Borderline kişilik bozukluğu, insanların çevrelerini algılama biçiminde, düşünce tarzında, diğer insanlar hakkındaki duygu ve düşüncelerinde, ilişki ve iletişimlerinde problemlere yol açabilecek olan bir hastalıktır. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bu hastalık yaklaşık olarak her yüz kişiden ikisinde görülmektedir. Bu hastalık bireyin diğer insanlarla ilişkilerini, benlik algısını, duygu ve düşüncelerini etkilediği için kedine ve çevresindeki insanlara zarar vermesine, öfke ve saldırganlık göstermesine neden olabilir. Bu nedenle bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin biran önce psikologlara başvurarak tedavi almaları gerekir.
Kişilik bozukluğu, hasta bireyin sosyal yaşantısını, iş ve okul hayatını önemli derece etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanan bazı bireyler hastalığın farkında olmayabilir. Çünkü duygu, düşünce ve davranışları kendilerine normal gelmektedir. Bu durumda da hasta birey karşılaştıkları sorunlarda ve olumsuzluklarda genellikle çevresindeki diğer insanları suçlamaya başlar. Bu şekilde de hem kendisine hem de çevresindeki insanlara karşı olumsuz düşünceler ve davranışlar sergileyebilir.
İnsanlar bu hastalıkla karşı karşıya kaldıklarında ani duygu durum değişiklikleri gösterebilirler. Ayrıca kendilerinin nasıl biri olduğu, yaşam amaçlarının ne olduğu gibi çeşitli konularda kararsız düşüncelere sahip olabilirler. Bu nedenle bu hastalığa sahip kişiler genellikle ilgi alanları, hobileri gibi çeşitli durumlarında sürekli değişiklikler oluşabilir. Bu hastalığa sahip insanlar olayları çok iyi ya da çok kötü olacak şekilde uç noktalarda göremeye daha meyillidirler. Örneğin, borderline bozukluğu olan birey bir gün çok sevdiği bir arkadaşını başka bir düşmanı olarak görebilirler. Bu nedenle bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin biran önce tedavi edilmesi gerekir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Borderline Kişilik Bozukluğu nedenleri henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda bazı etkenlerin bu hastalığın gelişmesine neden olduğu saptanmıştır. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir.
- Genetik etkenlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.
- Beyindeki çeşitli yapısal ve işlevsel değişiklikler bu rahatsızlığa neden olabilir.
- Sosyal, kültürel ve çevresel etkenler de bu hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.
- Çocukluk dönemindeki çeşitli travmalar ( taviz, terk edilme, anne ve babanın ayrılması, aile fertlerinden birinin kaybı vb.)
- Çeşitli psikolojik rahatsızlıkların beraberinde de bu rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Borderline rahatsızlığının belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak Borderline Kişilik Bozukluğu belirtileri şunlardır.
- Aile, arkadaş ve çevrelerindeki insanlarla ilgili olan duygu ve düşüncelerinin biranda bir uç noktadan diğer uç noktaya değişmesi (Birini severken biranda ondan nefret etme gibi)
- Benlik duygusunun bozulması ve aşırıya kaçma
- Tanımadığı insanlarla çok çabuk yakın ilişkiler kurma ya da çok yakın olduğu birinden sebepsiz yere ve bir anda iletişimi kesme
- Sebepsiz yere kendine zarar verme, intihar düşüncesi ve girişimleri
- Aniden gerçekleşen ve çok yoğun yaşanan duygu değişiklikleri
- Öfke problemleri
- Kendini boşlukta hissetme, hayatın ve yaşamının anlamını sorgulama
- Diğer insanlar hakkında sebepsiz yere çok şüpheye düşme gibi güven problemleri
- Biranda hayatında hiç olmayan kötü alışkanlıklar edinme (kumar, çok para harcama, dikkatsiz ve hızlı araba sürme, madde kullanımı gibi)
Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden birkaçı sizde ya da çevrenizdeki herhangi bireyde mevcutsa biran önce psikologlara başvurarak bu hastalığın tedavisi için yardım almalısınız.
