Günümüzde psikolojik sorunların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bunun en önemli sebebiyse günlük yaşamın getirdiği strestir. Stres çeşitli fiziksel sıkıntıları yol açabileceği gibi birçok farklı psikolojik rahatsızlığa da yol açmaktadır. Bu rahatsızlıklarda insanların yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle Çağımızın En Sık Görülen 7 Psikolojik Hastalığı hakkındaki ayrıntılı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
1. Anksiyete Bozukluğu
Çağımızın En Sık Görülen 7 Psikolojik Hastalığı arasında yer alan Anksiyete bozukluğu halk arasında kaygı bozukluğu olarak ta bilinmektedir. İnsanlar korktuklarında, heyecanlandıklarında vücutları daha fazla adrenalin salgılamaya başlar. Vücut adrenalin salgılamaya başladığında ise genellikle tetik durumuna geçeriz ve çabuk hareket etmeye başlarız. Normal zamanda ortaya çıkan korku durumu vücudumuzun koruma altına alınmasına yardımcı olur. Ancak bağımsız bir şekilde ortaya çıkan ve gereğinden fazla tepki vermemize ya da belirtiler göstermemize neden olan korku, Anksiyete bozukluğu olarak adlandırılır.
Genellikle kadınlarda daha sık rastlanan kaygı bozukluğunun kadınlarda görülme oranı yaklaşık olarak %22,6 iken erkeklerde görülme sıklığı %9,7’dir. Anksiyete bozukluğu belirtileri arasında kalp çarpıntısı, baş dönmesi, boğulma, umutsuzluk hissi gibi birçok farklı durum yer almaktadır. Bu hastalığın tedavisinde bireyin bu durumlarla nasıl başa çıkacağa öğretilerek hastalığın tedavisi gerçekleştirilir. Anksiyete Bozukluğu hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere vermiş olduğumuz linkten ulaşabilirsiniz.
2. Bipolar Bozukluk
Bipolar bozukluk rahatsızlığıyla karşı karşıya olan bireyler genellikle depresif ve manik dönemler arasında gidip gelirler. Depresif dönemlerde kendilerini bitkin, umutsuz ve hiçbir şey yapmak istemeyen bir ruh haline kapılırlar. Manik dönemde ise ruh hali çok heyecanlı, coşkulu ve her şeyi yapmak isteyen bir duruma dönüşür.
Manik depresif bozukluk olarak ta adlandırılan Bipolar bozukluk, insanların ruh halinde aşırı derecede değişiklik gösteren, alçalma ve yükselme dönemlerinden meydana gelir. Bazı insanlar depresif döneme daha yatkın bazıları da manik döneme daha yatkın olabilirler. Ancak her iki döneme yatkın olan bireylerin sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Genellikle 15 – 35 yaşlarındaki bireylerde görülen bu rahatsızlık her yüz kişinden ikisinde görülmektedir. Bu rahatsızlığın kadınlarda görülme sıklığı %3,1 iken erkeklerde görülme sıklığı %2,8’dir.
Bipolar bozukluk genellikle çeşitli psikoterapi yöntemleriyle ve ilaç tedavileriyle tedavi edilmektedir. Tedavinin olumlu sonuçlanması için erken teşhis oldukça önemlidir. Bipolar bozukluk hakkındaki ayrıntılı bilgilere vermiş olduğumuz linkten ulaşarak, sizlerde belirtiler olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
3. Çağımızın En Sık Görülen 7 Psikolojik Hastalığı Arasında Yer Alan Depresyon
Çağımızın En Sık Görülen 7 Psikolojik Hastalığı arsında yer alan Depresyon, insanların çoğu zaman kendini mutsuz, kederli ve isteksiz hissetmesine yol açan bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyonun birçok farklı belirtisi vardır, ancak en belirgin özelliği, bireyin hiçbir şeye ilgilisinin ya da heyecanının olmamasıdır. Bu rahatsızlığın kendiliğin geçmesini beklemek en büyük yapılan hatalardan biridir. Bu hastalıklar başa edebilmek ve hastalıktan tamamen kurtulmak için bir psikologa başvurmanız gerekmektedir.
Genellikle erkeklere göre kadınlarda daha çok rastlanmaktadır. Kadınlarda bu hastalığın görülme sıklığı %11,4 iken erkeklerde bu oran %5’tir. Bu rahatsızlık hakkındaki tüm ayrıntılara Depresyon makalemizden ulaşabilirsiniz.
4. Tükenmişlik Sendromu
Günümüzde en sık rastlanan psikolojik sorunlardan bir tanesi olan Tükenmişlik sendromu, genellikle insanların günlük yaşantılarındaki stres sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Stres, depresyon, uykusuzluk gibi çeşitli durumlarda insanların tükenmişlik hissine kapılmasına yol açabilir. İnsanların bu rahatsızlıktan kurtulması için kesinlikle bir psikologa başvurması gerekir.
Tükenmişlik sendromu insanların fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak yorgunluğa neden olan stresten kaynaklanmaktadır. Kadınların bu hastalığa yakalanma oranı %5,2 iken erkeklerde tükenmişlik sendromunun görülme sıklığı %3,3’tür. Tükenmişlik sendromu hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere Doktorya adresinden ulaşabilirsiniz.
5. Borderline Kişilik Bozukluğu
Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin göstermiş oldukları belirtiler arasında yalnız kalma korkusu, yanlış ve sağlam olmayan ilişkiler, kendi vücutlarına yabancılaşma ve depresyon gibi durumlar yer almaktadır. Bu hastalıklarla karşı karşıya kalan insanlar genellikle kendilerine zarar verirler. Bu nedenle Borderline kişilik bozukluğu hastalığıyla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız tedavi için psikologlara başvurmanızı öneririz.
6. Obsesif Kompulsif Bozukluk
İnsanlar bazı durumlar ve olaylar karşısında evham, endişe ve takıntılara gösterebilirler. Günlük yaşamın getirmiş olduğu bu durumlarla başa çıkmak oldukça kolaydır. Ancak bazı durumlarda insanlar evham, endişe ve takıntılarıyla başa çıkamayabilirler. Bu duruma tıp dilinde Obsesif Kompulsif Bozukluk adı verilmiştir. Genellikle 20 ila 30 yaşın arasındaki bireylerde ortaya çıkan bu rahatsızlık çocukluk dönemlerinde ve yaşlılık dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Bu hastalık yaklaşık olarak her yüz kişiden üçünde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda görülme sıklığı %4,2 iken, erkeklerde görülme sıklığı %3,5’tir. Bu hastalık hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere Obsesif Kompulsif Bozukluk makalemizden ulaşabilirsiniz.
7. Anoreksiya Nervoza
Yeme bozukluğu olarak bilinen Anoreksiya Nervoza psikolojik bir sorundur ve Çağımızın En Sık Görülen 7 Psikolojik Hastalığı arasında yer almaktır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanmaktadır. Kadınlarda bu rahatsızlığın görülme sıklığı yaklaşık olarak %1 iken erkeklerde bu oran %0,2’dir. Yemek bozukluğu hastalığı tedavisi tedavi edilmediğinde insanların ciddi problemlerle karşı karşıya kalmasına ve canlarından olmasına neden olabilir. Bu rahatsızlık hakkındaki tüm bilgilere Anoreksiya Nervoza Nedir? Makalemizden ulaşabilirsiniz.