Dildeki beyaz lekeler, genellikle zarar ve geçici bir durum olsa da, bazı durumlarda ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Ya da lekeler ciddi bir hastalık sonucunda dilde ya da ağızda çıkabilirler.  Dildeki lekeler dili kaplayacak kadar büyük ya da küçük parçacıklar halinde de olabilir. Bu lekeler oluştuktan birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmezse ve yeme, içme ve konuşma gibi çeşitli ağız hareketlerinde sıkıntılar yaratıyorsa dilde beyaz lekeleri göstermek için uzman diş doktorlarına başvurmalısınız.

Dildeki Beyaz Lekeler Neden Oluşur?

Dildeki Beyaz Lekeler Neden Oluşur

Dilde beyaz noktalar, ağız ve diş hijyeninin düzenli olarak gerçekleştirilmemesi durumunda da ortaya çıkabilirler. Dil üzerindeki papilla adı verilen bölgede, ağız bakımı yapılmadığında iltihaplanmalar ortaya çıkabilir. Ya da papilla bölgesinde biriken yemek parçacıkları, ölü hücreler ve bakteriler temizlenmediğinde dil üzerinde beyaz bir görüntüye neden olabilirler. Ağız ve diş hijyeninin düzenli yapılsa bile çeşitli hastalıklar ve alışkanlıklar dilde beyazlık görüntüsüne neden olabilir. Bu hastalıklar ve alışkanlıklar şunlardır.

  • Nefes alıp vermede yaşanan zorluklar
  • Horlama ya da ağız kuruluğu hastalığı
  • Düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması veya dişleri yanlış fırçalama
  • Ağız ve diş bakımı esnasında dilin temizliğinin yapılmaması
  • Dehidrasyon
  • Sürekli ya da çok fazla alkol tüketimi
  • Tütün ürünlerinin kullanılması dilde leke oluşuma yol açabilir.

Yukarıdaki nedenlere ek olarak dildeki beyaz lekeler, oral pamukçuk, aft ve lökoplaki rahatsızlıklarından dolayı da ortaya çıkabilir.

Oral Pamukçuk

Ağız içerisinde yer alan bir mantarın gereğinden fazla çoğalması nedeniyle ortaya çıkan oral pamukçuk, genellikle bağışıklık sisteminde zayıflamalar meydana geldiğinde ortaya çıkar. Dilde kremsi beyaz lezyonlar şekilde ortaya çıkarlar.

Aft

Ağız içindeki herhangi bir yerde çıkabilen çevresi kırmızı, içi sıvı dolu olan beyaz lekelerdir. Bu lekeler küçük ya da büyük boyutlarda olabilir, grup halinde ya da tek tekte ortaya çıkabilirler.

Lökoplaki

Lökoplaki, genellikle beyaz veya grimsi bir renkte olan ve diş etlerinde, ağız dibinde ya da yanaklarda çıkan lekelerdir. Ancak bazen dil yüzeyinde de ortaya çıkabilir. Bunun nedenine genellikle tütün ürünleri ve alkol kullanımıdır.

Tüylü lökoplaki de dilin yan kısımlarında ortaya çıkan kıvrım ya da çıkıntı olarak kendini belli eden kabarık beyaz lekelerdir.

Dildeki Beyaz Lekelerin Tedavisi Nasıl Olur?

Dildeki beyaz lekeler

Dildeki beyaz lekeler, kendiliğinden iyileşmezse ve yaklaşık olarak bir haftadan daha uzun süredir dilinizde mevcutlarsa, kontrol ettirmek için uzman diş hekimlerine başvurmanızı öneririz. Çünkü bu durumdaki lekeler genellikle ya başka rahatsızlıkların habercisidir ya da başka bir hastalık sonucunda ortaya çıkmışlardır. Uzmanlar bu lekeler neyin neden olduğunu araştırırlar ve o nedenin tedavi edilmesi için tedavi süreci planlanır. Neden ortadan kaldırıldığında lekelerde kendiliğinden ortadan kalkar.

Dildeki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Dildeki beyaz lekeler evde basitçe geçirebilmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler şunlardır.

Probiyotikler

Sindirim sistemi için faydalı olan bakterileri içeren gıdalara Probiyotikler denir. Bunlar; yoğurt, kefir gibi ürünlerdir. Bu ürünlerin tüketilmesi genellikle dildeki beyaz noktaların giderilmesine yardımcı olur.

Yemek Sodası

Diş fırçası üzerine bir miktar yemek sodası sürüldükten sonra dişleri ve dili fırçalamak bu lekelerin iyileşmesine yardımcı olabilir. Pamukçuk rahatsızlığı içinde bu yönteme başvurulabilir.

Sarımsak

Sarımsağı çiğ olarak tüketmek, ağız içerisinde oluşan enfeksiyonların giderilmesi için oldukça etkilidir. Dilde oluşan lekeleri geçirebilmek için çiğ sarımsağı çiğneyerek tüketebilirsiniz.

Dildeki Beyaz Lekelerin Oluşmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Dildeki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer

Dildeki lekeler çok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıktığı için her zaman önlenmesi mümkün olmayabilir. Ancak genel olarak etkili ve düzenli olarak yapılan ağız bakımı sayesinde bu lekeleri ve diğer ağız ve diş hastalıklarını önleyebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere gitmek oluşabilecek ağız ve diş rahatsızlıklarının önceden teşhis edilmesine ve tedavisin yapılmasına yardımcı olur ve çeşitli rahatsızlıkları önler.

Bebeklerde Dildeki Beyaz Lekeler

Bebeklerin dillerinde oluşan beyaz lekelerin sebebi ya pamukçuk hastalığıdır ya da sütten kaynaklanan lekelerdir. Bunu anlayabilmek için bebeğinizin dilindeki lekeleri hafifçe silmeye çalışın, lekeler bir miktar gidiyorsa bu sütten kaynaklanıyordur. Ancak lekeler olduğu gibi kalıyorsa ve bu lekeler kalın bir görüntüye sahipse pamukçuk olabilir. Bu durumda uzman diş hekimlerine başvurarak bebeklerde pamukçuk tedavisi için yardım alabilirsiniz.

 

Would you like to share your thoughts?