Borderline Kişilik Bozukluğu Hangi Durumlara Yol Açar?
Borderline Kişilik Bozukluğu rahatsızlığı insanların günlük yaşantılarının olumsuz yönde etkilenmesine, yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin yaşantılarında aşağıdaki durumlar meydana gelebilir.
- Eğitimlerini tamamlayamama, okulu yarıda bırakma
- Sebepsiz yere sık sık iş değiştirme ya da işten kovulmak için çeşitli davranışlar sergileme
- İki ilişkilerde anlaşmazlık yaşaması nedeniyle ayrılma, boşanma
- İlişkilerinde sürekli kavga çıkartarak ilişkiyi yıpratma
- Kendine zarar verme
- İntihar girişimleri
- Bu rahatsızlık beraberinde birçok farklı psikolojik hastalığa yol açabilir (depresyon, anksiyete, zararlı madde alışkanlığı, bipolar, yeme bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu gibi)
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?
Psikologlar bireyle yapacakları görüşmeler sonucunda ve Borderline Kişilik Bozukluğu testi gibi farklı testler sonucunda ve tıbbi geçmişini incelenmesi sonucunda hastalığın teşhisini koyabilir. Tanısı konulan bu hastalığın tedavisi için genellikle psikoterapi yöntemlerine başvurulmaktadır. Borderline Kişilik Bozukluğu tedavisi için gerekli görülürse psikoterapi ve ilaç tedavisi birlikte gerçekleştirilir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Olan Bireylere Nasıl Davranılmalıdır?
Borderline Kişilik Bozukluğu tedavisi uzun süreç gerektirmektedir. Bu nedenle hasta bireye ve çevresindeki insanlar birçok görev düşmektedir. Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan bireylere şu şekilde yaklaşılmalıdır.
- Bu hastalığa sahip bireyler terk edilmeye ve ayrılmaya karşı aşırı hassastırlar. Bu nedenle mümkün olduğu kadar bu insanlarla küsmemek, darılmamak ve ayrılmamak gerekir. Çünkü bu durumlarla karşı karşıya kaldıklarında kendilerini büyük bir boşlukta hissederler ve yalnızlık duygusunu aşırı uç noktalarda yaşarlar.
- Bu hastalığa sahip olan insanlar genellikle çok fazla yakınlık kurmak istemezler. Bu insanlar çok yakın davrandığınızda ya da onlarlar yakın ilişkiler kurmaya çalıştığınızda kendilerini boğuluyormuş gibi hissedebilirler. Bu bireylerle ilişkinizde çok yakınlaştığınızı ve bireyin rahatsız olduğunu hissediyorsanız biraz mesafe koymalısınız. Bu süreçte bireyin size yaklaşmasını bekleyebilirsiniz.
- Borderline bozukluğu olan bireyle ilişkilerinizde uzun süreler boyunca ayrı kalmamaya çalışın. Çünkü sizin ona küstüğünüzü ya da onunla görüşmek istemediğinizi düşünerek panik duygusuna kapılabilir.
- Bu hastalığa sahip olan insanlarla ilişki ya da iletişim kurarken duygularınızı açıkça ifade etmelisiniz. İletişimlerinizde imalardan kaçınarak direk olarak söylemek istediğinizi direk olarak söylemesiniz. Ancak onu kırmamaya ve gücendirmemeye dikkat etmelisiniz. Örneğin, bu şekilde davrandığında üzülüyorum gibi kendinizi kesin olarak ifade edebilirsiniz. Bu şekilde hasta bireyi inceltmeden söylemek istediğiniz tam anlatabilir ve bireyin ona göre davranmasına yardımcı olursunuz.
Hasta bireyin psikoloğa giderek tedavi aldığı süreçte sizlerde giderek psikologlardan nasıl davranmanız gerektiği, çeşitli durumlara karşı nasıl davranmanız gerektiği gibi birçok farklı konuda bilgi alabilirsiniz.