Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ağız ve diş bakımı, diş çıkarma döneminin daha rahat atlatılmasına, dişlerin sağlıklı ve doğru şekilde çıkmasına, ağız ve diş sağlığını koruma altına alınmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle sizlere Bebeklerde Ağız Bakımı hakkında bilgiler vermeye çalışacağınız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 19 Ağustos 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Bebeklerde ağız bakımı, ilerleyen yaşlarda çocukların ağız ve diş sağlığı açısından sorun yaşamaması için çok önemlidir. Bebekten bebeğe değişiklik gösterse bile genellikle bebekler altıncı aylarından itibaren alt ön dişlerini çıkarmaya başlarlar. Daha sonra bebek 24 ve 30 aylık döneme geldiğinde ise 10 alt çene kemiği yapısına yerleşmiş, 10 üst çene kemiği yapısına yerleşmiş 20 adet süt dişe sahip olurlar. Bebeklerin ilk dişlerini çıkarmaya başladıkları andan itibaren ağız ve diş bakımlarını gerçekleştirilmesi gerekir. Yenidoğan ağız bakımı ve diş bakımını nasıl yapacağınızı öğrenmek için makalemizin devamını inceleyebilirsiniz.

    3 – 6 Aylık Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

    Üç ila altı aylık bebeklerde ağız bakımı, bebeğin ilk dişini çıkarmaya başlamasıyla gerçekleştirilmelidir. Bebekler bu dönemde anne sütü ile beslendiğinden dolayı bebeklerde biberon çürüğü adı verilen çürüklerle oluşabilir. Bu nedenle bebekler ilk dişlerini çıkarmaya başladıklarında ağız ve diş temizliği yapılmalıdır. Biberon çürüklerini önleyebilmek için bebeğinizi besledikten sonra, gece uyutmadan önce gazlı bez yardımıyla ya da temiz bir tülbent yardımıyla hafif ve bastırmadan bebeğinizin dişini ve ağzını temizleyebilirsiniz. Ayrıca bebekler ilk dişlerini çıkarmaya başladıktan sonra uzman diş hekimlerine rutin kontrollere götürmelisiniz. Bu sayede bebeklerin sağlıklı ve dizilim problemleri olmayan dişlere sahip olabilirler.

    Bebeklerin kullandıkları emzikler ya da beslenme için kullanılan biberonların temizliği ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle biberon ve emziği bebek kullanmadan önce sabun ve temiz suyla temizlenmesi gerekir. Aksi taktirde biberon ve emziğe yerleşen tozlar, bakteriler bebeklerin ağız ve diş sağlığını tehlikeye sokabilir.

    6 – 12 Aylık Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

    Bebekler genellikle dişlerinin çoğunu bu dönemde çıkarırlar. Bu nedenle bebekte dişlerin çıkması sonucunda yüzde kızarıklık, salya artışı, hafit ateş, huysuzlanma gibi çeşitli durumlar ortaya çıkabilir. Çocukların bu rahatsızlıklardan biran önce kurtulması ve bu durumların oluşturduğu olumsuzlukların hafifletilebilmesi için bebeklerde ağız bakımı gerçekleştirilmelidir. Bebeklerin diş çıkardığı bölgeye masaj yapabilir ya da diş kaşıyıcı olarak satılan ürünleri kullanabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin karşılaştıkları durumları hafifletebilirsiniz.

    Bebeklerinizin ağız ve diş bakımı için 6- 12 aylık dönemde yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir.

    Altı ila 12 aylık bebekler genellikle dişlerinin çoğunluğunu çıkarmaya başlarlar. Bebeklerin ilk 6 aylık dönemde kullandıkları biberonların ve emziklerin altı aydan sonra bırakılması gerekir. Çünkü biberon ve emzik kullanımı bebeklerin dişlerini baskı uygulayacağından çeşitli ağız ve diş problemlerine nende olabilir. Bu nedene bu dönemde bu ürünlerin kullanılmasının bırakılması ve yapılacak olan ağız ve diş bakımı bebeğin ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı dişlere ve simetrik diş dizilimine sahip olmalarına yardımcı olacaktır.

    Bebeklere altınca aydan sonra biberon ve emzik kullandırılmamalıdır. Bebekler bu dönemde biberon ve emzik kullanmasını izin vermediğinizde parmaklarını emmeye başlayabilir. Bebeklerin parmaklarını emmesi ilerleyen dönemlerde dişlerin yamuk, çarpık dizilmesine ve çeşitli diş rahatsızlıklarına yol açacaktır. Bu nedenle bebekler ilk dişlerini çıkarmaya başladıktan sonra hem ağız ve diş bakımına gereken önemi vermelisiniz hem de düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere giderek diş sağlıklarını kontrol altına almalısınız. Ayrıca diş hekimlerine rutin kontrollere gittiğinizde parmak emme gibi sıkıntılarla karşılaştığınızı anlatarak çeşitli çözüm yöntemleri öğrenebilirsiniz.

    Bebeklerde Karbonatlı Su İle Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

    Bebeklerde karbonatlı su ile ağız bakımı yaparak bebeklerde oluşabilecek pamukçuk, mantar gibi çeşitli rahatsızlıkları önleyebilirsiniz. B Bir çay bardağı kadar suyun için bir tatlı kaşığı kadar karbonat ekleyin ve karıştırın. Daha sonra bu karışıma gazlı bezi batırarak bebeğinizin ağzını ve dişlerini temizleyin. Bu işlemi günde 3 – 4 sefer uygulayabilirsiniz. Bu şekilde ağızda pamukçuk oluşumunu engelleyebilirsiniz ve oluşan pamukçukları tedavi edebilirsiniz. Bebeğinizin ağzında pamukçuk olup olmadığını öğrenebilmek için Doktorya adresinde yer alan Bebeklerde Pamukçuk makalemizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca Doktorya sitesini inceleyerek tüm ağız ve diş rahatsızlıkları, bu rahatsızlıklarının tedavisi, rahatsızlıklara karşı nelerin iyi geldiği gibi birçok farklı konuda ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?