Yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesi olan tüp bebek tedavisi yumurtalıklardan toplanan yumurta ile spermlerin laboratuvar ortamında bir araya gelmesi ile sağlanmaktadır. Bu durum teknolojinin gelişimi ile artık döllenmiş yumurta saklanabilir ya da transfer haline getirilebilir.

Kısırlık sorunlarının üstesinden gelinebilen tüp bebek tedavisinde, doğal yöntemler ile bebek sahibi olamayan çiftler bu yollara başvurmaktadır.

Tüp bebek tedavisinin Avrupa ve diğer bölgelere bakarak Türkiye’de daha uygun olduğu bilinmektedir. En çok merak edilen soru ise, tüp bebek fiyatları neye göre belirlenir?

Saygın ve iyi bilinen tüp bebek merkezlerinde başarı oranları oldukça yüksektir. Bazı Avrupa ülkelerinde bazı uygulamaların gelişmemiş olması Türkiye’ de ki teknoloji ile yapılan tedavinin yüksek olması sebebiyle başarı oranları artırmaktadır.

Preimplamantasyon Genetik Tarama

Embriyoda yer alan hücrelerin kromozom sayılarının normal olup olmadığının tespit edilmesine Preimplamantasyon Genetik Tarama (PGS) denir. Laboratuvar ortamında büyüyen embriyolara 5. gün blastokist aşamasında iken biyopsi yapılır. Seçilen embriyolarda kromozom sayılarının bilinmesi için laboratuvara gönderilir. Embriyolarda normal kromozom sahibi ise, “öploidi” değilse, “anöploidi” denmektedir. Yani embriyonun kusurlu mu değil mi oranlarına bakılmaktadır.

Kadının yaşı ilerideyse (30-35 yaşları) anormallik olan embriyolar daha sık görülmektedir. Embriyoda anomaliler varsa rahme tutunmaz, tutunsa bile düşük, bebek ölümü veya bebeğin engelli olma olasılığı oldukça yüksektir.

Ciddi kısırlığa sahip olan erkekte, tekrarlanan düşüklerde ve ileri yaş olma durumlarında PGS tarama testi istenmektedir.  Çiftler embriyo normal olsa dahi PGS taramasını isteyerek bu durumlardan memnun kalmaktadır.

Tüp Bebek Fiyatları

Yeni Nesil Dizileme (NGS)

Kapsamlı kromozom testi olarak bilinen NGS embriyodaki anomalileri ayrıntılı tespit etmek için kullanılmaktadır.

Kromozom taramasında gelişen embriyodan NGS testi için hücreler alınır. Hücrelerde bulunan her kromozomun kopya sayısını öğrenmek için dizileme tekniği uygulanmadan önce hücre çekirdeğinde yer alan DNA’nın büyütülmesi sağlanmaktadır. NGS tekniği bu sayede kromozomlarda hata olup olmadığını tespit etmektedir. NGS sonucunda embriyo kromozomlarında doğru olanı seçerek tranfer edilir ve başarılı gebelik şansını artırır.

Tüp bebek tedavisinin içerisinde NGS yöntemi kullanıldıysa fiyat biraz artmaktadır. Embriyolar için genetik taraması yapıldıysa tedavi sürecinin fiyatını artıran etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tüp bebek tedavisinin genel ücreti
  • Tüp bebek tedavisi merkez ücreti
  • Kullanılan alt yapı teknolojisinin ücreti
  • Test edilecek embriyo sayısının ücreti

NGS uygulamasında 5 günlük embriyo sayısı yalnızca 5 tanedir. Test edilen embriyo sayısı artarsa fiyat da artmaktadır. 5 embriyonun test edilmesi tüp bebek tedavisinin içerisinde hepsinin kullanılacağı anlamına gelmez. Embriyodaki test edilen kromozom sayısı normal olduğu tespit edilen embriyolar sonra kullanım için saklanabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Fiyatları

Tüp bebek tedavisi sürecinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bunları Sağlık Bakanlığı ve hükümet politikaları izin verdiği için kolayca ulaşılabilmektedir. Avrupa ülkelerine bakarak Türkiye’de oldukça uygun fiyata satılmaktadır.

Yurt dışından gelen misafirler genellikle ilaçları yanlarında alması gerekip gerekmediğini sormaktadır. Çoğu ülkeden tüp bebek tedavisi için gelen misafirlere ilaçlarının burada n temin etmesinin daha uygun ve daha kolay olacağı söylenmektedir.

