Dişlerinizin renklerindeki değişiklikleri giderebilmek, çatlak ya da küçük kırıkları, ufak boyuttaki çarpıklıkları ve ayrıklıkları tedavi ettirebileceğiniz alternatif yöntemler bir tanesi de Kompozit Bonding uygulamasıdır. Estetik diş tedavileri arasında yer alan bu yöntemle çeşitli diş problemlerinizi tedavi ettirebilir ve şekillendirebilirsiniz.
Kompozit dolgu olarak da bilinen Kompozit Bonding, doğal diş rengine çok yakın olduğu için beyaz dolgu olarak da bilinmektedir. İlk zamanlarda sadece ön dişlerdeki problemlerin tedavisi için uygulanırken günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüm dişler için uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi son yıllarda en çok uygulanan koruyu diş tedavileri yöntemlerinden bir tanesidir. Bu yönteminin diğer tedavilere göre avantajı dişlerdeki kayıp miktarını minimuma düşürmesidir.
Kompozit Bonding Tedavisine Ne Zaman Başvurulabilir?
Aşağıdaki çeşitli durumlarla karşı karşıya kaldığınızda diş hekimlerine başvurarak Kompozit Bonding uygulaması için yardım alabilirsiniz.
- Çürük dişlerin çürükleri kanal tedavisi ile temizlendikten sonra oluşan boşluklar kompozit dolgular ile doldurulabilir.
- Dişlerdeki çatlakları ya da küçük çaplı kırıkları tedavi ettirmek için
- Dişlerin doğal renginde çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan renklenmelerin giderilmesi
- Dişler arasındaki ufak çaptaki boşlukları doldurmak
- Dişlerin daha uzun görünmesini sağlamak
- Dişlerin şekillendirilmesi
- Amalgam dolguların estetik açıdan oluşturdukları problemleri ortadan kaldırmak
- Diş eti çekilmeleri sonucunda orta çıkan diş köklerini koruyabilmek
Kompozit Bonding Nasıl Yapılır?
Kompozit Bonding tedavisi için olarak diş hekimleri bireyi ağız ve dişlerinin durumunu görebilmek için muayene eder. Daha sonra dişlerde çürükler varsa çürükler temizlenir, daha sonra oluşan boşluğu doldurabilmek için oluşan boşluk çeşitli işlemlerle dolgu takılabilmesi için hazır hale getirilir. Daha sonra doğal diş rengine uygun olarak seçilen kompozit dolgu boşluğa yerleştirilir. Dolguya şekil verilerek sertleşmesi için özel ışınlar kullanılır. Dolgu sertleştikten sonra diş hekimleri fazlalıkları alarak dişin şekillendirilmesini gerçekleştirir. Bu tedavi tek diş için genellikle 30 ila 60 dakika arasında bir sürede gerçekleştirilir.
Kompozit Bonding Avantajları
Diğer dolgu tedavilerine göre Kompozit dolguların çeşitli avantajları vardır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır.
- Diğer dolgu tedavilerine göre daha estetik bir görünüm sunar
- Tedavinin uygulama süresi kısa olduğu için genellikle tek bir seansta dişlerinizi tedavi ettirebilirsiniz
- Günümüzde sıklıkla başvurulan porselen kaplama tedavisine göre daha uygun fiyatlarda yapılmaktadır
- Tedavi sonrasında tamir edilmesi ya da yenilenmesi daha kolaydır
Kompozit Bonding Zararları
Kompozit Bonding zararları şu şekilde sıralanabilir.
- Kompozit dolgular diş minesi ya da diğer bir dolgu çeşidi olan porselen dolgular kadar sert ve dayanıklı olmadığından dolayı çok fazla baskıya maruz kalırsa kırılabilir.
- Bireyin ağız ve diş bakımına gereken önemi vermemesi ve ağız hijyenini gerçekleştirmemesi durumunda dolgunun yapısında bozulmalara ya da dolgunun renk değiştirmesine yol açabilir.
- Ortalama olarak 3 ila 5 yıl arasında tamir edilmesi ya da yenilenmesi gerekir.
Kompozit Bonding Ömrü
Dişlere uygulanan tüm dolgu tedavilerin ömrü kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu değişikliğin sebebi insanların ağız ve diş bakımına gereken önemi verip vermediklerinden kaynaklanır. Bu nedenle dolguların ömrünü uzatmak istiyorsanız ağız ve diş bakımınıza gereken önemi vermeli ve düzenli olarak diş hekimlerine başvurarak dişlerinizin sağlığını kontrol ettirmelisiniz. Ancak Kompozit Bonding Ömrü yaklaşık olarak 3 ila 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Kompozit Dolgu Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Dişlerimizde dolgu varsa, hangi dolgu olursa olsun özel bir bakıma gerek yoktur. Ağız ve diş hijyeni için düzenli olarak dişlerimizi fırçalamak, diş ipi ve ağız gargaraları kullanmak dolguların bakımı içinde yeterli olacaktır. Buna ek olarak dişlerimizi temizletmek, ağız ve diş sağlığımızı koruma altına alabilmek için diş hekimlerine rutin kontrollere de gitmemiz gerekir.
Kompozit dolguların kırılma ya da bozulma olasılığı olduğundan dolayı tırnak yeme, parmak emme ve kalem ısırma gibi çeşitli ağız ve dişlerinize zarar verebilecek alışkanlıklarınız varsa bu alışkanlıklarınızı bırakmalısınız. Ayrıca dolgu olan dişlerinizde çeşitli farklılıklar ya da anormallikler fark ederseniz diş hekimlerine başvurarak dolgularınızı kontrol ettirmelisiniz.
Kompozit Bonding Fiyatları
Kompozit Bonding fiyatları birçok farklı etkene göre değişiklik gösterebilir. Dişlerinizin durumu, tedavi sırasında başka ağız ve diş tedavilerine başvurulup başvurulmayacağı, diş hekimlerinin bilgi ve tecrübesi fiyatları etkileyebilir. Ayrıca tedavi sürecinde kullanılacak dolguların ve çeşitli malzemelerin kalitesi de fiyatları etkileyecektir. Bu nedenle alacağınız tedavilerin kesin fiyatlarını öğrenmek için diş hekimlerine başvurmalısınız.