Diş Apsesi Nedir? Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Apseler vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabileceği gibi dişlerde ya da diş etlerinde de çıkabilir. Apseler insanların günlük yaşantıları etkileyecek ağrılara ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle de biran önce tedavi edilmesi gerekir. Yazımızda Diş apsesi nedir? Diş Apsesine Ne İyi Gelir? Diş Apsesi Nasıl Geçer? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 24 Mayıs 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Diş apsesi, dişte ya da diş etlerinde biriken bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkan ağız ve diş hastalıklarından bir tanesidir. Apselerin oluşmasına yol açabilecek olan birçok farklı etken yer almaktadır. Ama bunlardan en önemlisi ağız ve diş hijyenine gereken önemin verilmemesidir.

    Şekerli ve asitli gıdaları çok fazla tükettiğinize, ağız ve diş bakımınıza gereken önemi vermediğiniz, çatlak ya da kırık dişten ilerleyen iltihaplanmaların diş minesine zarar vermesiyle Diş Apsesi ortaya çıkabilir. Ayrıca çeşitli diş eti hastalıkları, kronik rahatsızlıklar, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi çeşitli rahatsızlıklarda bu hastalığa yol açabilir.

    Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

    Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan Diş apsesi rahatsızlığı kendisini çeşitli belirtiler ile belli eder. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

    Yukarıdaki belirtilerden birkaçı sizde de varsa ve belirli bir süredir bu belirtileri gözlemliyorsanız, apse sorununuz olabilir. Biran önce diş hekimlerine görünerek ya da çeşitli tedavi yöntemleriyle bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

    Diş Apsesi Oluşumunu Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

    Dişlerinizin bakımını düzenli olarak yaptığınızda, sağlıklı gıdaları tükettiğiniz genel olarak ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Apse oluşumunu önlemek için ayrıca aşağıdaki maddeleri yerine getirebilirsiniz.

    Diş Apsesi Nasıl Geçer?

    Diş hekimleri diş apsesi tedavisi için ilk olarak röntgen ve çeşitli testlerle apseyi teşhis ederler. Bu testler sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda apsenin durumu hakkında bilgi edinilerek tedavi süreci planlanır. Tedavi sürecinde ilk olarak apsenin boşaltılması ve enfeksiyon kapan bölgenin temizlenmesi gerçekleştirilir. Daha sonra kanal tedavisi, dişin çekilmesi ya da antibiyotik tedavisiyle dişler sağlığına kavuşturulur.

    Kök Kanal Tedavisi

    Apsesinin durumuna göre diş kök kanal tedavisiyle kurtarılabiliyorsa, kurtarılmaya çalışılır. Dişin temizlenebilmesi için bir delik açılır ve temizlik işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra çeşitli yöntemlerle bu boşluk doldurularak diş sağlığına kavuşturulur.

    Dişin Çekilmesi

    Apselerin tedavisine geç kalındığında hiçbir şekilde tedavi edilemez duruma gelebilir. Bu zamanda apsenin neden olduğu ağrıları ve diğer rahatsızlıkları tedavi edebilmek için dişin çekilmesi gerekir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü çektirdiğiniz dişin yerini İmplant tedavisi ile doldurarak dişlerinizi sağlıklı hale getirebilirsiniz.

    Diş Apsesi Antibiyotik Tedavisi

    Apsenin neden olduğu enfeksiyonlar sadece bir bölgede sınırlı kalmadıysa ve komşu dişlere yayılmaya başladıysa diş apsesi için antibiyotik tedavisine başvurulabilir.

    Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

    Diş apsesi, ağrılara ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Diş hekimlerine giderek bu rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz. Ancak diş hekimlerine gidene kadar oluşan ağrıları ve çeşitli rahatsızlıkların oluşturduğu ağrıları hafifletmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu yöntemlerden hangisi sizin için uygunsa, uzman diş hekimlerinin de tavsiyesini alarak uygulayabilirsiniz.

    Karanfil Yağı

    Karanfil yağının antibakteriyel ve anestezik özellikleri vardır. Apsenin olduğu bölgeye karanfil yağını sürdüğünüzde, o bölgenin uyuşmasına yol açar ve ağrınızın geçici bir süreyle geçmesine yardımcı olur. Ancak karanfil yağını çok miktarda kullanmak diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle çok fazla kullanmamaya dikkat ediniz.

    Tuz – Su Karışımı

    Ilık bir suyun içine katacağınız bir miktar tuz ile oluşan iltihapları temizleyebilirsiniz. Bu sayede ağrınızın hafiflemesine yardımcı olursunuz. Ancak bu durum, oluşan tüm enfeksiyonu temizlemez. Bu nedenle en yakın vakitte uzman diş hekime muayene olmanız gerekmektedir.

    Nane Çayı Poşeti

    Nane çayının poşetini apsenin olduğu bölgeye, soğuttuktan sonra koyarsanız, bir serinlik oluşturacağı için ağrınızın hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak bu yöntemin olumlu bir sonuç vereceğine dair kesin bilgiler yoktur.

    Halk arasında, diş ağrısı, diş eti şişmesi, diş sızlaması gibi çeşitli diş rahatsızlıklarında alkol kullanımının ya da o bölgeye alkol sürülmesinin rahatsızlığın iyileşmesine yardımcı olacağı gibi bir rivayet dönmektedir. Ancak bu kesinlikle doğru değildir. Çünkü alkol, dişte oluşan enfeksiyonları temizlemez, sadece o bölgeyi sınırlı bir süre uyuşturabilir. İnsanlarda dişlerinin iyileştiğini düşünebilirler, ama bu tamamen uyuşukluktan kaynaklanır. Uyuşukluk geçtikten sonra ağrı tekrar ortaya çıkacaktır.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?