Ağızda yer alan Candida Albicans mantarının gereğinden fazla çoğalması nedeniyle ortaya çıkan pamukçuk rahatsızlığı ebeveynlerin endişe kaynaklarından biri haline gelmiştir. Annenin hamilelik döneminde aşırı miktarlarda antibiyotik kullanması ya da hormonlarda meydana gelen değişimler ağız içerisindeki mantarların gereğinden fazla çoğalmasına yol açabilir. Bu mantarlarda bebeklerde pamukçuk çıkmasına neden olabilir.
Doğum sırasında ya da doğumdan sonra bebeğin solunum yollarına ya da sindirim sitemlerine kadar mantarlar ulaşabilir. Bu mantarlarda pamukçuğun oluşmasına neden olabilir. Pamukçuk rahatsızlığı her yaştan insanda görülebilecek bir rahatsızlık olmasına rağmen genellikle bebeklerde gözlenir. Bu hastalık neredeyse tüm bebeklerde ortaya çıkabilir. Ortaya çıktığında ise huzursuzluk, emmeme gibi sorunlara neden olabilir.
Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?
Pamukçuk, ağızda yer alan maya mantarının gereğinden fazla miktarda çoğalmasıyla ortaya çıkan bir mantar enfeksiyonudur. Ağız içerisinde ve sindirim sisteminde yer alan mantarların bazıları yararlı olsalar bile, bu mantarların dengesinin bozulmasına ve rahatsızlıklara neden olmasına yol açan bazı durumlar vardır. Bebeklerde Pamukçuk nedenleri şunlardır.
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Folik asit, B12 vitamini ya da demir gibi minerallerin eksik olması
- Alerjik reaksiyonlar
- Bebeğin çeşitli nedenlerden ötürü stres altında olması
- Annenin göğüs ucunda oluşan mantarlar
- Anne hamilelik döneminde antibiyotik tedavisi görmüşse
- Ağız kuruluğuna neden olan herhangi bir rahatsızlık
- Annenin düzensiz ve yetersiz beslenmesi
- Dezenfekte edilmeyen ya da temizliği gerçekleştirilmeyen emzik ya da biberonlar
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde oluşan pamukçuklar ilk başlarda hiçbir belirtiye yol açmazlar. Bu nedenle de fark edilmesi zor olabilir. Ancak pamukçuk ilerleyen süreçlerde kendiliğinden iyileşmezse bazı belirtilerle kendini belli edebilir. Her bebekte farklı belirtiler gösterebilecek olsa da genellikle Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri şunlardır.
- Yanakların iç taraflarında, dilin üstünde, diş etlerinin hem iç tarafında hem de dış tarafında, boğaz ya da bademciklerde ortaya çıkan beyaz renkli lezyonlar
- Oluşan bu beyaz lezyonların hafif kazınması durumunda kan gelmesi pamukçuk belirtisidir. Kan gelmezse beyazlık süt lekesi olabilir.
- Ağızda oluşan kötü tatlar
- Beyaz lezyonların olduğu bölgelerde ortaya çıkan ağrılar ve hassasiyetler
- Yutmada zorluk yaşanması
- Bebeklerin sürekli olarak ağlaması
- Bebeklerin sebepsiz yere huysuzlanması
- Aç olmalarına rağmen bebeklerin emmekten kaçınması
Yukarıda bahsedilen belirtileri gözlemleyebilmek için, düzenli olarak bebeklerinizin ağız içini kontrol etmeniz gerekir. Aksi taktirde pamukçuk oluşumunu anlamanız çok zordur. Bebeklerinizde pamukçuk oluşmuşsa yeterli beslenemeyecekleri için gelişimlerinde sorunlar çıkacaktır. Bu nedenle ağız kontrolünü düzenli olarak yapmalısınız. Pamukçuk oluşumunu gözlemlediyseniz ya da şüpheniz varsa biran önce uzman hekimleri başvurarak, bebeğinizi tedavi ettirmelisiniz.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?
Bebeklerde oluşan pamukçuklar kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle bebeklerinizde pamukçuk oluşmuşsa ya da siz oluştuğuna dair şüphe duyuyorsanız biran önce uzman hekimlere başvurarak Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi için yardım almalısınız. Uzman hekimler oluşan pamukçukların durumuna göre tedavi sürecini planlar.
Tedavinin en temel amacı gereğinden fazla ağız içinde yer alan Candida Albicans mantarının dengelenmesini sağlamaktır. Tedavi sürecinde doktorlar çeşitli ilaçlarla hasatlığı kısa sürede iyileştirebilir. Pamukçuğun nedeni annenin memesindeki mantarsa, bu mantarın tedavi edilmesi için anneye mantar önleyici ilaçlar verilebilir.
Beklerde pamukçuk oluşumu tedavi edildikten sonra ilerleyen süreçlerde kendini tekrarlayabilir. Bunun nedeniyse pamukçuğa neden olan başka bir hastalık olabilir. Bu nedenle uzman hekimler pamukçuğa neden olabilecek diğer rahatsızlıkları da araştırarak tedavi için gerekeni yaparlar.
Bebeklerde Pamukçuk Olmaması İçin Ne Yapılır?
Bebeklerde oluşabilecek olan pamukçukları engellemek için ilk olarak bebeklerinizin ağız ve diş temizliğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Pamukçuk, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçebilir. Annenin göğüs uçlarının çatlaması ya da kuruması annenin göğsünde mantar olabileceği anlamına gelir ve bebek emerken pamukçuk hastalığına yakalanabilir. Bu nedenle bebeklerle emzirilmeden önce ve sonrasında göğüs uçlarının temizliği oldukça önemlidir. Ayrıca uzman hekim tavsiyesiyle, emziren anneler göğüs uçlarına sürmek için çeşitli merhemler kullanabilirler.
Annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Aksi taktirde aldığınız besinler sütünüzle birlikte bebeğe geçeceği için pamukçuk oluşuma yol açabilir. Pamukçuk olmaması için anneler probiyotik, asitophilus içeren yoğurtları tüketebilirler. Candida mantarının çoğalmasına yardımcı olacak besinleri tüketmekten de kaçınmalıdırlar. Bebekler emzik ya da biberon kullanımına başladıysa, biberon ve emziklerin her kullanımdan sonra ya da öncesinde steril hale getirilmesi pamukçuk oluşmasını engelleyebilir.