Diş eti ameliyatı, ağız ve dişlerin bakımının yanlış ya da yetersiz yapılması durumunda, kalıtımsal sebepler ve diş görünümlerinde meydana gelen çeşitli diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde uygulanılan bir yöntemdir. Diş etlerinde oluşan çeşitli rahatsızlıkların boyutuna ve çeşidine göre birçok farklı tedavi yöntemi yer almaktadır. Diş eti ameliyatları da bu tedaviler arsında yer alır. Bu tedaviler ile aşağıdaki durumlar gerçekleştirilir.

  • Diş etlerinin altlarına uzanan diş taşları ve bakterilerin temizliği gerçekleştirilir.
  • Hastanın ağız ve diş bakımını yardımcı olunur.
  • Dişleri destekleyen çene kemiğinin dokuları güçlendirilir ve şekillendirilebilir.
  • İleride ortaya çıkabilecek olan diş eti rahatsızlıkları önlenebilir.
  • Diş eti problemleri nedeniyle ortaya çıkabilecek diş kayıpları önlenebilir.

Diş Eti Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Diş Eti Ameliyatı

Diş eti ameliyatı genellikle, diş etlerinde ve diş dokularında ciddi derece bozulmalar olan ya da ciddi ağız ve diş rahatsızlıklarıyla karşı karşıya olan bireylere tavsiye edilir. Bazı hasta bireylerin ağız ve diş rahatsızlıkları cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan iyileştirilebilir. Ancak bazı durumlarda kesinlikle cerrahi müdahaleye gerekebilir.

Diş eti hastalıkları genellikle erken teşhis ile basit tedavi yöntemleriyle kısa sürede iyileştirilebilir. Ancak diş eti rahatsızlıkları ağız kokusu, diş etlerinde kanamalar gibi birçok farklı soruna yol açıyorsa ve tedavi için diş hekimlerine başvurulmazsa hastalıklar ilerleyerek ciddi seviyelere ulaşır. Bu durumlarda da diş eti ameliyatına ihtiyaç duyulur. Çünkü diş eti dokuları ciddi zarar görmeye başlamış ve çeklime oranı daha da artmıştır.

Diş Eti Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş hekimlerine muayene olduktan sonra diş hekimleri cerrahi müdahale gerektiğini ifade ederse, hastanın cerrahi müdahale öncesinde bazı durumları yerine getirmesi gerekir. Cerrahi müdahale öncesinde yapılması gerekenler hakkında diş hekiminiz sizlere ayrıntılı bilgiler verecektir.

Diş hekimleri sizlerden ağrı kesici, aspirin, kan inceltici gibi ilaçlar kullanıyorsanız bu ilaçları bırakmanızı tavsiye edebilir. Ameliyattan önceki 24 saat içinde hiçbir şekilde tütün ve alkol ürünlerini tüketmemelisiniz. Ayrıca diş etlerinde enfeksiyon varsa sizler ameliyat öncesinde kullanmanız için çeşitli antibiyotikler önerebilir.

Diş Eti Ameliyatı Kapsamında Hangi Tedavi Yöntemlerine Başvurulur?

Diş eti ameliyatları

Diş eti ameliyatı için başvurulacak birçok farklı tedavi yöntemi vardır. Diş hekimleri hastanın rahatsızlığının boyutuna ve şiddetine göre hangi tedavi seçeneğini uygulayacağına karar verir. Ancak genellikle cerrahi müdahale olarak aşağıdaki tedavi yöntemlerine başvurulur.

Flep Ameliyatı

Flep ameliyatı, diş eti çekilmesi ameliyatı olarak da bilinmektedir. Bu cerrahi müdahalede diş etlerinde küçük kesikler oluşturulur ve derinliklerin temizliği gerçekleştirilir. Diş etlerinin altına yerleşen plaklar ve bakteriler temizlenerek diş etleri geri dikilir ve cerrahi süreç tamamlanır.

Kemik Greftleme

Ağız ve diş rahatsızlıkları bazı durumlarda diş kökünü çevreleyen kemiklere kadar uzanabilir. Bu nedenle ilk olarak diş köküne kadar uzanan enfeksiyonlar, plaklar ya da bakterilerin temizliği gerçekleştirilir. Daha sonra bu bölgede kemiklerde oluşan aşınmaları giderebilmek için kemik greftleme ya da kemik aşılama yöntemleri uygulanır. Bu sayede diş kayıplarının önüne geçilebilir.

Yumuşak Doku Greftleme

Diş etli çekilmesi problemlerinde diş hekimleri, ağız çatısından alacağı küçük bir parça ile diş etlerinde yaşanan doku kayıplarını gidermeye çalışır. Diş eti çekilmesi olan bölgelere alınan dok yerleştirilir. Bu dokular dönor doku olarak kullanılır ve bölgedeki diş etlerinin gelişmesini yardımcı olunur.

 Protein Desteği

Hastalıklı diş köklerine özel proteinler içeren jellerin uygulanması işlemine Protein Desteği denir. Kemik ve diş etlerindeki dokuların sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için bu işleme başvurulur.

Diş Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Eti Ameliyatı Sonrası

Diş eti ameliyatı genellikle büyük bir cerrahi operasyon olarak nitelendirilmez. Tedavi amaçlı bir operasyonlarla gerçekleştirilir. Bu nedenle de cerrahi müdahale sonrasında bir hassasiyet oluşabilir. Cerrahi müdahale sonrasında sıcak ve soğuk yiyecek ya da içecek tüketimine dikkat edilmelidir. Ağız ve diş bakımınızı düzenli ve doğru şekilde gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca tütün ve alkol tüketiyorsanız cerrahi operasyon sonrası belli bir süre bu alışkanlıklarınızı bırakmalısınız. Diş hekimlerinizin sizlere kontrol için verdiği muayene tarihlerini aksatmayınız ve diş hekimlerinizin görüş ve tavsiyelerini dikkate alınız.

Cerrahi müdahale sonrasında ağız, diş ve yüzünüzün çeşitli bölgelerinde şişmeler ya da ağrılar meydana gelebilir. Şişlikleri giderebilmek için buz uygulayabilirsiniz. 5 dakika aralıklarla şişkinliğin inmesi için bölgeye buz koyabilirsiniz. Müdahale sonrasında ağrılar oluşabilir. Ancak diş hekimleri bu ağrılar nedeniyle sizlere ağrı kesiciler önerecektir. Bu ilaçları içerek bu süreci daha iyi şekilde atlatabilirsiniz. Ağrı ve şişlikler giderek daha kötü duruma gidiyor ve sizlere dayanılamayacak şekilde zorluklar çıkarıyorsa diş hekimlerinize ziyaret etmelisiniz.

Diş Eti Ameliyatı Fiyatı

Diş Eti Ameliyatı Fiyatı

Diş eti ameliyatlarından hangisine başvurulacağı bireyin ağız ve dişlerinizdeki problemlerin boyutlarına ve şiddetine göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle de diş eti ameliyatı fiyatı da değişiklik gösterecektir. Bu nedenle kesin rakamlara ulaşabilmek için diş hekimlerine başvurmanız gerekir.

Would you like to share your thoughts?