Şizofreni Nedir? Nedenleri, Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni günümüzde sıklıkla duyduğumuz, ortaya çıkmasında ve bu durumunun ilerlemesinde çevresel, psikolojik ve sosyal etkenlerin oldukça fazla etkili olduğu psikiyatrik bir bozukluktur. Şizofreni nedenleri, belirtileri, tedavisi ve birçok farklı ayrıntılı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 20 Eylül 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Şizofreni, insanların gerçekliği anormal şekilde yorumladıkları, gerçek ile gerçek dışını durumları birbirlerinden ayıramadıkları ciddi bir zihinsel bozukluktur. Bu durum insanların davranışlarını, hareketlerini, gerçeği anlayış şeklini ve düşüncelerini değiştiren, aile ve sosyal çevresiyle olan ilişkisini ciddi zararlar veren bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu nedenle hastalıkla karşı karşıya olan bireylerin biran önce tedavi olması gerekir.

    Şizofreni Ne Demek?

    Şizofreni, insanların gerçek ile gerçek dışı olguları birbirinden ayıramadıkları ve sağlıklı düşünmeye, duygularını kontrol edememesine, normal davranmasına engel olan ciddi bir hastalıktır. Genellikle yavaş yavaş ilerleme göstermektedir. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi tedavi için oldukça önemlidir. Erken teşhis sonucunda ciddi durumlar ortaya çıkmadan hastalık kontrol altına alınabilir. Bu şekilde bireylerin toplum içinde arkadaşlarıyla, aile fertleriyle ve tek başlarına yaşamlarını sürdürebilirler.

    Şizofreni hastalığının bir alevlenme bir yatışma dönemleri olarak seyretmektedir. Bu hastalık diğer psikolojik rahatsızlıklara göre mesleki ve sosyal yaşantılarında bireylere oldukça fazla problem oluşturur. Hastalığın alevlenme dönemlerinde gerçek ile gerçek dışı durumları ayırt edememe durumu ciddi seviyelere ulaşır. Bu döneme “Psikoz” adı verilmektedir. Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireylerin göstermiş olduğu semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Tedavi başvurulmaması, gerekli ilaçların kullanılmaması, stres, alkol ya da madde bağımlılığı gibi durumlar hastalığın semptomlarının şiddetini en üst seviyelere çıkartmaktadır.

    Şizofreni Nedenleri Nelerdir?

    Şizofreninin ortaya çıkmasında birçok farklı etken yer almaktadır. Ancak genel olarak Şizofreni Nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

    Yukarıda bahsetmiş olduğumuz nedenlerin hiçbiri tek başına bu hastalığa yol açmaz. Ancak bu nedenlerin birkaçı bir araya gelerek bu hastalığın ortaya çımasına neden olabilir.

    Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

    Şizofreni belirtileri, pozitif ve negatif belirtiler olmak üzere ikiye ayrılabilir.

    Pozitif Belirtiler

    Pozitif belirtiler şu şekilde özetlenebilir.

    Negatif Belirtiler

    Negatif Belirtiler şu şekilde özetlenebilir.

    Şizofreniyle karşı karşıya olan bireyler yukarıda belirmiş olduğumuz pozitif ve negatif belirtiler dışında da bazı semptomlar gösterebilir. Bu semptomlara aşağıdaki durumları örnek olarak verebiliriz.

    Hastalarda belirtilerin semptomların hepsi görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Bazı hastalar yukarıda belirtmiş olduğumuz belirtilerden bir ya da birkaçını sergileyebilir. Hatta bazen yukarıda belirtmiş olduğumuz belirtilerden farklı belirtiler bile sergileyebilirler.

    Şizofreni Türleri Nelerdir?

    Şizofreni Türleri; Paranoid, Dezorganize, Katatonik, Ayrışmamış, Rezidüel şizofrenidir.

    Paranoid

    Halüsinasyonların ve sanrıların ön planda olduğu, bilişsel bozulma ve içe çekilme durumlarının daha geri planda olduğu ve işlevselliğin görece olarak korunabildiği bir tiptir.

    Dezorganize (Hebefrenik)

    Konuşma, davranış ve duyguların organizasyonda bozukluklar ortaya çıkan, bireyin anlamsız ve yersiz şekilde gülmesine ya da çeşitli yüz ifadelerini göstermesine yol açan bir türdür. Günlük yaşantının ve öz bakım derecesinin bozulduğu, organize olmayan parça parça sanrıların ortaya çıktığı durumdur.

    Katatonik

    Motor hareketlerde azalama ve yapmakta zorlanma, aşırı derecede negatiflik, konuşmama, karşısındaki kişileri taklit etme, kaslarda katılık, hareket etmeye karşı kaslarda direnç gibi çeşitli hareket sistemlerine bağlı olarak kendini gösteren bir durumdur.

    Farklılaşmamış

    Paranoid, Dezorganize ve katatonik türlerin üçünün göstermiş olduğu özelliklerin tamamının ortaya çıktı bir durumdur. Bu türde semptomlar ayrışmadan hep birlikte gözlemlenebilir.

    Rezidüel

    Önceden şizofreni hastalığının belirtilerini şiddetli bir şekilde göstermiş, fakat sonradan hastalın kontrol altına alınması sonucunda içe çekilme, konuşma azlığı ya da detaysız şekilde sanrı ve varsayımların ortaya çıktı türdür.

    Şizofreni Tedavisi Nasıl Olur?

    Şizofreni hastalığı zaman içinde kendiliğinden ya da tedavi olmadan geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Bu hastalığın tedavisi için ilk olarak bireyin psikolog ya da çeşitli uzmanlara başvurarak tanı için muayene olması gerekir.

    Şizofreni tanısı, genellikle insanların göstermiş olduğu belirtiler sonucunda yakınları tarafından psikologlara getirilmesi sonucunda koyulmaktadır. Hastalığın belirtileri birçok farklı psikolojik rahatsızlıkla aynı olduğu için bu hastalığının tanısının konulabilmesi için, psikologlar bireylere çeşitli testler uygular. Çeşitli testler ve ayrıntılı muayeneler sonucunda hastalığın tanısı konularak en doğru tedavi süreci planlanarak, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olunur.

    Şizofreni hastalığı kronik bir hastalık olduğundan dolayı çeşitli ilaç tedavileriyle hastalığın semptomları büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Ancak bu hastalığın tamamen kontrol altına alabilmek için ömür boyu tedavi gerekmektedir. İlaç tedavisi ile hasta bireylerin göstermiş olduğu çeşitli belirtilerin ortadan kaldırılması, bireyin sosyal, psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olunur.

    Tedavinin ömür boyu devam edeceğinden dolayı bireyin ilaç kullanımı minimum seviye düşürülmek için bireylere çeşitli terapilerle de yardımcı olunur. Bireyin bireysel, sosyal ve mesleki becerileri için eğitim alması ya da bu becerilerini geliştirebilmesi için yardımcı olunur.

    Doğru terapi ve sürekli kontrol ile bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler normal ve sağlıklı bireyler gibi başarılı, üretken bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilirler. Hastalığın tedavisi ömür boyu devam edeceği için aile fertlerinin ya da yakın arkadaşlarının bireye karşı doğru ve destekleyici olarak yaklaşmaları gerekir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?