Diş ağrısı genellikle dişte meydana gelen çeşitli durumlar sonucunda ortaya çıkar. Dişin içinde, çenede, yüzün çeşitli bölgelerinde hissedilen ve oldukça şiddetli bir hale gelen ağrılardır. Bu ağrılar evde çeşitli yöntemlerle giderilebilecek dişteki küçük deformasyonlar sonucunda ortaya çıkan ağrılar olabilir. Ancak bazı durumlarda da bu ağrılar kendi başına iyileşmezler ve uzman diş hekimleri tarafından çeşitli yöntemlerle tedavi edilirler.
Diş Ağrısı Neden Olur? Diş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
Diş çürükleri, diş ağrılarının en belirgin sebepleridir. Ancak dişin ağrımasına neden olan birçok farklı etken yer almaktadır. Diş ağrısı oluşumuna neden olan faktörler şunlardır.
- Diş ya da diş kökünde herhangi bir nedenden oluşan kırıklar
- Çeşitli nedenlerden dolayı dişlerde oluşan apseler
- Dişin sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyeti
- Sinüzit hastalığı
- Herhangi bir nedenden dolayı ortaya çıkan diş çatlakları
- Bruksizm
- Yanlış hizalanmış dişlerin dengesiz basınç uygulaması
- Diş kökünde ya da diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar
- Dişteki dolguların çeşitli nedenlerden dolayı hasar görmesi
- 20 yaş dişleri
- Çene eklemlerinde ortaya çıkan ağrılar
- Dişlerde çeşitli nedenlerden dolayı yıpranma oluşması
Diş Ağrısı Tedavisi
Diş ağrısı tedavisi için ilk olarak uzman diş hekimleri, ağrıya neyin sebep olduğunu bulmak için röntgen çektirir. Daha sonra röntgen ve çeşitli testler sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, ağrının iyileştirilmesi için çeşitli yöntemlere başvurulur.
Diş hekimlerine gitmek için sıra aldıktan sonra dişteki ağrıları hafifletmek için ya da iyileştirmek için evde çeşitli yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Diş Ağrısı İçin Evde Uygulanacak Yöntemler
Çeşitli nedenlerden dolayı dişlerde oluşan ağrıları, evlerinizde çeşitli yöntemler uygulayarak hafifletebilirsiniz.
- Tuzlu-Su karışımıyla gargara yaparak dişlerinizin arasına biriken bakterileri ve iltihapları azaltabilirsiniz. İltihaplanmanın ve bakterilerin azalması diş ağrınızı hafifletecektir.
- Dişinizdeki ağrının nedeni, dişler arasındaki boşluklara kaçan yemek parçacıkları ya da plaklarsa diş ipleriyle bunları temizleyebilirsiniz.
- Dişte bir travmaya sonucunda ağrı oluştuysa, buz kompresi uygulayabilirsiniz.
Yukarıdaki maddeleri dişinizdeki ağrıyı hafifletmek ve rahat edebilmek için uygulayabilirsiniz. Ancak bu yöntemleri uygulasanız da ağrı tamamen geçmeyeceği için biran önce diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Herhangi bir nedenden dolayı oluşan diş ağrısı bitkisel yöntemlerle de hafifletilebilir. Bu bitkisel yöntemler şunlardır.
- Karanfil Yağı, ağrıları uyuşturma özelliğine ve iltihapları azaltma özelliğine sahip bir antiseptiktir. Ağrının olduğu bölgeye bir pamuk yardımıyla sürülebilir. Ya da suyla karıştırılarak gargara yapılabilir.
- Vanilya Özünün içerisinde yer alan ekstrat geçici olarak ağrıyı azaltabilir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde de o bölgeyi iyileştirebilir. Gün içinde birkaç kez pamuk yardımıyla vanilya özünü sürebilirsiniz.
- Nane çayı, sakinleştirici özelliği sayesinde ağrınızı dindirebilir. Nane yapraklarını kaynatıp soğuttuktan sonra ağrıyan bölgeye sürerek ağrınızı dindirebilirsiniz.
- Sarımsağı ezerek ağrıyan bölgeye koyabilirsiniz. Sarımsağın antimikrobiyal özelliği sayesinde ağrınız hafifleyebilir.
Bu yöntemler geçerli süreler boyunca ağrınızı dindirebilir. Herkes içinde geçerli olmayabilir. Bu yöntemler bazen ağrınızın hafiflemesi için hiçbir etki yapmayabilirler.
Diş Ağrısı İçin İlaç
Dişinizdeki ağrıları geçici olarak iyileştirmek için eczanelerde reçetesiz olarak satılan ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ancak bu ağrı kesicileri alırken talimatlarını incelemelisiniz.
Diş Ağrısı İçin Dua
Diş ağrısının geçmesine yardımcı olmak için İslam âlimlerinin çeşitli dualar önermişlerdir. Bu dualardan bir tanesi “Elif lam mim sad. Kaf ha ya ayın sad Ha mim ayın sin kaaf La ilahe illa hüve rabbül arşil aziymi. Üskün eyyühel vecu billezi in yeşe yüskinirriyha feyazlelene revakide ala zahirihi ve lehü ma sekene filleyli vennehari ve hüvessemiyul aliymü” duasıdır. Bu duayı sağ elinizin işaret parmağınızı ağrıyan dişininiz üzerine koyarak okuyabilirsiniz.
Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?
Dişte oluşabilecek ağrıları önlemek için diş ve diş etlerinin sağlığına, bakımına gereken önemin verilmesi gerekmektedir. Bunun içinde aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
- Düzenli olarak diş hekimlerine rutin kontrollere gitmelisiniz.
- Florür içeren diş macunlarıyla dişlerinizi günde 2 sefer fırçalamalısınız.
- Diş fırçaları ve diş macunlarının kullanım sürelerine dikkat etmelisiniz.
- Dişler arasında kalan parçacıkları temizlemek ve plak oluşumunu önlemek amacıyla diş ipi kullanmalısınız.
- Şekerli ve asitli gıdaları çok fazla tüketmekten kaçınmalısınız.
- Sigara gibi tütün ürünlerine ve alkol tüketimi azaltmalısınız. Hatta bırakmalısınız. Bu sayede genel sağlığınızı korumak için bir adım atmış olursunuz.