Psikosomatik Ağrı Nedir? Psikosomatik Ağrılar Nelerdir?

Psikosomatik ağrı, bireyin fiziksel olarak belirli semptomları hissettiği fakat tıbbi bir açıklaması olmayan ağrılardır. Bu ağrıların ortaya çıkmasında ise genellikle psikolojik etkenler yer almaktadır. Makalemizde sizlere Psikosomatik bozukluk tedavisi, Psikosomatik belirtiler, Psikosomatik hastalıklar ve Psikosomatik ağrılar hakkında ayrıntılı bilgiler vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 01 Ekim 2021 Psikoloji Yorum (0)

    İnsanlar zaman zaman bel, sırt ve baş ağrısı gibi birçok farklı ağrı çeşidiyle karşı karşıya kalabilir. Bu ağrılar genellikle tıbbi olarak açıklanan hastalıklardan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda bu ağrıların ortaya çıkmasında tıbbi olarak açıklanacak bir durum söz konusu değildir. Bu ağrılar psikolojik durumumuzun bir sonucu olarak ortaya çıkabilirler. Bu şekilde ortaya çıkan ağrılara Psikosomatik Ağrı denir. Bu ağrı vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir. Bu ağrıların tümüne Psikosomatik Ağrılar denmektedir.

    Günlük yaşantının ve yaşam mücadelesinin getirmiş olduğu koşuşturmaca ve stres etkenler zihinsel yorgunluğa neden olur. Zihinsel yorgunluk da vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar oluşmasına yol açar. Bu ağrıların tedavisi için doktora başvurduğumuzda, ağrıların ortaya çıkmasında etkili olan bir neden bulanamaz. Ancak siz fiziksel olarak bu ağrıları hissettiğinizi doktorunuza anlattığınızda, uzman doktor sizlere zihinsel yorgunluk dolayısıyla bu ağrıların psikolojik etkenlerden ortaya çıktığını söyleyecektir.

    Psikosomatik ağrı, vücudunuzun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan ağrının psikolojik etkenlerden kaynaklamasıdır.  İnsanlar bu ağrıları kendi kafalarında kurgulamazlar. Bu ağrılar gerçekten de fiziksel olarak hissedilmektedir. Beyindeki çalışma şeklinde ya da beyin hücrelerinde yer alan kimyasallarda değişmeler oluştuğunda ya da herhangi bir anormallik durumunda ortaya çıkarlar.

    Vücut ile zihin eş zamanlı olarak çalışmaktadır. Psikolojik durumlar sinirlere etki edebilir ve bu şekilde fiziksel olarak acı hissetmemize yol açabilir. Ancak ortaya çıkan bu Psikosomatik ağrılar ile başa çıkmak için yine zihninizi kullanabilirsiniz. Eğer fiziksel olarak hissettiğiniz ağrılar, tıbbi olarak açıklanamıyorsa bu ağrılardan kurtulmak için psikologlara başvurarak tedavi ve terapi hizmetleri almalısınız.

    Psikosomatik Ağrı Nedenleri Nelerdir?

    Hissetmiş olduğumuz her duygunun kendine özgü sinyal verme şekli vardır. Olumsuz bir durumla karşı karşıya kaldığımızda, negatif duygular hissedilir ve bu duyguların oluşturmuş olduğu negatif sinyaller organlara, hücreler ve çeşitli dokuları etkileyerek zarar verebilir. Bu durumda vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar oluşmasına neden olur.

    Günlük yaşantının getirdiği koşuşturmaca, hareketli sosyal çevre, inişli çıkışlı özel ilişkiler, arkadaş çevresi, geçim kaygısı gibi birçok farklı etken bireyin zihinsel olarak yorulmasına yol açabilir. Zihinsel yorgunlukta Psikosomatik ağrılara neden olur.

    Psikosomatik Ağrılar Nelerdir?

    Psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan Psikosomatik Ağrılar şunlardır.

    Baş Ağrıları ve Migren

    Baş ağrıları ve migren genellikle günlük yaşamın getirdiği stres kaynaklıdır. Anksiyete bozukluğu da baş ağrılarına yol açabilir. Bastırılan duygular, tedirginlik hissi, yorgunluk gibi durumlar kasların gerilmesine neden olabilir. Bu şekilde damarlar genişler ve migrenin şiddetti artar.

