Piromani Nedir? Piromani Tedavisi Nasıl Olur?

Piromani halk arasında yangın çıkarma hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler yangın çıkarmaktan ve daha sonra bu yangını izlemekten keyif alırlar ve kendilerini rahatlamış hissederler. Tanısı zor konulan bir hastalık olan Piromani hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 29 Eylül 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Piromani genellikle ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan ve bireyin yangın çıkarmasına, çıkardığı yangını izlemekten keyif almasına yol açan bir hastalıktır. Halk arasında yangın çıkartma hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu hastalık oldukça ciddi bir rahatsızlık olup bireyin ve çevresindekilerin ciddi şekilde zarar görmelerine yol açabilir.

    Piromani Hastalığı Nedir?

    Piromani hastalığı, erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanan, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bir dürtü kontrol bozukluğudur. Bu hastalık bireylerin bilerek ve isteyerek yangın çıkarmasına ve bu yangını izlemesine neden olur. Ergenlik döneminde farklı nedenlerden dolayı da bireyler yaygın çıkarabilir. Bu nedenle Piromani ile kundakçılığın ayırımının yapılması gerekir.

    Kundakçılıkta, bireyler yayın çıkarma eylemini genellikle ceza vermek, protesto etmek, zarar vermek, maddi ya da politik kazanç sağlamak amacıyla gerçekleştirirler. Ancak yangın çıkarma hastalığıyla karşı karşıya olan bireyler yangın çıkarmaktan ve yangını izlemekten keyif aldıkları için yangın çıkarırlar. Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler bir amaç için ya da spesifik bir hedef için yangın çıkarmazlar. Buna ek olarak bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler yangın çıkartmanın suç olduğunu bildikleri halde bilerek ve isteyerek bu eylemi gerçekleştirirler. Bu insanlar yangın çıkarma isteklerine ve arzularına karşı koyamadıklarından yangın çıkarırlar.

    Yangın çıkarma hastalığı çok nadir rastlanan bir hastalıktır. Bireylerin yangın çıkarmasındaki sebep genellikle Piromani hastalığından kaynaklanmaz. Bireylerin yangın çıkarmasına antisosyal kişilik bozukluğu, öfke kontrol bozukluğu, duygudurum bozuklukları gibi birçok farklı psikolojik neden yol açabilir. Bu nedenle bireyin yangıları neden çıkardığı, çıkardıktan sonra neler hissettiği gibi durumlar incelenerek tanı konulabilir.

    Piromani Nedenleri Nelerdir?

    Dürtü kontrol bozukluklarının tam olarak neden kaynaklandığı henüz belirlenememiştir. Bu nedenle Piromani Nedenleri de bu sebepten tam olarak bilinmemektedir. Ancak çocukluk dönemlerinde yaşanan çeşitli travmalar, genetik etkenler, beyin hücrelerinde ya da beyindeki çeşitli kimyasal maddelerin durumlarında değişiklikler ya da anormallikler bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

    Piromani Belirtileri Nelerdir?

    Yangın çıkarma hastalığının çok fazla belirtisi yoktur. Bu belirtiler genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak Piromani Belirtileri şunlardır.

    Piromani Tanısı Nasıl Konulur?

    Yangın çıkarma hastalığı tanısı için ilk olarak uzman psikologlara başvurulması gerekir. Psikologlar bu hastalığın tanısını koyabilmek için bireyin şikayetlerini dinler, hastalık geçmişi inceler ve çeşitli testler isteyebilir. Daha sonra DSM – 5 (Ruhsal Hastalıkların Sınıflandırılması Kılavuzu) başvurur. Kılavuzda yer alan kriterlere uygunluk derecesi incelenerek bireye teşhis konulabilir. Piromani Tanısı kriterleri şunlardır.

    Piromani Tedavisi Nasıl Olur?

    Dürtü kontrol bozukluklarının tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmediğinden dolayı kesin olarak tedavisi mümkün değildir. Fakat çeşitli psikoterapiler ve ilaçlarla bu hastalık kontrol altına alınabilir. Bilişsel davranışçı terapi ile bireyin yangın çıkarma isteğinin neyden kaynaklandığı araştırılarak, bu istek geldiğinde bu durumla nasıl başa çıkabileceği öğretilebilir. Ayrıca çocukluk dönemlerinde yaşanan travmalar ve psikolojik durumların giderilmesi için tedaviler uygulanarak hastanın durumu kontrol altına alınabilir. Piromani tedavisi için psikoterapilerin ve ilaç tedavisinin birlikte uygulanması bireyin daha hızlı ve kesin sonuçlara ulaşması mümkündür.

    Piromani Hastalarına Nasıl Yaklaşılmalı

    Piromani hastalarının biran önce hasta olduklarını kabul etmesi ve profesyonel yardım alması gerekir. Bu süreçte hasta bireyin ailesine ve çevresindeki insanlara da belli görevler düşmektedir. Bu hastalara yaklaşımlarımızda aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz gerekir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?