Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu Nedir?

Besleneme ve yeme bozuklukları arasında yer alan Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu tıp dilinde “Binge Eating” olarak bilinmektedir. Bu hastalık, normalde sağlıklı bir şekilde beslenmenize rağmen bazen bir anda aşırı şekilde yemek yemenize, ne yediğinizi gözünüzün görmemesine, bir oturuşta binlerce kalori almanıza yol açar. Bu hastalık tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi insan hayatını riske sokabilir. Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu sebepleri, belirtileri ve tedavisi hakkındaki ayrıntılı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 21 Eylül 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Günlük koşuşturmanın getirmiş olduğu belirsizliğin ve stersin artması sonucunda insanlar kendilerini huzursuz hisseder. Bu durumlardan kurtulmak için kendilerine teselli kaynakları ararlar. Çoğu insan teselli kaynağı olarak yemeklere başvurur. Ancak bu durum bazı insanların yemek yerken kontrollerini kaybetmesine yol açabilir. Kontrollünü kaybeden insanlar tıkanırcasına ve artık yiyecek halleri kalmayana kadar yemek yerler. Daha sonrasında da suçluluk duyarlar ve kendilerine kızarlar. Bu durum Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu olarak tanımlanır.

    Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu hastalığına dünya genelinde rastlanma sıklığı %2’dir. Bu hastalık yüksek kolesterol, diyabet gibi birçok farklı rahatsızlığa da yol açabilir. Besleme ve yemek yeme ile alakalı rahatsızlıklar sadece yeme problemleriyle alakalı değildir. Bu hastalıkların altında yatan en önemli etkenler psikolojik durumlardır. İnsanlar genellikle bilinçaltında yatan sorunlar, kaygılar ya da depresyon gibi çeşitli psikolojik durumlarla başa çıkabilmek için yeme bozuklukları ile karşı karşıya kalırlar.

    Binge Eating hastalığıyla karşı karşıya olan bireyler aç olmasalar dahi kısa süre içinde çok fazla yemek yiyerek oldukça fazla kalori alırlar. Bu durumun ortaya çıkmasında duygusal stres ya da yıkım çok büyük rol oynar. Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler tıkanırcasına yemek yediklerinde kendilerine daha rahat hissedebilir. Ancak tıkanırcasına yedikleri için daha sonra utanç, suçluluk ve pişmanlık hissine kapılırlar.

    Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

    Tıkanırcasına yeme sendromunun neden dolayı ortaya çıktığı kesin olarak bilinemese de bazı durumların bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Genel olarak Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu Nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

    Genetik Faktörler

    Tıkanırcasına yeme hastalığı ile karşı karşıya olan bireylerin beyin hücrelerinde ödül ve zevk duygularıyla alakalı olan dopamine duyarlılık düzeylerinde farklılıklar olabilir. Örneğin sadece bir kek yese bili mutlu olabiliyor ve doyabiliyorlarken daha da mutlu olmak ve doyum sağlayabilmek için koca bir pastayı yiyebilirler.

    Cinsiyet

    Tıkanırcasına yeme sendromu kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanmaktadır. Bu durumun neyden kaynaklandığı, hangi biyolojik etkenlerin bu duruma yol açtığı hayla araştırılmaktadır.

    Zihinsel Durumlar

    İnsanların beyinlerindeki çeşitli anormalliklerin yemek yemeye daha yatkın olmalarına ve kendilerini bu konuda daha zor kontrol edebildiklerine yol açtığı saptanmıştır.

    Vücut Ağırlığındaki Problemler

    Obezite hastalığı ile karşı karşıya olan bireylerin %50’sinde bu hastalığın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca mide küçültme ameliyatlarına başvuran insanların çoğunluğunda da bu hastalık mevcuttur. Bu nedenle vücut ağırlığında problemler olan ve kilo problemleri bu hastalığın hem bir nedeni olabilir hem de bir sonucu olabilir.

    Beden Algısı

    Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireylerin olumsuz bir beden algılaması vardır. Kendi vücutlarından ve görünümlerinden mutsuzdurlar

    Duygusal Travmalar

    Çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde istismara maruz kalma, çevrelerindeki insanlardan birini zamansız kaybetme ya da bu bireylerden ayrı kalma gibi durumlar bireylerin ilerdi yeme bozukluklarıyla karşılaşmasına neden olabilir.

    Çeşitli Psikolojik Durumlar

    Tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu ile karşı karşıya olan bireylerin %80’inde çeşitli fobiler, depresyon, travma sonrası bozukluk, bipolar, anksiyete bozuklukları gibi birçok farklı psikolojik sıkıntıyla karşı karşıyadır. Bu psikolojik sorunlar bu hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilir

    Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu belirtileri arasında en sık rastlanan semptom bir anda normalin iki ya da üç kat daha fazla yemek yeme durumudur. Ayrıca bu hastalığın diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

    Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Hangi Hastalıklara Yol Açabilir?

    Tıkanırcasına yemek yeme sendromu, insanların sağlık bir yeme düzenine sahip olmasına ve sürekli olarak sağlıksız beslenmesine neden olduğu için bireyin çeşitli rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Bu rahatsızlıklara aşağıdaki hastalıkları örnek olarak verebiliriz.

    Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?

    Tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu tedavisi için ilk olarak hastalığın tasının konulması gerekir. hastalığın tanısının konulabilmesi için yukarılarda belirtmiş olduğumuz belirtilerin birkaçının birlikte gözlemlenmesi gerekir. Ayrıca yeme ataklarının en az 3 ay boyunca hafta en az bir kez ortaya çıkması gerekir. Bu durumlar sizlerde mevcutsa bir psikoloğa başvurarak hastalığın tanısı konulabilir. Psikologlar sizlerin anlattıkları, muayenede elde edecekleri bulgular ve bireyin hastalık geçmişini inceleyerek tanıyı kesin olarak koyacaktır.

    Psikologlar bu hastalığın tedavisi için sizlere bilişsel davranışçı terapi ile yardımcı olabilir. Buna ek olarak aile bireylerinin de konu hakkında bilgilendirilmesi ve hasta bireye nasıl yaklaşılması gerektiğinin öğretilmesi için aile terapisine de başvurulabilir. Bu terapilerin ve diğer tedavilerin genelindeki amaç bireyin özgüvenini artırmak ve yeme ataklarıyla nasıl başa çıkacağının öğretilmesidir. Ayrıca bu hastalığı neden olan durumların ortadan kaldırılmasıyla ile hasta tedavi edilebilir.

    Hasta birey psikolojik açıdan tedavi edildikten sonra bir beslenme uzmanına başvurularak sağlık ve düzenli şekilde beslenmek için bir beslenme düzeni oluşturulabilir. Bu şekilde birey normal bir şekilde beslenme başlar ve almış olduğu kiloları gerekli spor ve çeşitli egzersizlerle vererek normal bir yaşam sürebilir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?