Ağız kokusu genellikle yediğiniz gıdalar ya da ağız ve diş hijyenine gereken önemin verilmesinden ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı durumlarda kokunun nedeni tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Ağız ve diş hijyeninize gereken önemi verdiğiniz halede kötü koku ile karşılaşıyorsanız bu durumu ciddiye almalısınız ve tedavisi için uzman hekimleri başvurulmalısınız.
Nefes verirken ortaya çıkan kötü koyuya, ağız kokusu denmektedir. İnsanların kendi nefes kokularını fark etmesi ve değerlendirmesi zor olabilir. Bu nedene arkadaşlarınızın, ailenizin ya da yakın çevreniz sizleri bu konuda uyarırlarsa bu uyarıları dikkat almalısınız.
İnsanlar ağız kokusu rahatsızlığıyla karşı karşıya kalınca uzman diş hekimlerine gitme konusunda kararsız kalırlar. Ağızdaki kokunun nedeni ağız ve diş hijyenine gereken önemi vermediğinizden kaynaklanıyorsa uzman diş hekimlerine gitmenize gerek yoktur. Bu sorunu, ağız ve diş hijyeninizi ya da bakımınızı düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğinizde ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak ağız ve diş hijyeninizi düzenli ve doğru bir şekilde gerçekleştirmenize rağmen ağız kokunuz hayla geçmediyse, kokunun nedeni tıbbi bir rahatsızlık olabilir. Bu nedenle diş hekimlerine başvurarak tıbbi rahatsızlığının nedenini bularak tedavi ettirebilirsiniz.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız Kokusu Nedir?İnsanların çoğu ağızdaki kokunun neyden kaynaklandığı bilmek ister ve bu şekilde kokuyu gidermek için çeşitli yöntemlere başvurabilir. Ağız kokusunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
- Tükettiğiniz besinlerin küçük parçacıkları dişler ve diş etleri arasında kalabilir. Bu besin parçacıkları bateri oluşumuna yol açabilir. Bu bakterilerde ağız kokusunun oluşmasına yardımcı olabilir. Ayrıca soğan, sarımsak, bazı baharatlar ve bazı gıdalarda kokuya yol açabilir.
- Sigara tüketimi ağızdaki kokunun nedenleri arasında yer almaktadır. Tütün ürünlerinin tüketilmesi diş ve diş etlerine verdikleri zararlarla kötü koku oluşturabilirler.
- Düzenli ve doğru bir şekilde ağız ve diş bakımınızı gerçekleştirmezseniz, dişlerinizin temizlenmemesine ve bakteri oluşumuna yol açar. Bu durum ilerleyen süreçte plak ve tartar oluşumuna yardımcı olur. Diş plakları ve tartarlar temizlenmezse diş çürüklerine, diş eti iltihaplanmalarına ve ağız kokusuna yol açabilir.
- Tükürük bezleri yeterli seviyelerde tükürük üretemezse, ağız içinde biriken asit ve bakterilerin temizlenmesi gerçekleştirilemez. Bu durumda ağızda kokuya neden olur. Sabah uyandığınızda doğal olarak kuru bir ağız ile uyanırsınız ve bu nedenle bir ağızınızda kokuyla uyanırsınız. Ağzı açık uyuya ya da horlayan insanlarda sabah oluşan ağızdaki koku daha fazla olabilir.
- Kullandığınız ilaçların yan etkisi olarak ağız kuruluğu, ağızda koku gibi birçok rahatsızlık yer almaktadır. İlaçlar vücuda alındığında parçalanarak çeşitli kimyasallar oluştururlar. Bu kimyasallar kana karışarak ciğerlere ulaşabilir. Bu da kötü ağız kokusu soruna yol açabilir.
- Ağız ve diş tedavileri sırasında oluşan yaralar ya da çeşitli deformasyonlar ağızda kokuya yol açabilir.
- Sinüzit rahatsızlığı, geniz akıntısı ve boğaz iltihaplanmaları gibi çeşitli rahatsızlıklar da bu sorun için taban oluşturabilir.
- Reflü hastalığı, mide rahatsızlıkları, diyabet, kanser gibi ciddi rahatsızlıklarda ağızda kokuya yol açabilir.
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Olur?
Ağız kokusu tedavisi esnasında diş hekimleri ilk olarak kokunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışırlar. Kokunun nedeni diş çürükleri, bakteriler, iltihaplanmalar gibi belirli sorunlarsa ilk olarak bu rahatsızlıkların tedavisi gerçekleştirilir. Daha sonra düzenli bir ağız ve diş bakımıyla ağızınızdaki koku tedavi edilir.
Ağız kokusunun nedeni ağız ve diş temizliğinin yapılmaması ise, dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalayarak, diş ipi kullanarak, gargaralarla ağzınızdaki kokuyu ortadan kaldırabilirsiniz. Dişlerinizi fırçalarken anti bakteriyel maddeler içeren diş macunu kullanarak, bakteri oluşumunu engelleyerek ağzınızda koku oluşmasını engelleyebilirsiniz. Ağzınızdaki kokunun nedeni ağız ve dişlerle alakalı değilse diş hekimleri sizleri diğer uzmanlara yönlendirerek bu sorunun tedavisi için diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.
Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
İnsanların yaşam kalitesini düşüren ve kendilerini rahatsız hissettiren ağızdaki koku, insanların biran önce kurtulmak istedikleri bir sorundur. Bu nedenle insanlar Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir? Ağız Kokusu Nasıl Geçer? gibi soruların cevaplarını merak etmektedirler. Ağızınızdaki kokunun geçmesi için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.
- Her yemekten sonra dişlerinizi doğru ve düzgün şekilde fırçalamalısınız. Ayrıca diş ipi ve gargarları kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Ağız ve diş temizliğinizi gerçekleştirirken dil temizliğinize de dikkat etmelisiniz.
- Takma dişleriniz ya da diğer diş cihazlarını kullanıyorsanız bunların temizlenmesi
- Ağız kuruluğunuzu tedavi ettirmelisiniz ve ağzınızın kuru kalmamasına özen göstermelisiniz
- Düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontroller gitmelisiniz.