Telefon, bilgisayar, akıllı cihazlar ve oyun konsolları gibi çeşitli teknolojik ürünler artık insanların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bu cihazlara ek olarak birde internet katıldığında insanlar teknolojik cihazlarıyla saatlerini harcamaya başladı. Bu durumda ister istemiz insanların günlük yaşantılarını etkilemeye başladı. İnsanlar bu durumdan şikâyetçi olmasalar da bu durum tıpta Teknoloji Bağımlılığı olarak adlandırılmakta ve bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

İnsanlar artık teknolojik cihazlarının başında sınırsızca ve ölçüsüzce zamanlar harcamaya başladır. Bu doğrultuda derslerinde ya da işlerindeki başarıları düşmeye ve genel sorumluluklarını yerine getirememeye başladır. Bu durumlara ek olarak fiziksel, kişisel ve soysal problemlerle de karşı karşıya kalıyorlar. İnsanlar bu durumun farkında olmasa bile teknoloji bağımlısı olabilirler. Bu rahatsızlıklar karşı karşıya olup olmadıklarını anlamak ve yardım almak için makalemizin devamını inceleyebilirsiniz.

Teknoloji Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji bağımlılığı nedenleri arasında birçok farklı etken yer almaktadır. Kişisel davranışlar, genetik etkenler, biyolojik durumlar ve çevresindeki insanlar ya da ortamlar bu bağımlığının başlı sebepleridir. Bu rahatsızlığın nedenlerini genel olarak şu şekilde özetleyebiliriz.

Zihinsel ve Psikolojik Etkenler

Yapılan araştırmalar sonucunda zihin sağlığında çeşitli problemler olan insanların teknoloji bağımlılığına daha yatkın olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle anksiyete, depresyon, çeşitli fobiler veya uyku problemleri olan insanlarda teknoloji bağımlığına daha çok rastlanmaktadır.

Kişisel Özellikler

Günümüz gençleri genellikle sosyalleşme konusunda ve diğer insanlarla iletişim kurmada problemler yaşamaktadır. Bu nedenle de genellikle sosyal platformlardan ya da mobil oyunlardan iletişim kurmaya yöneliyorlar. Sosyal platformlarda kurdukları iletişimler normal hayatta kurdukları iletişime göre daha kolay olması ve kendilerini daha iyi hissettirmesi nedeniyle daha cazip geliyor. Bu nedenle de mesajlaşabilecekleri ve iletişim kurabilecekleri teknolojik cihazları bağımlı hale geliyorlar.

Dış ya da Çevresel Etkenler

İnsanlar sevmedikleri ve sürekli olarak sıkıntı yaşadıkları bir işte çalıştıklarında işlerinde edindikleri sıkıntıları kafalarından atabilmek ve rahatlamak için internete ve sosyal platformlara başvururlar. İnternette ve sosyal ortamlarda kendilerini rahat hissettikleri ve sıkıntılardan kurtulduklarını düşündükleri içinde sürekli olarak bu ortamlarda ya da cihazlarda vakit geçirmeye başlıyorlar

Teknoloji Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Teknoloji Bağımlılığı Belirtileri

İnsanların sorumluluklarını yerine getirmelerini zorlaştıran ya da engelleyen veya başarılarında düşüşler yaşanmasına neden olan teknoloji bağımlığı belirtileri şunlardır.

  • Teknolojik cihazları 5 – 10 dakika kullanmak için geçtik sonra saatlerce bu cihazları bırakmamak
  • Ailenize ya da arkadaşlarınıza teknolojik cihazların başında geçirdiğiniz zamanlar hakkında yalanlar söylemek
  • Uzun süreli teknolojik cihaz kullanımı sonucunda fiziksel şikayetlerin ortaya çıkması
  • Yüz yüze iletişim kurmak yerine sosyal platformlardan ya da mobil oyunlardan iletişim kurmayı tercih etmek
  • Teknolojik cihazlarla vakit geçirebilmek için yemek öğünlerinden, derslerinizden ya da işinizden ödün vermek
  • Teknolojik cihazların başında fazla zaman geçirdiğinizden dolayı ortaya suçluluk duygusu çıkmasına rağmen bu alışkanlıktan vazgeçmemek
  • Teknolojik cihazınızdan uzak kaldığınızda huzursuzlaşmak, gerilmek ve öfkelenmek
  • Yatmadan hemen önce ya da uyandıktan hemen sonra telefon ya da çeşitli cihazlara ulaşmak ve kullanmak

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtilerden bir ya da daha fazlası sizlerde de mevcutsa teknoloji bağımlılığınız olabilir.

Teknoloji Bağımlılığı Sonucunda Ortaya Çıkan Çeşitli Sorunlar

Teknoloji bağımlılığı olan bireyler, teknolojik cihazlarla çok fazla zaman geçireceği için aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalabilir.

  • Gözlerde ve yüzde yanma
  • Boyun ve sırt kaslarında çeşitli problemler
  • Vücut iskeletinde bozulmalar
  • Uyuşukluk, halsizlik
  • Akademik başarıda ya da iş hayatındaki başarıda düşüş
  • İletişimsizlik sonucunda aile fertleri arasında problemler
  • Uykusuzluk ya da çeşitli uyku problemleri
  • Yemek yememe ya da sağlıksız beslenme

Teknoloji Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Olur?

Teknoloji bağımlılığının nedenleri arasında genellikle psikolojik sorunlar yer almaktadır. Bu nedenle tedavi için ilk olarak psikolojik sorunların çözülmesi gerekir. Bunun için psikologlara başvurarak bu psikolojik sorunların tedavisi için yardım almanız gerekmektedir. Psikologlar çeşitli tedavi ve terapi yöntemleriyle sizlere yardımcı olacaklardır.

Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

Teknoloji bağımlısı olduğunuzu farkında vardıysanız ya da kendinizi teknoloji bağımlısı olarak hissediyorsanız, aşağıdaki maddeleri uygulayarak bu durumdan kurtulabilirsiniz.

  • İlk olarak bağımlığının altındaki neden psikolojik bir etkense tedavi için psikologlara başvurmalısınız.
  • Gün içinde internet kullanımınızı ve teknolojik cihazlarla geçirdiğiniz süreleri sınırlandırmalısınız
  • Zamandı yapmak istediğiniz ancak yapamadığınız çeşitli aktivitelere zaman ayırabilirsiniz.
  • Destek gruplarına ya da çeşitli terapi yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Would you like to share your thoughts?