Hipnofobi olarak adlandırılan Uykudan Korkma Hastalığı genel olarak kâbus görme, uykuda geçirilen vakti gereksiz bulma ya da uyku sırasında ölmekten korkma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Anksiyete bozuklukları arasında yer alan bu hastalık sık sık kâbus gören, karabasan yaşayan ya da uyku felci durumlarıyla karşı karşıya kalan bireylerde daha sık görülür. Fobiler arasında yer alan bu rahatsızlık insanları fiziksel ve ruhsal açıdan olumsuz yönden etkiler.

Vücudumuzun sağlıklı çalışması için gerekli olan hormonların birçoğu uyku sırasında salgılanmaktadır. Ayrıca uyku, insanların gücünü toplamasına, yeni bir günde enerjik olması ve günün yorgunluğunu atabilmesine yardımcı olur. Bu nedenle insanlar kaliteli ve düzenli şekilde uyumaları gerekir. Ancak bazı insanlar çeşitli nedenlerden dolayı uyumaktan korkarlar. Bu duruma Hipnofobi yani Uykudan Korkma Hastalığı denmektedir. Psikolojik bir rahatsızlık olan bu hastalık, yükseklikten ya da karanlıktan korkma gibi fobilerden bir tanesidir. Bu hastalık bireylerin ruhsal ve fiziksel sağlığını ciddi tehlikeye sokabilir. Bu nedenle bireyin öncellikle hasta olduğunu kabul etmesi ve tedavi olması gerekir.

Hipnofobi ile karşı karşıya kalan birey çeşitli sebeplerden dolayı uyumak istemez. Hatta uyku saati yaklaştığında ya da gece olduğunda elinde olmadan endişeye kapılırlar. İnsanlar bu rahatsızlık nedeniyle uykularında kendilerini çaresiz hissederler ve ani tehlikelere karşı tepki veremeyeceklerini düşündükleri için korkarlar. Bu insanlar uykuya dalsalar dahi rahat ve kaliteli bir uyku uyuyamazlar. Bu durumda bireyin gün içinde oldukça bitkin ve yorun hissetmesine neden olur ve bireyin yaşam kalitesi düşer.

Uyku, vücudun yeme – içme ve nefes alma gibi temel ihtiyaçlarında biri olduğu için Hipnofobi ilerleyen süreçlerde daha farklı ve ciddi fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Uyku korkusu devam ettikçe bireyin hayata, olaylara ve çeşitli durumları bakış açısı değişerek sinir, stres, öfke ve saldırganlık problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle hasta bireyin kendine ve çevrelerindeki zarar vermesine yol açabilir. Uykudan korkma hastalığının daha ciddi sorunlara ve geri dönülemeyecek aşamalara gelmeden tedavi edilmesi gerekir.

Uykudan Korkma Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Uykudan Korkma Hastalığı Nedenleri

Uykudan Korkma Hastalığı Nedenleri henüz tam olarak belirlenememiştir. Fakat bazı hastalıkların, korkuların ya da çeşitli durumların insanların uykudan korkmasına yol açtığı düşünülmektedir. Bu nedenler arasında çocukluk döneminde bireyin sık sık kâbuslar görmesi yer almaktadır. Çocuk uyuduğunda kâbus göreceğini düşündüğünden ilerleyen süreçte uykudan korkmaya başlar ve uyumak istemeyebilir.

Kalp hastalığı ya da kanser gibi ciddi rahatsızlıkları olan bireyler de uykudan korkabilir. Çünkü uyuduklarında nefes alamayacaklarını, kalplerinin duracaklarını ve öleceklerini düşünebilirler. Bu durumda insanlar uyumak istememelerine ve uykudan korkmalarına yol açar.

Bireyleri duygusal ya da zihinsel olarak etkileyen çeşitli olaylar ya da durumlar bireylerin uyumaktan korkmalarına yol açabilir. Bu olay ve durumlara deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler ya da çeşitli travmalar örnek olarak gösterilebilir. Bireyler uyuduklarında çeşitli travmalarla ya da çeşitli doğal afetlere yakalanacaklarını düşünerek uyumaktan korkabilirler.

Uykudan Korkma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Uykudan Korkma Hastalığı Belirtileri

Uykudan korkma hastalığı belirtileri, genellikle bireyin uykusunu tam olarak alamaması ve vücudun dinlenmemesi sonucunda ortaya çıkar. Bu belirtilere şu durumları örnek olarak gösterebiliriz.

  • Duygu durum bozuklukları
  • Uyumaktan kaçmak
  • Uygu vakti yaklaştığında ya da gece olduğunda endişelenme, korkma, çarpıntı, mide bulantısı, nefes darlığı gibi çeşitli durumlar
  • Gün içinde sürekli olarak ağız kuruluğu yaşama
  • Gereksiz yere ya da sebebi bilinmeyen terleme
  • Gün içinde bireyin sürekli bitkin, yorgun ve dalgın görünmesi
  • Depresyon, Anksiyete bozuklukları gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklar
  • Öfke, stres ve sinir krizi
  • Gün içinde uyuklamak ya da uyuşukluk
  • Bilinç bulanıklığı ve hafıza sorunları
  • Uyurken televizyon, ışık ya da müzik gibi şeylerin açık bırakılması

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtilerin birçoğuyla insanlar zaman zaman karşı karşıya kalabilir. Ancak bu belirtilerin sıklığı ve şiddetleri Uykudan Korkma Hastalığı habercisi olabilir.

Uykudan Korkma Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Uykudan Korkma Hastalığı Tedavisi

Uykudan korkma hastalığı tedavisi için psikologlara ya da uzman hekimlere başvurduğunuzda, ilk olarak hangi nedenlerin uykudan korkmanıza neden olduğu araştırılır. Bunun için bireye çeşitli testler uygulanır ve sağlık geçmişi incelenerek korkuya neyin olduğu belirlenir. Daha sonra uykudan korkmaya neden olan durumun ortadan kaldırılması için çeşitli tedavilere başvurulur.

Bireyin uykudan korkma fobisinden kurtulabilmesi için yaşam tarzınız değiştirmesi, hastalığın ilk evrelerinde etkili olabilir. Yeni bir hobi edinmesi, spor, yoga, meditasyon ve çeşitli aktiviteler edinmesi ve yapması bireyin tamamen rahatlamasına, vücudun yorulmasına neden olabilir. Bu durumda hipnofobi rahatsızlığının önüne geçebilir.

Uykudan korkma hastalığıyla karşı karşıya olan bireyler tek başlarına yatıyorlarsa yanlarında biriyle ya da evcil hayvanlarıyla yatması önerilebilir. Çünkü uyku esnasında yanında tanıdığı ve güvendiği bir kişinin olması bireye güven verebilir ve rahatlamasına yardımcı olabilir.

Kişisinin uykudan korkmasına neden olan düşüncelerin üzerine gidilmesi ve bu düşüncelerle başa çıkabilmesi için bilişsel davranışçı terapilere başvurulabilir. Bu terapi ile korkuya neden olan düşüncelerin duyarsızlaştırması gerçekleştirilerek bireyin korkusu yavaş yavaş giderilebilir.

Uykudan korkma hastalığı tedavisi için tedaviye ek olarak çeşitli ilaçlarda kullanılabilir. Bu ilaçlar genellikle ileri derecede ve şiddetli belirtiler ve semptomlar gösteren bireylerde kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde bireyin ruh sağlığı düzeltilirken bir yanda yeterli miktarla uyumasına yardımcı olunur. Bu şekilde uykusuzluğun neden olduğu sorunlarda ortadan kaldırılabilir.

Would you like to share your thoughts?