Protetik diş tedavisi, çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlere bağlı olarak oluşan fonksiyonelliğin ya da işlevselliğin geri kazandırılması için uygulanan tedavilerdir. Bu tedaviler sayesinde diş kayıplarının estetik açıdan oluşturduğu olumsuzluklarda giderilebilir. Ayrıca dişlerde oluşan bozukluklar, diş eti problemleri ve birçok farklı ağız ve diş rahatsızlıkları bu yöntemler sayesinde tedavi edilebilir.

İnsanlar ağız ve dişlerinin sağlığına ne kadar dikkat ederse etsin yine de birçok farklı nedenlerden dolayı dişlerini kaybedebilirler. Dişlerimizi kaybettiğimizde diğer dişlerimizin sağlığı da tehlikeye girer. Ayrıca estetik açıdan oluşturduğu olumsuz durum insanların özgüvenlerinin düşmesine yol açabilir ve yaşam kalitelerini düşürebilir. Tüm bu durumlar giderilmesi için diş hekimlerine başvurarak ağız ve dişlerinizdeki problemlerin türlerine göre en uygun olan Protetik Diş Tedavisi yöntemini seçerek tedavi olabilirsiniz.

Günümüzde estetik diş hekimliği olarak da bilinen Protetik diş tedavileri, zaman zaman ortodonti uzmanları ile birlikte görev yapabilir. Protez uzmanları, genellikle zarar görmüş ya da tamamen kaybedilmiş dişlerin, protez yöntemleri ile yerinin doldurulmasıyla ilgilenirler. İnsanlar ağız ve dişlerindeki problemlerin durumlarına göre, doğal dişlerinin özelliklerine ve renklerine göre kendine en uygun olan protetik tedavi yöntemini seçebilir. Bu şekilde zarar görmüş dişlerinin onarılmasına ve kaybettiği dişlerin yerinin doldurulması sağlanır.

Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanabilir

Protetik diş tedavisi, genellikle tedaviye geç kalındığında ve dişlerin çekilmesinden sonra uygulanır. Bu tedaviler sayesinde kaybettiğiniz dişlere kavuşabilir, hem işlevsel hem de fonksiyonel özelliklere geri kavuşabilirsiniz. Protetik tedaviler bireylerin fonksiyonel, işlevsel ve estetik açıdan kendilerine rahat hissetmelerine yardımcı olur. Kişinin kaybettiği dişlerden dolayı ortaya çıkan çiğneme, konuşma fonksiyonlarını geri kazanması, rahatlık ve estetik açıdan kendini iyi hissetmesi için uygulanabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz durumlar göz önüne alınarak, Protetik tedavilere, dişlerini kaybetmiş olanlar, dişlerinin fonksiyonel ve işlevsel özelliklerinde problemler olanlar ve estetik açıdan problemleri olan insanlar başvurabilirler.

Protetik Diş Tedavisi Kullanılan Protez Türleri

Protetik diş tedavisi genellikle hareketli ve sabit protezler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu tedavilere İmplant Üstü Protezler de dahil olabilir.

Sabit Protezler

Sabit Protezler, ağız içinde yer alan dişlerin sağlığına bağlı olarak ya da implantlardan destek alınarak yapılan protezlerdir. Bu protezler çene yapısına ya da ağız içine çeşitli kimyasallar yardımlarıyla yerleştirilir. Sabit protezlere aşağıdaki tedavileri örnek olarak verebiliriz.