Tüp bebek tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır ve çeşitleri nelerdir birlikte bakalım:

PKOS ilaçları: Kadınlarda insülin değerinin düşmesi sonucu kullanılan bir ilaç türüdür. Glucophage ve Metformin gibi ilaçların insülin değerini yükselterek yumurtlama şansının artırılması hedeflenir.

Yumurtlama uyarıcı tabletler: Yumurtlama için kullanılan ilaçlar genellikle Letrozol ve Klomifen Sitrat’ tır. Hipofiz bezinin daha fazla FSH salgılamasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. FSH daha fazla salgılandıysa yumurtalık uyarımı sağlanmış demektir.

Yumurtlama uyarıcı iğneler:  İçerisinde gonadotropin bulunduran bu iğneler yumurtalıkların uyarılmasını sağlamaktadır. Bu iğnelerin içerisinde luteinleştirici hormon (LH)’ da bulunmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların tedavi sürecinin hangi aşamasında olduğunuza göre farklılıklar göstermektedir. Genellikle kullanılan ilaçların sıralaması şu şekilde başlamaktadır:

Yumurtlamanın baskılanması: Yumurtlama sürecinin erken olmaması için ilaç kullanılarak yumurtlamanın ertelenmesidir.

Yumurtlamanın uyarılması: Yumurtaların toplanmadan önceki sürecinde yumurta üretiminin artırılması için ilaç kullanımı bazı durumlarda gerekebilir.

Çatlatma iğnesi: Bu ilaçlar yumurtlama zamanını kontrol etmektedir. Bazı enjeksiyonlarda hCG bulunmaktadır.

Progesteron: Rahmin iç tabasını desteklemektedir. Bu durumda erken gebelik şansını artırmaktadır.

Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kısırlık ya da genetik kodlamanın sorunları yer alan kişilere uygulanmaktadır.  Bazı hastalıklarda da tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisi gerektiren bazı hastalıklar bulunmaktadır.

Rahim içi yapışıklıklar: Adet döngüsünde rahmin en dışındaki tabakasında olan endometriyum dökülmektedir.  Kadının hamile kaldığı durumda bu tabaka dökülmediği için embriyo oraya tutunmaktadır. Enometriyumu etkileyen yara veya enfeksiyon  zarar görülmesine ve yapışıklık oluşmasını sağlar. Yapışıklık var ise rahim içi duvarları anormal şekilde yapışır ve adet görememe, düşüklerin oluşması ve kısırlık gibi sorunların ortaya çıkmasını sağlar.

Fallop tüplerinde hasar ya da tıkanıklık: Fallop tüplerinde hasar veya tıkanıklık olması durumunda, yumurtanın döllenmemesi veya döllenmiş yumurtanın rahme ulaşmasını zorlamaktadır.

Rahim miyomları: Rahim duvarlarında yer alan iyi huylu tümörler ile birlikte 30’lu veya 40’lı yaşlara ulaşan kadınlarda görülür. Miyomlar döllenmiş yumurtanın yerleşmesine engel olmaktadır.

Endometriozis (Çikolata kisti): Rahim içi dokunun rahim dışındaki herhangi bir yere tutunması ve orada büyümesi demektir. Bu sorun, yumurtalıkların, rahim ve fallop tüplerinin işlevlerini yerine getirememesini sağlamaktadır.

Adenomiyozis: Rahim içinde yer alan tabakanın rahimdeki kas dokuya ilerlemesi durumudur. Yer değiştiren doku, adet döngüsünde kalınlaşmaya, dökülmeye ve kanamaya normal şekilde devam eder. Rahmin gelişmesiyle bu durum ağrılı ve ağır geçmektedir. Adenomiyozis sonucunda hamilelik oranı azalmaktadır.

Yumurtlama bozuklukları: Yumurtlama gerçekleşmiyor veya çok az yumurtlama oluyorsa döllenme için yumurta sayısı oldukça azdır.

Tüplerin bağlanması:  Tübal ligasyon yaptırdıysanız bu durumda tekrar fallop tüplerini açmak için tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.

Sperm üretiminin ya da işlevinin zarar görmüş olması: Sperm hareketlerinin yavaş olması ve sperm konsantresyonunun bozulması sebebiyle spermin yumurtalı döllenmesi zorlaşır. Meni de anormallikler bulunuyorsa bu sorunların düzeltilip düzeltilmeyeceği sağlık sorunlarını araştırarak bulunmaktadır.

