağ olarak depolanır. Bu durum ilerledikçe ve sürekli olarak gerçekleştikçe aşırı kilo alımına ve bu şekilde de obezite sorununa yol açar. Ayrıca diğer Obezite Nedenleri şunlardır.
- Genetik yatkınlık
- Hormonlarda çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan değişimler ya da bozukluklar
- Tiroid hastalıkları
- Çeşitli hastalıklarınız nedeniyle kullanmış olduğunuz ilaçlar
- yanlış ve dengesiz şekilde beslenme
- Yetersiz hareket etme ya da fiziksel aktivite
- Yaş ve cinsiyet
- Soysa kültürel etkenler
- Psikolojik sorunlar
- Sigara, alkol ya da madde kullanımı
- Doğum ve doğumlar arasındaki sürenin kısa olması
Obezite Nasıl Hesaplanır?
İnsanların zayıf olduğu, şişman olduğu ya da aşırı kilolu olduğu vücut kitle indeksi olarak adlandırılan bir yöntemle hesaplanır. Vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ve üzeri olduğunda insanların bu rahatsızlıkla karşı karşıyadır.
Vücut kitle indeksi, vücut kütlesinin kilogram cinsinden değerinin, boyunun metre cinsinden değerine bölünmesiyle elde edilir. Yani kilonuzu boyunuza böldüğünüzde orya çıkan değerler zayıf, normal, kilolu ya da aşırı kilo olduğunuzu belirler. Vücut kitle endeksinizin aşağıdaki değerlerden hangisine denk geliyorsa, kendinizi o şekilde tanımlayabilirsiniz.
- 18,5 altında ise zayıf
- 18,5 ila 24,9 arasında ise normal
- 25 ila 39,9 arasında ise Fazla kilo
- 30 ila 30,9 arasında ise Obez
- 40 ila 40,0 arasında ise Morbid
- 50 ve üstü ise Süper Obez
Obezite Belirtileri Nelerdir?
Obezite rahatsızlığının en önemli belirtisi vücutta aşırı düzeyde yağ dokusunun olmasıdır. Bu rahatsızlığının görünümde meydana getirdiği durumdan hariç, bir takım sorunlara da yol açmaktadır. Diğer Obezite Belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
- Aşırı terleme
- En ufak bir hareket etmede hemen yorulma
- Nefes darlıkları
- Gece uyurken horlama ya da uyku apsesi
- Çeşitli cilt problemleri
- Sırt ve eklem ağrıları
- Psikolojik sorunlar
- Kendine olan özgüvenin azalması
Aşırı fazla kilo almaya başladıysanız ve yukarıdaki belirtiler sizlerde de meydana gelmeye başladıysa bu hastalıkla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle biran önce bir diyetisyene başvurarak çeşitli egzersizlerle ve sporla bu fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Bu şekilde hem fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Hem de bu rahatsızlığın yol açabileceği diğer sağlık sorunlarını engellemiş olursunuz.
Obezite Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Obezite hastalığı beraberinde birçok sağlık sorununu da birlikte getirmektedir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır.
- Diyabet
- İnsülin direnci değişiklikler
- Hipertansiyon
- Koroner Arter Hastalıklar
- Safra kesesinde çeşitli hastalıklar
- İnme
- Uyku apnesi
- Astım
- Çeşitli psikolojik sorunlar
- Özellikle diz ve kalça gibi ağırlıkları taşıyan eklem bölgelerinde meydana gelebilecek sağlık sorunları
Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?
Obezite rahatsızlığının tedavisinde en etkili yöntem bir diyetisyen gözetiminde yapılacak olan diyet ve buna ek olarak spordur. Uzman hekim tarafından gerçekleştirilen kontroller sonucunda kilo vermenize engel bir sorunun olmaması durumunda diyet ve sporla kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. Kilo vermenize engel bir dorum olduğunda öncelikle bu engelin ortadan kaldırılması için uzman hekimler medikal tedavilere başvuracaktır.
Bu rahatsızlığın tedavisinde kilo kaybı için ilaç kullanılması önerilmez. Piyasada kilo kaybına yardımcı olan ilaçlar genellikle sağlıksız ve hiçbir işe yaramayan ilaçlardır. Bu nedenle uzman hekimlerin sizlere verdiği ilaçlar dışında, kulaktan dolma bilgilerle tavsiye edilen ilaçları kullanmayınız.
Son yıllarda sürekli gündeme gelen bariatrik cerrahi uygulamaları da kilo vermede kullanılmaktadır. Ancak bu uygulamalara başvurmadan kilo vermek sizler için daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca bu tedaviler morbid obez olarak ifade edilen kiloya sahip bireylere, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle acilen kilo vermesi gerekenlerde, diyet ve spora yapamayacak durumda olan bireylere uygulanmaktadır.