Rampant Çürük, hızlı şekilde ilerleyen, sıklıkla karşılaşılan, pulpanın hemen zarar görmesine yol açan ve dişlerin çürüğe dirençli kısımlarda ortaya çıkan diş çürükleridir. Genellikle asit ve şekerli gıdaları ya da içecekleri çok fazla tüketen ve adölesan dönemindeki bireylerde ortaya çıkmaktadır. Bu çürüklerin ortaya çıkmasını engellemek için genellikle sağlıklı ve düzenli beslenmek yeterli olacaktır. Ayrıca ağız kuruluğu varsa bu rahatsızlığın tedavi edilmesi rampant çürüklerin ortaya çıkmasını önleyebilir. Tüm bunlara ek olarak bu çürüklerle karşı karşıya kalmak istiyorsanız düzenli olarak ağız ve diş bakınızı gerçekleştirmelisiniz ve düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere gitmelisiniz.

Rampant Çürük Nasıl Oluşur?

Rampant Çürük

Diş çürükleri genellikle ağızda yer alan ya da dışarıdan alınan asitlerin dişlerin sert yapısına zarar vermesi ya da aşındırması sonucunda ortaya çıkar. Asitler hem dişlere hem de diş etlerine ciddi zararlar verebilir. Rampant Çürük, ağız içinde yer alan bakterilerin çok hızlı bir şekilde yayılması ve mevcut diş çürüklerinin artması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Rampant çürüklerden bahsedilebilmesi için en az 10 dişte çürük olması gerekir.

Yürüme dönemine yeni giren çocuklar, geceleri uyumadan önce biberon kullanıyorsa, biberonla su, süt ya da çeşitli içecekleri tüketiyorsa dişlerinde Rampant Çürük oluşabilir. Eğer uyumadan önce biberon kullanan çocukların, yatmadan önce ağız ve diş temizliği gerçekleştirilmezse, asitler ve bakteriler dişlere ya da diş etlerine yerleşecektir. Bu bakterilerin ya da asitlerin temizliği gerçekleştirilmezse daha da çoğalarak dişlerdeki çürüklerin daha hızlı bir şekilde çoğalmasına yol açacaktır.

Asitli ve gazlı içeceklerin gereğinden fazla tüketilmesi sonucunda genç, yetişkin ve yaşlı bireylerde de rampant diş çürükleri ortaya çıkabilir. Daimi dişlerde ortaya çıkabilecek diş çürükleri, süt dişlerde ortaya çıkabilecek diş çürüklerine göre daha ciddi problemlere neden olur. Daimi dişlerde oluşan çürükler ağrı,  hassasiyet gibi birçok farklı duruma yol açabileceği gibi psikolojik sorunlara da neden olabilir. Daimi dişlerde ortaya çıkan çürükler, insanların gülümsemesini saklamasına, estetik görüntüsünün olumsuz etkilenmesine, bu şekilde de özgüven problemleri yaşamalarına yol açar. Bu nedenle bireylerin diş çürükleriyle karşı karşıya kalmaması için düzenli ve sağlıklı şekilde beslenmesi gerekir.

Ağız kuruluğu hastalığıyla karşı karşıya olan bireylerde de Rampant Çürük ortaya çıkabilir. Tükürük bezlerinin yeterli miktarda tükürük salgılamaması ya da çeşitli ilaçların yan etkisi olarak tükürük salgılanmasında düşükler olması ağız kuruluğuna yol açabilir. Ayrıca birçok farklı etken ağız kuruluğuna yol açabilir. Bu durumda da yeterli miktarda tükürük üretilmediğinden dolayı dişlerin temizliği tam olarak sağlanamayabilir. Bu da diş çürüklerinin ortaya çıkmasına yol açar.

Rampant Çürük Tedavisi Nasıl Olur?

Rampant çürük tedavisi, normal diş çürüklerinin tedavisi ile aynı şekilde gerçekleştirilmektedir. Rampant diş çürükleri genellikle dişin büyük bir kısmına zarar verse de, diş hekimleri bu çürükleri temizleyerek sizlere yardımcı olabilir. Dişlerdeki çürükler temizlendikten sonra diş hekimleri dişlerin sağlam kısmını koruma altına alabilmek için kuron kaplamalar uygulayabilir. Ancak kuron kaplama tedavisinin uygulanabilmesi için rampant diş çürüklerinin hangi seviyelere ulaştığı, çürük dişlerin konumu gibi durumlar etkilidir. Bu nedenle diş hekimlerine başvurarak bu çürüklerin tedavisi için nasıl bir yol izlenileceği, tedavinin nasıl olacağı, tedavinin fiyatları gibi birçok farklı konuda bilgi alabilirsiniz. Doktorya adresinde yer alan Diş Poliklinik rehberlerini inceleyerek size en uygun diş hekimini seçerek hem diş çürüklerinizi hem de birçok farklı ağız ve diş rahatsızlıklarınızı tedavi ettirebilirsiniz.

Rampant Çürük Oluşumu Nasıl Önlenebilir?

Dişlerimizdeki çürük sayısının artması sonucunda ortaya çıkan rampant çürüklerin oluşumunu engellemek için ağız ve diş hijyenine gereken önemi vermeniz gerekir. ağız ve diş hijyeni için dişlerinizi düzenli ve doğru şekilde fırçalamalısınız. Dişleriniz arasında kalan ve fırçalama sonucunda gideremeyeceğiniz yemek parçacıklarını temizlemek için diş ipi kullanmalısınız. Ağız gargaraları ile ağız içine yerleşmiş bakteri, asit ve çeşitli zararlı maddeleri temizleyebilirsiniz. Ancak tüm bu durumları gerçekleştirmiş olsanız bile yine de diş çürükleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle çürükleri önlemek için ilk süt dişleriniz çıkmaya başladıktan sonra yılda en az 2 sefer diş hekimlerine rutin kontrollere gitmelisiniz. Diş hekimleri dişlerinizdeki ortaya çıkabilecek durumları önceden belirleyerek önlemler alabilir. Bu şekilde diş çürükleri, diş eti rahatsızlıkları gibi birçok farklı ağız ve diş rahatsızlığını önleyebilirsiniz.

Would you like to share your thoughts?