Açıklanamayan Kısırlık: Yapılan test ve muayenelere rağmen kısırlığa neden olan etken bulunamaması durumudur. Bu durumda da tüp bebek tedavisi tercih edilmektedir.

Genetik Hastalıklar: Eşinizde veya sizde çocuğunuza geçebilecek bir genetik hastalık varsa tüp bebek tedavisi içerisinde bulunan PGS taraması yaptırmanız gerekir. Bunun içerisinde yumurtalar toplanır ve genetik kısımları kontrol edilir. Sorunsuz görünen embriyo transfer edilir.

Kanser ya da diğer sağlık sorunları için doğurganlığın korunması: Radyoterapi veya kemoterapi gibi kanser tedavileri doğurganlığı azaltmaktadır. Bu süreçte yumurtalar toplanır ve döllenmeden sonra saklanır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Şansını Arttırabilecek Ek Uygulamalar

Mikroenjeksiyon ya da intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI), bir sperm alınarak enjekte edilmesi işlemidir. Bazılarında spermin başlarında sorunlar görülür ve küçük boşluklar olur. IMSI ile spermler büyütülür ve anormalisi bulunan spermler seçilir. Yumurtalara göre boyutları küçük olan spermleri büyütmek gerekir.

IMSI tedavisinin uygulanabileceği durumlar şu şekildedir:

  • Düşük sperm hareketliliği
  • Sperm şekil bozuklukları
  • Düşük sperm sayısı
  • Ameliyat ile sperm toplanması

Sperm seçme işleminde, en normal görünen spermler seçilerek yumurtaya enjekte edilir. IMSI tüp bebek tedavisinde ek olarak kullanıldığı için, fiyat artışı görülebilir.

Bir diğer yöntem ise, mikroçip uygulamasıdır. Spermlerin seçilmesi ve enjekte edilme süreci, canlı spermlere zarar vermeden uygulanmasıdır. Sperm seçimi için yalnızca tek kullanımlık çip kullanılır ve seçilen sperm hücrelerinin şekli, genetiği ve hareket hızı daha iyi olmaktadır.

Döllenme sürecinde çipin kullanımı kaliteli sperm ile yumurtanın bir araya getirilmesini oluşturur. Vücuttaki hormonların meydana getirmiş olduğu mikro kanallarının taklit edilmesine mikroçip denilmektedir. Kaliteli spermler mikro kanallardan geçerek bir araya toplanır ve anomali bulunan spermler ayırt edilir. Mikroçip ile kaliteli spermler belirlendikten sonra mikroenjeksiyon ile seçilen sperm yumurtaya aktarılır ve tüp bebek tedavisinin sürecine devam edilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Sigaranın Etkisi

Sigara kullanımı birçok hastalığa davetiye çıkarırken, doğurganlık üzerinde de etkisi çok fazladır. Gebe kalmak ve gebelik sürecini fazlasıyla yormaktadır. Yalnızca sigara kullanan eşlerde değil, pasif içici kişilerde de bu sorunlar görülmektedir. Sigara kullanmak kadının doğurganlığını azaltır ve yumurtalıklara zarar verir. Tabii ki de sigarayı ne kadar sürede kullandığı ve içtiği sigara miktarına göre değişim göstermektedir.

Ani bebek ölümü sendromu, düşük doğum ağrılığına sahip olma, düşük riskinin artması ve erken doğum yapma gibi sorunların var olmasına sebebiyet vermektedir.

Erkeklerde sigara kullanımı, sperm sayısını ve hareketliğine ciddi zararlar verir. Yapılan araştırmalara göre erkeklerin sigara kullanımında doğurganlık oranına ne kadar zarar verdiği bilinmemektedir. Yalnızca sperm sayısına ve sperm hareketliliğine zararlar verdiği kanıtlanmıştır.

 

Tüp Bebek Tedavisinde Kilonun Önemi

Kadındaki aşırı kilolu olma veya çok zayıf olma durumları doğurganlık oranını etkilemektedir. Vücut Kitle Endeksi normal aralıklarda yer almıyorsa, yumurtlama düzeni de yoktur demektir.

