Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Pedodonti, Latince kökenli olup “çocuk dişleri” anlamına gelmektedir. Halk arasında Çocuk Diş Hekimliği olarak bilinen Pedodonti hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 27 Eylül 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Pedodonti halk arasında çocuk diş hekimliği olarak bilinmektedir. 0 ila 13 yaş aralığındaki çocukların süt ve daimi dişlerin sağlığını korumak için çürük ve diş eti rahatsızlıkları gibi birçok farklı ağız ve diş rahatsızlıklarının tedavisi için hizmet veren bir anabilim dalıdır. Süt dişlerinin sağlıklı olması ve ilerleyen süreçlerde daimi dişlerin sağlıklı ve doğru şekilde çıkabilmesi için çocuklarınızı diş hekimlerine götürmelisiniz.

    Pedodonti, bebeklik döneminde ilk sütlerinin dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren çocukların ağız ve diş sağlığını, çene ve yüzün gelişimini takip eden ve karşılaşılan sorunları tedavi eden diş hekimliği dalıdır. Pedodonti uzmanlarına pedodontist denmektedir. Pedodontist, diş hekimliği fakültesinden mezun olan, Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimlerine bağlı Pedodonti Anabilim Dalında uzmanlık alan bireylere verilen unvandır. Pedodontistler, çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını korumak ve karşılaşılan çeşitli problemleri tedavi etmek için hizmet vermektedirler. Pedodontislerin hizmet verdiği alanlar şu şekilde sıralanabilir.

    Süt Dişleri Neden Bu Kadar Önemlidir?

    Süt dişleri genellikle bebek 6 aylık olduktan sonra çıkmaya başlar. Toplamda 20 adet olan süt dişlerinin tamamen çıkması çocuk 3 yaşına gelene kadar tamamlanır. Süt dişleri, daimi dişlerin yapısına ve anatomiğine göre değişiklik gösterebilir. Bu farklılıklar süt dişlerin çürük, aşınma gibi çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarına göre daha dayanıksız olmasına yol açar.

    Süt dişlerinin en önemli fonksiyonu çocukların beslenmeye yardımcı olmasıdır. Buna ek olarak çocukların çiğneme, konuşma gibi ağız hareketlerine yardımcı olur ve daimi dişlerin çıkabilmesi için gerekli alanı oluşturur. Süt dişlerde oluşan çürükler bebeklerin ve çocukların besleme anında ya da herhangi bir zamanda ağrı, sızı gibi çeşitli durumlarla karşılaşmasına yol açar. Bununla birlikte bebeklerin yeterli beslenmesini önleyebilir. Ayrıca çürükler süt dişlere zarar vererek küçülmesine yol açar ve bu şekilde daimi dişler için gereken alanı yitirmesine neden olur. Bu nedenle süt dişlerinizdeki oluşan rahatsızlıkları tedavi ettirmek için Pedodonti uzmanlarına başvurmanız gerekir. Ayrıca pedodontislere düzenli olarak rutin kontrollere giderek çocuklarınızın ağız ve diş sağlığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

    Çocuklar 6 yaşına geldikten sonra daimi dişler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Çocuklar genellikle 12 yaşına geldiğin hem daimi dişleri hem de süt dişleri bir arada yer alır. Çene yapısında süt ve daimi dişlerin bir arada olduğu zaman, dişler arasında çürük dişler yer alması daimi dişlerin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokar. Yeni çıkan daimi dişlerde oluşabilecek çeşitli rahatsızlıkların tedavisi ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan daimi dişlerin tedavisine göre biraz daha zordur ve uzmanlık gerektirir. Bu nedenle çocuklarınızda ortaya çıkan ağız ve diş rahatsızlıklarını tedavi ettirmek için Pedodonti uzmanlarını başvurmanız gerekir.

    Pedodonti Uzmanlarının Koruyucu Uygulamaları

    Pedodonti uzmanların ilk ve önemli amacı dişlerde ortaya çıkabilecek çeşitli problemleri önlemek ve çocukların sağlıklı dişlere sahip olmasına yardımcı olmaktır. Bu amaçla uygulanan tedavilere Koruyu Diş Hekimliği uygulamaları adı verilmektedir. Çocukların dişlerini koruma altına alabilmek için çocuğun ve ebeveynlerin bilgilendirilmesi gerekir. Pedodontistler aile fertlerini ağız ve diş sağlığı hakkında, doğru ve düzenli şekilde beslenmesi konusunda bilgilendirir. Ayrıca flor ve fissür örtücü yöntemlerle de çocukların dişlerini koruma altına alabilirler.

    Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?

    Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerinde ortaya çıkan derin ve çürümeye yatkın olan boşlukların doldurulması için uygulanır. Bu şekilde boşluklarda bakteri, enfeksiyon gibi zararlı maddelerin toplanması önlenerek çürük ve diğer diş problemlerine karşı dişler koruma altına alınır.

    Florür Uygulaması Ne İşe Yarar?

    Florür, dişlerin çürümesini engelleyen, diş minesini ve dişlerin genel yapısını güçlendiren bir maddedir. Dişler ilk çıkmaya başladığında diş minesi tam olarak gelişmediğinden dolayı çürüğe ve çeşitli rahatsızlıklara karşı dirençsizdir. Bu nedenle flor uygulamalarıyla dişlerin minesi ve yapısı güçlendirilebilir. Florür uygulaması hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere vermiş olduğumuz linkten ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?