Fissür örtücü, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde meydana gelen girinti, aşınma ve olukların akışkan bir dolgu malzemesiyle doldurulduğu ya da örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir. Fissür, bir bakıma diş aşısı olarak kabul edilebilir. Bu şekilde dişlerde çürük oluşumu başlamadan önlenebilir. Bu tedavi diş çürükleri oluşumunu engellemek için en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Kolay ve ağrısız bir şekilde uygulanmaktadır.
Fissür örtücü, 6 yaşından itibaren uygulanmaya başlayan ve her yaştaki bireyin yaptırabileceği tedavi yöntemidir. Bu tedaviyi 6 yaşından başlayarak 20 yaşına kadar düzenli şekilde yaptıran bireylerin diş çürükleriyle karşılaşma olasılığı oldukça düşüktür. Çünkü bu uygulama dişler arasında kalan, çürümeye neden olabilecek gıdaların ve bakterilerin yerleşeceği bölgelerin doldurulmasına yardımcı olur. Bu şekilde çürük oluşması engellenir ya da en aza indirilir.
Diş aşısı tedavisiyle sadece azı dişlerde oluşan girinti ve olukların doldurulacağını unutmayınız. Azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinde meydana gelen girintiler ve oluklar, içlerinde yemek parçacıklarının kalması ve bakterilerin yerleşmesiyle çok çabuk çürüyebilirler. Bu nedenle azı dişlerdeki problemlerinin üzerinin örtülmesi çürük oluşumunu önleyebilir.
Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
Fissür örtücü uygulaması sırasında çiğneme bölgesindeki oluk ve çatlaklar diş yüzeyine hiçbir şekilde zarar vermeden akışkan bir materyal ile ince bir katman şeklinde doldurulur. Bu işlem tek bir diş için genellikle 3 dakika kadar sürmektedir. Bir dişe 1 kere olmak koşuluyla periyodik aralıklarla düzenli olarak uygulanabilir. Bu tedavi ağrısız ve acısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle her yaştan bireye bu tedavi kolaylıkla uygulanabilir. Bu tedavi nem kontrollü bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekir. tedavinin takibi esastır ve gerekli görüldüğü taktirde tekrar tekrar örtücü madde uygulanabilir.
Diş aşısı tedavisi sonunda insanlar günlük yaşantısını devam edebilir, herhangi bir yeme ya da içme gibi durumlarda kısıtlama yoktur. İlerleyen süreçlerde ısırma, çiğneme gibi çeşitli hareketler sonucunda aşınmalar meydana geldiğinde diş hekimlerinize tekrar başvurarak bu tedavi için yardım alabilirler. Tedavi uygulanan dişler normal dişlerden fark edilemez ve normal dişlerin gerçekleştirdiği tüm işlemleri yerine getirebilirler.
Fissür Örtücü Uygulaması Her Çocuğa Yapılmalı Mıdır?
Fissür örtücü uygulaması, süt ve daimi dişlerde ortaya çıkabilecek olan çürüklerin önlenmesi için uygulanan en etkili yöntemlerden biridir. Azı dişlerin olduğu bölgelerde yemek parçacıklarının kalması oldukça yüksektir ve bu bölgelerin hijyenini doğru şekilde gerçekleştirilmediğinde bu bölgelerde diş çürükleri oluşabilir. Bu nedenle azı dişlerde oluşabilecek girinti ve olukların doldurulması gerekir. Çocukların süt dişleri çürümeye daha müsait olduğundan diş hekimleri çocuklar içinde fissür uygulamasını önermektedir. Çocuklarda kullanılacak olan fissür maddesinin seçimi, çocuğun yaşına, çocuğun dişlerinin çıkma durumuna ve davranışlarına göre belirlenir.
Diş aşısı uygulaması tek başına çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını tam olarak koruma altına alamaz. Bunun için çocuklarınızın düzenli ve doğru şekilde ağız ve diş bakımını gerçekleştirmesi gerekir. Ayrıca şekerli ve asitli gıdaların tüketimine dikkat etmesi gerekir. Buna ek olarak diş hekimlerine düzenli olarak rutin kontrollere giderek muayene olması gerekir.
Fissür Örtücü Hangi Sıklıkla Uygulanmalıdır?
Fissür örtücü uygulaması bir kez uygulanır ve işlemden 6 ay sonra kontrol edilmesi gerekir. Kontrol esnasında tekrar uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Bu tedavide kullanılan örtücülerin malzemesi ve kalitesi tedavinin uzun ömürlü olmasında büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle uygulama için kesinlikle diş hekimlerine başvurmanız gerekir. Merdiven altı olarak adlandırılan ortamlarda bu uygulamaya başvurursanız, dişlerinizi koruma altına almak yerine daha ciddi zararlar verebilirsiniz.
Fissür Örtücü Uygulamasına Başvurulmazsa Neler Olabilir?
Çocuklara diş aşısı uygulanmadığında, çocukların süt dişleri çürüklere daha meyilli olduğundan dolayı daha kolay şekilde çürükler ortaya çıkar. Bu durum hem süt dişlerin sağlığını hem de ilerleyen süreçte çıkacak olan daimi dişlerin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokar. Bu nedenle ebeveynler çocuklarını pedodonti uzmanlarına götürerek hem çürüklere karşı hem de diğer ağız ve diş rahatsızlıklarına karşı koruyucu önlemler almaları gerekir.
Fissür Örtücü Fiyatı Ne Kadardır?
Fissür Örtücü fiyatı birçok farklı etkene göre değişiklik göstermektedir. Fiyatların belirlenmesinde kullanılan örtücülerin kalitesi, dişlerinizin durumu, diş hekiminizin bilgi ve tecrübesi gibi birçok farklı etken yer almaktadır. Tedavinin fiyatları hakkındaki kesin bilgilere sadece diş hekimlerine başvurarak muayene olduktan sonra öğrenebilirsiniz.