Obez olan kadınlarda veya çok zayıf olan kadınlarda tüp bebek tedavisinin başarı oranı azalmaktadır. İlaçların daha fazla dozda kullanılması gerekebilir. Daha yüksek ilaçların kullanımı tüp bebek tedavisinin ücretini artırmaktadır. Tedaviye başvurmadan önce kilo vermeniz ya da amanız gerekir. Bu durum hem tedavi masrafını azaltır hem de sürecin daha hızlı ve başarı oranını artırmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi

Kısırlığa sebep olan bazı sorunlarda ameliyat gerekmektedir. Kısırlığın nedeni uzman doktor tarafından belirlendiyse tedavi seçeneklerini size sunacaktır. Rahimde bulunan fallop tüplerindeki ya da pelvik bölgede yapısal sorunlar yer alıyorsa ameliyat gerekmektedir.

Ameliyat Olan Kısırlık Sorunları Şu Şekildedir:

Endometriozis: Çikolata kisti olarak bilinen rahim dışında başka bir bölgede büyüyen kiste verilen isimdir. Endometriozis doğurganlığı etkilerken, iki farklı ameliyat bulunmaktadır. İleride çocuk sahibi olmak isteyen kadın, bu ameliyatların yalnızca bir tanesini olabilir. İlk ameliyatta hamile kalma şansını artırmak için endometriyal dokunun çıkarılması sağlanır. Diğer bir ameliyatta ise, histerektomi olup rahmin alınmasını gerektirdiği için, bebek sahibi olma durumu ortadan kaldırır.

Tüp tıkanıklığı: Fallop tüplerinde tıkanıklık olması kısırlığa neden olur. Döllenen yumurta ve sperm bir araya gelemediği için fallop tüplerinin tıkanık olduğu bölgede gerçekleştirilen ameliyatta farklı yöntemler bulunmaktadır.

Tüp Tıkanıklığında kullanılan prosedürler şu şekildedir:

Bağlı tüplerin yeniden açılması: Fallop tüplerinin zarar görmüş kısımlarının onarılmasıdır. Cerrah tüpte sorunlu olan yerleri onarır veya tıkanıklık varsa açar. Sonrasında ise tüpleri sağlıklı bir şekilde bağlar.

Salpenjektomi: Tüplerde sıvı birikimi varsa, tüp bebek tedavisinin başarı oranını sağlamak için bir fallop tüpü çıkarılır.

Salpingostomi: Tüplerin yumurtalara yakın olan kısmında açıklık bırakılmasıdır. Bu ameliyattan sonra skar dokunun büyümesi ve tüplerin tekrar tıkanması gibi sorunlar yer alabilir.

Fimbrioplasti: Bu ameliyata tüpün yumurtaya yakın olan kısmı, kısmen kapalı ise fallop tüplerinin ucu tekrar oluşturulur.

Tubal kanülasyon: Tıkalı fallop tüpüne ulaşmak için vajina yoluyla bir katater yerleştirilmesidir. Tıkanıklığın bulunduğu an, katater üzerindeki balon şişer ve bu alanının açılması sağlanır.

Rahim miyomları: Yumurtanın iç tabakasına tutunamamasını sağlayan miyomların ortadan kaldırılması için kullanılan tedaviler bulunmaktadır.

Miyomektomi: Bu ameliyatta miyomlar ortadan kaldırır ve sağlıklı doku rahmin içerisine bırakılır. Miyomektomi abdominal, histereskopik ya da laparoskopik olarak gerçekleştirilir.

Miyoliz: miyomun ölmesi için ısıtma, dondurma ya da radyofrekans enerjisiyle miyoma giden kan akışını kesilir.

Uterin arter embolizasyonu: Rahim atardamarına bir kateter yerleştirilir ve miyomlara giden yolları keserek miyomları etkisiz hale getirir.

Rahim polipleri: Embriyonun tutunmasını engelleyerek düşüğe neden olur. Poliplerin cerrahi olarak dışarı çıkarılmasıdır.

Rahim içi yapışıklıklar: Laparoskopik kurallar ile ortadan kaldırılır.

Polikistik over sendromu (PKOS): Yumurtalamayı engelleyen hormonal bir bozukluktur. PKOS tedavisinde 2 tür cerrahi işlem bulunur:

  • Laparoskopik ovaryan drilling (LOP): Yumurtlamayı tetikleyen yumurtalık kısımlarını yok derken, lazer ya da elektrokoter kullanılır.
  • Wedge rezeksiyonu: Yumurtalıkların bir kısmı cerrahi yöntem ile çıkarılır.

Kaynak; https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-fiyatlari-neye-gore-belirlenir

Would you like to share your thoughts?