  • Kuron Tedavisi: Halk arasında kaplama olarak da bilinmektedir. Dişlerdeki çürüklerin boyutlarının büyük olması durumunda ya da dişlerdeki çeşitli nedenlerden dolayı kırıklar oluşmuşsa bu problemlerin tedavisinde kullanılır. Bu tedavi sayesinde bireyin diş bütünlüğü koruma altına alınır ve dişin fonksiyonelliği geri kazandırılır. Ayrıca dişler arasındaki ufak çaplı ayrıklıklar bu tedavi yöntemiyle doldurulabilir.
  • Metal Destekli Porselen Kaplama: Bu tedavide kullanılan protezlerin görünen kısmı porselendir, fakat içi metalden oluşmaktadır. Bu nedenle de ışık geçirgenliği diğer yöntemlere göre daha azdır. Yani metal destekli porselenler güzel görünse de estetik açıdan doğal dişlerden farklılık gösterebilir. Bu yüzden metal destekli porselen kaplama yöntemine başvurarak çeşitli ağız ve diş problemlerinizi tedavi ettirecekseniz bu durumu dikkat etmelisiniz.
  • Zirkonyum Kaplama: Dişlerdeki renk kayıplarını, çeşitli deformasyonları, kırık ve çatlaklara giderebilmek için uygulanan tedavi yöntemidir. Doğal diş rengine en yakın kaplama olduğundan ve ışık geçirgenliği yüksek olduğundan en sık başvurulan Protetik Diş Tedavilerinden bir tanesidir.
  • Seramik Kaplama: Kompozit lamina ya da seramik kuron uygulamaları olarak da bilinen seramik kaplama, dişin çok fazla aşındırılmadan ya da küçültülmeden uygulanan tedavi yöntemidir. Seramik kaplamlar, güçlendirilmiş porselenlerden üretilir ve estetik açıdan en gelişmiş kaplama türlerinden bir tanesidir. Bu nedenle ön dişlerin problemlerin giderilmesi için sıklıkla başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.
  • Köprü Tedavisi: Bir ya da birden fazla dişin kaybedilmesi durumunda, bu boşluklara komşu olan sağlam dişlerin köprü ayağı olarak kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Geleneksel, kanatlı ve asma gibi çeşitli tekniklerle uygulanabilen bu tedavi yöntemiyle kaybedilen dişlerin oluşturduğu boşluklar protezler ile doldurulur.
  • İmplant Tedavisi: Çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin sağlık ve estetik açıdan oluşturduğu olumsuzlukları giderebilmek için uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde çene kemiğine yerleştirilen vidaların üstüne implantların yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu şekilde kaybedilen diş geri kazandırılarak fonksiyonel ve estetik görüntü tekrar yakalanmış olur.

Hareketli Protezler

Hareketli protezler halk arasında damak protezi olarak da bilinmektedir. Bu protezler genellikle tüm dişlerini kaybetmiş olan bireylere uygulanır. Tüm dişlerini kaybeden insanların dudakları içe doğru büzülür. Bu durumda bireylerin daha yaşlı görünmesine, konuşma bozukluklarının ortaya çımasına ve bazı seslerin çıkarılmasının imkansız haline gelmesine yol açar.

Dişlerinin tamamını kaybeden bireylerin en büyük problemi beslenmede çekilen zorluktur. Bu nedenle takıp, çıkartılabilir olan hareketli protezler ağız içinde yer alan dokulardan destek alacak şekilde hazırlanır. Bu şekilde dişlerin kaybedilmesiyle ortaya çıkan fonksiyonel, işlevsel ve estetik kaygı giderilmiş olur.

İmplant Üstü Protezler

Hiç dişi olmayan ya da diş dizilimde büyük boşluklar olan fakat implant için uygun çene kemiği yapısına sahip olan bireylere uygulanabilecek olan protezlerdir. Protezler çene kemiğine yerleştirilen implantlara sabitlenir. Böylece protezlerin tutunma gücü artar ve bireyin kaybetmiş olduğu fonksiyonellik ve estetik geri kazandırılmış olur.

Protetik Diş Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?

Protetik Diş Tedavisi Fiyatları

Protetik diş tedavisi fiyatları çok fazla faktöre göre değişiklik gösterir. Çünkü bu tedaviler dişlerdeki problemlerin türüne, boyutuna ve bireylerin isteklerine göre değişiklik göstereceği için tedavilerin ücretleri de farklılık gösterebilir. Bu nedenle alacağınız tedaviler hakkındaki ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek için diş hekimleriyle görüşmeniz gerekmektedir.

Would you like to share your thoughts?