Psikiyatrik bir problem olan Bulimia Nervoza hastalığı genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Yeme bozukluğu hastalığıyla karşı karşıya kalan insanlar hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak ciddi zararlar görürler. Genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Kadınlarda görülme oranı yaklaşık olarak %1’dir.
Bulimia hastalığı olan kişiler vücut ağırlıkları konusunda yoğun bir kaygı duyarlar. Halk arasında kusma hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, insanların düzenli olarak aşırı yemek yemelerine ve daha sonra bunları çıkartmak için kusma veya aşırı egzersiz yapmalarına neden olur.
Genellikle bu hastalığa yakalanan insanlar kendilerini kontrol edemeden çok fazla yemek yiyebilirler. Daha sonrada bu yemek ataklarında aldıkları fazla kalorilerden kurtulmak için sağlıksız yöntemlere başvurabilirler. Bu sağlıksız yöntemler arasında yemek yedikten sonra kusma, laksatiflerden, kilo kaybı takviyeleri gibi durumlar yer alır. Bunlara ek olarak sıkı diyetler yapabilir, aşırı derece egzersiz yaparak kilo verebileceğini düşündüğü yollara da başvurabilirler.
Bulimia Nervoza hastalığıyla karşı karşıya olan bireyler genellikle kendi kilolarını ve vücut şekillerini takıntı haline getirirler. Vücutlarındaki en ufacık kusurlar bile bireyin kendisine ön yargılı davranmasına yol açar. Bu rahatsızlık insanın sadece yeme bozukluğuyla değil, kendisinin nasıl göründüğü ile ilgili olduğundan, bireyin bu durumla kendi kendine başa çıkması zordur. Bu nedenle bu rahatsızlığın tedavisi için uzman psikologlara ya da diğer uzman hekimlere başvurulması gerekir.
Bulimia Nervoza Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Bulimia hastalığının tam olarak neyden kaynaklandığı henüz kesin olarak saptanamamıştır. Ancak bazı durumların bu hastalığın ortaya çıkmasına yol açtığı gözlemlenmiştir. Bulimia Nervoza nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
- Genetik etkenler
- Küçük yaşlarda ya da ergenlik döneminde zorbalığa uğrama ya da istismara mazur kalma
- Stresli ve travmatik yaşam tarzı
- Zihindeki çeşitli sağlık sorunları
- Hormonlardaki dengesizlikler
- Çevresel ve kültürel faktörler
- Özgüven problemleri
- Rekabet gerektiren ve rekabetin ön planda tutulduğu sporlar
- Çocukluk döneminde yaşanan kaygı bozukluğu
- Obezite hastalığı
- Çeşitli psikolojik sorunlar (depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı gibi)
- Çok sıkı ve sürekli yapılan diyetler
Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Bulimia hastalığına sahip olan bireyler genellikle kilosu normal sınırlar içerisinde yer alan bireylerdir. Bu nedenle hastalığın gösterdiği belirtileri ve semptomları gözlemleyebilmek zor olabilir. Ayrıca bu hastalığa sahip bireyler bu belirtileri diğer insanlara göstermemek ve fark ettirmemek için aşırı çaba gösterirler. Ancak genel olarak bu hastalığa sahip olan kişilerin göstermiş olduğu Bulimia Nervoza belirtileri şunlardır.
- Bazı zamanlarda normalde tükettiklerinden çok fazla miktarda gıda tüketimi
- Yemek yedikten hemen sonra lavaboya gitme ve kusmak için çaba sarf etme
- Kilo vermek için diüretik veya laksatif gibi çeşitli tıbbi ilaçları doktor tavsiyesi almadan kullanma
- Kilo alma düşüncesine karşı çok fazla kaygı gösterme
- Kendi bedeninden gerçeği yansıtmayacağı şekilde bahsetmek
- Kusmalar sonucunda dişlerde oluşan lekelenmeler
- Sosyal yaşantısından ya da aktivitelerden giderek uzaklaşma
- Yemek yerken yalnız kalma isteği
- İçinde bulunduğu durumun bir hastalık olduğunu kabullenmeme
- Duygudurumunda sebepsiz değişiklik yaşanması
- Aşırıya kaçacak şekilde egzersizler yapmak ve fiziksel aktivitelere katılmak
- Halsizlik, çeşitli diş rahatsızlıkları, boğaz problemleri ve sindirim sisteminde oluşan çeşitli rahatsızlıklar
- Depresyon ve anksiyete gibi çeşitli psikolojik problemler
- Kadınlarda düzensiz adet dönemleri
- Göz içindeki kan damarlarında kırıklıklar
Bulimia Nervoza Hastalığının Fiziksel Sonuçları
Bulimia hastalığının teşhisinin konulması zordur. Çünkü hasta normal kilolarda olduğundan dolayı fiziksel olarak gözle görülebilen değişiklik göstermeyebilir. Bu nedenle psikolojik tetkikler yapılmadan teşhis konması zor olabilir. Ancak yine de Bulimia Nervoza hastalığı olan bireyler bazı fiziksel problemlerle karşı karşıya kalabilirler. Bu problemler şunlardır.
- Kadınlarda adet düzensizliği veya amenore
- Sürekli kusma nedeniyle vücudun su-tuz-mineral oranlarında düzensizlik ve yemek borusu problemleri
- Kalp ritminde bozukluk
- Mide delinmesi
- Dışkılamayı artırıcı ilaç kullanımı nedeniyle ortaya çıkan bağırsak problemleri
- Bağırsakların anüsten dışarı sarkması
Bulimia Nervoza Tedavisi Nasıl Olur?
Bulimia hastalığın teşhisinin zor olması insanların bu hastalığın tedavisinin de zor olması ya da imkansız olmasını düşünmesine yol açabilir. Hatta bazı hastalar bu nedenle tedavi olmak istemezler ve tedaviye direnç gösterebilirler. Ancak bu hastalığın tedavisi mümkündür. Tedavi için ilk olarak hastanın hasta olduğuna inanması ve tedavi için çaba göstermesi sağlanır.
Bulimia Nervoza tedavisi için psikoterapi, beslenme danışmanlığı, aile terapisi ve ilaç tedavisi gibi tedaviler bir arada gerçekleştirilmelidir.
Bulimia Nervoza tedavisi ilk olarak psikoterapi ile başlar. Bu tedavi sürecinin amacı hastanın yiyeceklere karşı sağlıklı ve rasyonel tutumlar sergilemesine yardımcı olmaktır. Bu nedenle Kongitif Terapi ile hastanın düşünce biçimi, Davranışsal terapi ile de hastanın davranışları değiştirilmeye ve düzeltilmeye çalışılır. Tüm bu terapiler sayesinde hastanın vücut ağırlığına ve besin değerlerine karşı gerçekçi yaklaşması, stres ve kaygılarıyla başa çıkması için yardımcı olunur.
Beslenme danışmanlığı sayesinde ise bireyin sağlıklı beslenmesi sağlanır. Hasta sadece günlük ihtiyacını karşılayacak derece besin tüketir. Bu şekilde bireyin yemek yedikten sonra çıkarma isteği kırılır. Aile terapisiyle de hasta bireye aile fertlerinin nasıl yaklaşması gerektiği, tedavi sürecinde aile fertlerinin ne derece önemli olduğu gibi bilgilerin öğretilmesi sağlanır.