Çene eklemi, alt çene kemiğiyle şakak kemiği arasında yer alan eklemdir. Bu iki kemik arasında aşınmayı engellemek ve eklem hareketliliğini sağlayabilmek için kıkırdak bir doku yer almaktadır. Bu bölgede ortaya çıkan rahatsızlıklara Çene eklemi hastalıkları denmektedir. Bu hastalıklar zamanda fark edilmez ve tedavisi için yardı alınmazsa çene kilitlenmesi gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu hastalıkların biran önce teşhisinin yapılarak tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Günlük yaşantımız içerisinde ısırma, çiğneme, konuşma ve esneme gibi birçok farklı çene ve ağız hareketleri yapmaktayız. Bu hareketleri çene eklemleri sayesinde gerçekleştirmekteyiz. Ancak bu eklemlerde ortaya çıkabilecek sorunlar insanların yaşam kalitesini düşürerek ciddi problemlere neden olabilir. Bu problemler arasında çene kemiğinden ses gelmesi, çiğneme problemleri, ağız hareketlerinde zorlanma, kulak çınlaması gibi birçok farklı rahatsızlık yer almaktadır. Bu tür rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldığınızda Çene Eklemi Hastalıkları ile karşı karşıya olabilirsiniz. Diş hekimlerine başvurarak bu hastalığınızın teşhisi ve tedavisi için yardım alabilirsiniz.
Çene Eklemi Hastalıklarının Nedenleri
Çene eklemi hastalıklarına birçok farklı etken yol açabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır.
- Diş sıkma ve gıcırdatması olarak da bilinen Bruksizm
- Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan stres
- Yemek yerken ya da bir şeyler atıştırırken sürekli olarak ağzımızın tek tarafını kullanmak
- Alt ve üst çenenin birbirleriyle olan ilişkisini etkileyen hatalı protetik müdahaleler.
- Herhangi bir nedenden dolayı kaybettiğimiz dişlerin çene kemiğinde oluşturduğu boşluklar
- Çene bölgesinde yaşanan travmalar, kazalar ya da yaralanmalar
- Yüze darbe almanıza neden olacak sporlarda alınan darbeler
- Baş ya da boyunda ortaya çıkan tümör veya sistematik problemler
- Çok uzun ve travmatik dental sorunlar
- Çene duruşundaki bozukluklar
- Nörolojik ve psikolojik sorunlar
- Doğumla birlikte ortaya çıkan çeşitli problemler
- Sakız çiğneme, kalem ısırma, parmak emme ve tırnak yeme gibi çeşitli alışkanlıklar
Çene Eklemi Hastalıklarının Belirtileri
Çene eklemi hastalıkları genellikle hafif semptomlarla kendini belli eder ve ilerleyen süreçlerde ciddi sorunlara neden olur. Bu hastalıklar kendilerini şu semptomlarla belli ederler.
- Baş, boyun ve omuz ağrıları
- Çeneden ses gelme
- Çene çıkması
- Çene kayması
- Kulak ve yanaklarda ağrı
- Kulak çınlaması
- Baş dönmesi
- Isırma, çiğneme ya da yutma da zorluklar
- Alt ve üst dişlerin tam olarak kapanmaması
- Dişlerdeki hassasiyet ve aşınmalar
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtiler çene eklemi hastalıklarının habercisi olabilir. Bu nedenle bu belirtilerle karşı karşıyaysanız ve uzun süredir belirtileri gözlemekteyseniz uzman diş hekimlerine ya da çene cerrahlarına başvurarak yardım almalısınız.
Çene Eklemi Hatalıklarının Tanısı Nasıl Konulur?
Çene eklemi şikâyetleriniz için diş hekimlerine ya da çene cerrahlarına başvurduğunuzda teşhis için ilk olarak dişlerin, kapanış sistemlerinin, çiğneme fonksiyonlarının ve çene eklemlerinin detaylı şekilde muayenesi yapılır. Duruma göre uzman hekimler sizlerden MR testi, röntgen gibi çeşitli testler isteyebilir. Genel muayene ve testler sonucunda elde edilen bilgilere göre hastalıkların teşhisi gerçekleştirilir.
Çene Eklemi Hastalıkları Tedavisi Nasıl Olur?
Çene eklemi hastalıkları tedavisi hastalıkların nedenleri ve şiddetlerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak bu tedavilerin tümündeki genel amaç, hastanın ağrısı, sızı gibi çeşitli rahatsızlıklarını gidermek ve bireye çene fonksiyonlarını yeniden kazandırmaktır.
Uzman hekimlere çene eklemi rahatsızlıkları için başvurduğunuzda, uzmanlar ilk olarak hastalığın neyden kaynaklandığını araştırır. Genellikle bu hastalıkların nedenleri geçicidir ve ciddi problemlere yol açmaz. Bu nedenler hastalığa yol açan nedenin tedavi edilmesi sonuncuda hasta bireyin şikayetleri ortadan kalkacaktır ve birey çene fonksiyonlarını tekrar kazanacaktır.
Çene Eklemi Hastalıklarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Çene eklemi hastalıklarını önlemek için ilk olarak ağız ve diş sağlığımıza gereken önemi vermemiz gerekir. Ağız ve diş sağlığı içinde dişlerimizin bakımına ve hijyenine dikkat etmeliyiz. Ayrıca diş hekimlerine rutin kontrollere giderek çene, ağız ve dişlerimizde ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bruksizm rahatsızlığınız varsa gece plağı kullanabilir ve diş hekimlerinden Bruksizm tedavisi için yardım alabilirsiniz. Ayrıca stresten uzak durarak hem çene, ağız ve diş sağlığınızı hem de genel sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.
Dudak ısırma, tırnak yeme, kalem ısırma gibi çene, ağız ve dişlerinize zarar verecek parafonksiyonel alışkanlıklarınız varsa sağlığınız açısından alışkanlıklarınızı bırakmalısınız. Tek başınıza bu alışkanlıklardan kurtulamıyorsanız psikologlara ya da psikoterapistlere başvurabilirsiniz.