Diş taşı, sert bakteriler ve minerallerin birikmesiyle ortaya çıkan bir diş hastalığıdır. Genellikle ağız ve diş hijyenine gereken önemin verilmemesi sonucunda ortaya çıksa da birçok farklı etkenden dolayı da ortaya çıkabilir. Dişlerin doğal renginin bozulmasına, estetik görüntünün olumsuz etkilenmesine yol açan tartar, insanların yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle dişlerinizde taş oluşmaması için ağız ve diş hijyeninize gerek önemi vermelisiniz.

İnsanların ağız ve diş bakımını düzenli ya da doğru şekilde gerçekleştirmediğinde, yemek parçacıkları ya da bakteriler diş ve diş etleri üzerinde birikerek plak oluşumuna neden olur. Bu plakta zaman içinde diş taşına dönüşür. Dişlerinizin ön ya da arka yüzeylerinde sert ve inişli çıkışlı bir yapı oluşmasına neden olurlar. Bu diş taşlarının temizlenmesi için ya uzman diş hekimlerine başvurarak diş taşı temizliği için yardım almalısınız. Ya da evde kendi uygulayacağınız bazı yöntemlerle oluşan bu taşları temizleyeceksiniz. Aksi taktirde ilerleyen süreçlerde çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarına yol açabilir.

Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı

Dişlerde biriken yemek parçacıkları, tükürük ve bakteriler dişler yüzeyinde plak oluşumuna yol açar. Bu plaklar temizlenmediğinde ise diş taşlarının oluşmasına neden olur. Ayrıca diş taşı nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Ağız içerisinde yer alan ölü bakteriler zamanla mineral haline dönebilir. Bu minerallerin içinde yer alan proteinler
  • Tükürük içersinde yer alan asit ve diğer maddeler
  • Şeker tüketimi
  • Karbonat tüketimi
  • Ağız ve diş bakımını ya da hijyenine gereken özenin gösterilmemesi veya ağız ve diş bakımının hiç yapılmaması
  • Kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat ve magnezyum gibi maddeler

Diş Taşı Belirtileri Nelerdir?

Diş taşları genellikle insanların doğal diş rengine çok yakın bir renkten oluşur. Bu nedenle de insanların tartar oluşumunu gözlemlemesi zor olabilir. Ancak dişlerin yüzeyinde ortaya çıkan sarı ya da beyaz lekeler, diş yüzeyinin inişli çıkışlı bir yapıya sahip olması gibi belirtiler diş taşının olduğu anlamına gelebilir.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Diş taşı oluşumunu önlemek oldukça basittir. Aşağıda bahsedilen maddeleri uyguladığınız takdirde dişlerinizde taş oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

  • Ağız ve diş hijyeninizi doğru şekilde düzenli olarak yapmalısınız
  • Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve gargaralarda ağız hijyeninizi tamamlamalısınız
  • Aşırı şeker, karbonhidrat ve şeker içeren gıdaların tüketimini sınırlandırınız ya da uzak durmaya çalışınız
  • Dişlerinizi fırçalarken dişlerinizin yön yüzünü fırçalayıp bırakmayın, dişlerin arka kısımlarını ve 20 yaş dişlerine kadar her yerine fırçalayın
  • Dişlerinizi fırçalarken dilinizi fırçalamayı unutmayın
  • Alkol, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakınız
  • Gazlı besinlerin tüketimini azaltınız

Yukarıdaki adımlara dikkat ettiğiniz taktirde dişlerinizde taş oluşumu neredeyse imkansızdır. Ancak çeşitli rahatsızlıklar tartar oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle uzman diş hekimlerine rutin olarak düzenli muayene olursanız hem tartar oluşumunu hem de genel olarak ağız ve diş rahatsızlıklarını önleyebilirsiniz.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

diş taşı temizliği

Diş taşı temizliği genellikle iki farklı yöntemle gerçekleştirilir. Temizlik için ya uzman diş hekimlerine başvurursunuz ya da evde çeşitli yöntemlerde taşları kendiniz temizlemeye çalışırsınız. Diş hekimlerine başvurarak gerçekleştireceğiniz diş tartarı temizliği kesin ve net sonuçlar verecektir. Ancak evde kendiniz bu temizliği gerçekleştirdiğiniz uygulayacağınız yöntemlerin kesin sonuçlar verip vermeyeceğinin bir garantisi yoktur.

Diş taşlarının temizliği için uzman diş hekimleri ilk olarak dişlerde oluşan taşları kazır. Genellikle uzman hekimler ultrasonlu makineler yardımıyla temizlik işlemini gerçekleştirir. Diş taşlarının temizliği gerçekleştirildikten sonra dişlerin parlatılması gerçekleştirilerek dişin yüzeyi pürüzsüz bir şekle getirilir. Tüm süreç tamamlandıktan sonra dişler estetik açıdan oldukça güzel bir görüneme kavuşur.

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Dişlerde oluşan plaklar tartar haline dönüştükten sonra dişlerinizi fırçalasanız bile gideremezsiniz. Dişlerinde oluşan taşları temizlemek isteyen bireyler evde kendi başlarına uygulayacakları dişçi aleti setleriyle ya da çeşitli doğal yöntemlerle bu işlemleri gerçekleştirmek isterler. Bu dişçi seti ya da çilek, sirke ve susam gibi çeşitli doğal yöntemlere ulaşmak ve uygulamak kolay olsa da bu yöntemler kesin sonuçlar vermeyebilir.

Diş Taşı Temizliği Fiyatı Ne Kadar?

Diş taşı temizliği fiyatı hakkında sizlere kesin bilgiler veremeyiz. Bunun nedeni fiyatın belirlenmesinde birçok farklı faktörün göz önünde tutulmasıdır. Fiyat belirlenirken temizlik esnasında nelere başvurulacağı, dişlerde başka sorunların olup olmadığı, diş hekiminin genel tecrübesi ve bilgisi, diş polikliniğinin yeri ve bilinirliliği gibi birçok faktör göz önüne alınır. Bu nedenle diş tartarı temizliği fiyatı hakkında bilgi almak istiyorsanız hizmet alacağını uzman diş hekimiyle ya da klinikle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Would you like to share your thoughts?