    Boyun ve Omuz Ağrısı

    Stresli olduğumuzda genellikle boyun ve omuzlarımızı da ağrılar meydana gelir. Kronik boyun ve omuz ağrıları genellikle başkalarının yükünü üstlenmekten, sinirli bir yaşam sürmekten, unutamadığı şeyler gibi çeşitli durumların getirdiği psikolojik durumumuzdan ortaya çıkar.

    Bel Ağrısı

    Belde ortaya çıkan ağrıların psikolojik nedenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı görüldüğü zamana bağladır. Belde ortaya çıkan ağrılar aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

    Belinizdeki ağrıların tedavisi genellikle ciddi aşamalardan geçmektedir. Bu nedenle belinizde ağrı varsa tedavisi için ilk olarak psikologlara başvurarak bu ağrının Psikosomatik ağrı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu şekilde ciddi bir tedavi süreci geçirmeden psikolojik tedavi ve terapilerle bu ağrınızdan kurtulabilirsiniz.

    Karın Ağrısı

    Duygusal olarak kendinizi stresli hissettiğiniz zamanlarda, heyecanlandığınızda ya da öfkelendiğinizde sindirim sisteminiz olumsuz yönde etkilenir ve bu durumda karın ağrısına neden olur.

    Regl Ağrısı

    Kadınlar her ay belirli bir zaman aralığında regl ağrısı çekerler. Çektikleri ağrı her ay için yaklaşık olarak birine benzer. Ancak çektikleri ağrı diğerlerine benzemiyorsa, daha şiddetliyse ve kronikleşmeye başladıysa bu durumun nedeni psikolojik sebepler olabilir. Kadınların yüzleşmek istemediği duygular ya da olumsuz düşünceleri genellikle regl dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de regl ağrısı daha şiddetli olabilir.

    El ve Ayak Ağrısı

    Kalçada ortaya çıkan ağrı ya da kasılmalar bir karar verme esnasında duyduğunuz endişeden kaynaklanıyor olabilir. Geçmişteki bir olayı geride bırakmaya çalışıyorsanız diz ağrılarıyla karşı karşıya olabilirsiniz. El ve kollarda ortaya çıkan ağrılar hayatınızdaki olay ve deneyimlere tutunmakta zorlandığınızdan kaynaklanıyor olabilir.

    Vücudun Tamamında Hissedilen Genel Bir Ağrı

    Bazen tüm kaslarımızda ağrı hissedebilirsiniz. Bunun nedeni duygusal olarak karşı karşıya olduğumuz sıkıntılarla başa çıkmak ya da dikkatimizi başka yöne çevirmek için gerçekleştirdiğiniz bir savunma mekanizması olarak kaslarda ağrılar ortaya çıkar. Bu duruma Fibromiyalji denmektedir. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya kaldığınız ilk olarak psikologlara başvurmanızı tavsiye ederiz.

    Psikosomatik Ağrı Tedavisi Nasıl Olur?

    Psikosomatik ağrılar tedavisi mümkün olan ağrılardır. Bu ağrılarınızdan kurtulmak için psikologlara başvurmadan önce kendi kendinize bir takım uygulamalara başvurabilirsiniz. Kendinizi karşınızdaki insanlara ya da psikolojik olarak sizleri olumsuz duygularla baş başa kalmanıza neden olan insanlara kendinizi doğru ve anlaşılır şekilde açıklayabilirsiniz. Çünkü bazen karşımızdaki kırmamak için, tepkisiz kalmak için ya da alttan almak için kendinizi tam olarak ifade edemeyebilirsiniz. Bu şekilde hissettiklerinizi içinize atarsınız. Bu durumda içinize attığınız hisleriniz, duygularınız Psikosomatik ağrılarla karşı karşıya kalmanıza yol açabilir. Kendinizi açıkça ifade etmek, bu ağrılardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

    Psikosomatik ağrılarınızdan kurtulmak için psikologlara başvurarak tedavi ve terapi hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca yoga, meditasyon ya da spor yaparak tedavi sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Buna ek olarak psikolojik olarak hissettiğiniz duygularınızı ya da karşı karşıya olduğunuz sorunları çevrelerinizdeki paylaşarak rahatlayabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?