Sallanan implant ne yapılır?

İmplant tedavisi, çene kemiğine tutunan orijinal diş kalmadıktan sonra başvurulan bir çözümdür.

Kısa süreli fırsat: 00:00:00 kaldı!

Normalde kaplamalar, çene kemiğine sağlıklı biçimde tutunan diş köklerinin üzerine yapılırken, bu dişler çekildikten sonra kaplama yapabilmek için uygun zemin kalmayacaktır. Bununla birlikte, ağızdaki diğer dişlere bağlanacak protezlerin tutunması için, kişinin kendi dişi gibi çalışan bir sistem olduğundan, yoğun diş kaybı durumlarında implant tercih edilir.

Fakat bazı durumlarda implant sallanabilir. Bu istenmeyen durum, implant üzerideki kaplamadan veya doğrudan implantın diş kökü ile tam entegre olamamasından kaynaklanabilir. “Sallanan implant ne yapılır?” sorusunun cevabını daha kolay anlayabilmek için öncelikle, “İmplant nedir?” sorusunu anlamak gerekir.

İmplant Tedavisinde Komplikasyonlar

İmplant tedavisi, diş kaybı yaşanmış çene hattı üzerinde, diş kökünün olması gereken yere, bir çeşit yapay diş kökü yapılması işlemidir. Normal koşullarda implant en az diş kökü kadar güçlü biçimde çene kemiğine yerleşir ancak bazı durumlarda komplikasyonlar yaşanabilir.

Diş kayıplarının önemli kısmı diş çürümeleri ile meydana geliyor olsa da, diş eti hastalıkları ve çene kemiğinin olması gereken mukavemete sahip olmaması da diş kaybına yol açabilir. Aynı durum, imlantlar için de geçerlidir. Diş ve diş eti rahatsızlıklarının sonucunda çene kemiğinde meydana gelen anomaliler veya çene kemiğinin kendi yapısından kaynaklanan kusurlar buna yol açabilir.

Tabii nadiren implant kusurları da implantın sallanmasına yol açabilir. Bu durumda revizyon yapılarak implant yenilenebilir.

Sallanan İmplant Düzelir mi?

İmplant, dişeti ve çene kemiği uygun olan hastalara uygulanabilir. Bazı durumlarda hastanın implant yapılırken çene kemiği bunun için uygunken, daha sonra elverişsiz hale gelebilir. Bu durumda implantın yenilenmesi söz konusu olmayabilir.

Yaygın olarak, çene kemiğine çeşitli preparatlar eklenerek implantın sallanmasına neden olan boşluk giderilebilir. Ancak belirttiğimiz gibi bunun sebebi son derece önemlidir. Hastaların, implant sonrasında, diş ve diş eti sağlığına çok dikkat etmesi gerekir. Zira implantı tutan çene kemiği enfekte olmaz şeklinde bir yargı yoktur. Kemiğin iltihaplanması sonucunda diş kaybı yaşadığınız gibi, implant kaybı da yaşamanız söz konusu olabilir.

Aşırı durumlar söz konusu olmadıkça, sallanan implantın koşulları uygunsa, stabil hale getirilmesi mümkündür. Bunun için hekime başvurmak ve sallanmanın kaynağını öğrenmek gereklidir. Belirttiğimiz gibi; koşullar uygun ise implantın düzeltilmesi ile hastanın implantlarını uzun seneler kullanabilmesi mümkün olabilir.

İmplant Hangi Durumlarda Yapılamaz veya düzeltilemez?

İmplant tedavisi herkese uygulanabilen bir yöntem değildir. Çene kemiğinin bu uygulama için uygun olması gerekir. Yapılacak muayene ile bu tedaviye uygun olduğu tespit edilenler için bu tedavi uygulanabilirken, diğer hastalar için maalesef bu yöntem uygun olmayabilir.

İmplant yapıldıktan sonra elverişsiz hale gelme durumu da söz konusu olabilir. Bunun bir çok sebebi vardır. Hastanın herhangi bir  yanlış davranışı olmaksızın çene kemiğinde  oluşabilen anomaliler ve hastanın hatalı diş ve diş eti bakımı, daha sonradan implantın sağlığını etkileyebilir ve hatta implant kaybı söz konusu olabilir.

Sallanan implant durumunda hekime başvurmanız halinde gerekli muayeneler yapılarak, implantın sallandığı kemik kısmına kemik tozu eklenerek burası stabil hale getirilebilir. Bunun yapılabilmesi için enfeksiyon durumunun olmaması gereklidir ki, bu da bir tedavi sürecini kapsayabilir.

Kimi durumlarda ise sallanan implant değil, implant üzerine kaplanan protez olabilir. Bu durumda protezin yenilenmesi ile sorun çözülebilir.

Diş ve diş eti sağlığınıza, sadece diş kaybı yaşamadan önce değil, implant tedavisinden sonra da dikkat etmelisiniz. İmplant sallanması sorununun ortaya çıkmasında önemli etkenlerden bir tanesi, diş sağlığına dikkat edilmemesi olarak kabul edilebilir.

5/5 - (1 vote)
Bu içerik 16 Aralık 2024 tarihinde Genel kategorisinde yayınlandı ve 16 Aralık 2024 tarihinde güncellendi!